ATİNA- Yunanistan'da önceki gün 25 mart 1821 de Yunan ulusunun Osmanlı impatarorluğuna karşi ayaklanmasının 188. yıl dönümü kutlandı.
Bu çerçevede her yıl olduğu gibi bu ulusal tatil gününde halka verilen resmi mesajlarda ulusların özgürlük mücadelesinin "ne denli kutsal olduğu" vurgulandı ve ülkenin her bir kentinde -Turkiye'dekileri andıran- askeri ve ögrenci geçitleri düzenlendi
Ancak bu resmi geçitlerin düzenlenmesine karşı çıkanların sayısı her yıl daha fazla artıyor.
Şöyle ki; ulusal bayram günlerinde düzenlenen resmi geçitlere, ilk -orta ve lise öğrencilerinin "sanki birer asker gibi" katılması artık açıkça yadırganıyor.
ülkenin aydınları - basın dahil- özellikle sol eğilimli partiler; Avrupa kıtasinda sadece
Türkiye ve Yunanistan'daki öğrencilerin resmi geçitlere katıldığına ; Avrupa kıtasından başka ise; benzeri görkemli geçitlerin sadece Çin'de ve Afrika ülkelerinde görüldüğüne dikkati çekiyorlar..
Yunanistan'daki öğrenci geçitlerinin 1938'deki faşist Yunan yönetimi tarafından empoze edildiğini de anımsatan aynı çevreler Yunanistan'ın
Türkiye'deki geçitleri andıran modellere ihtiyacı olmadığı gerekçesiyle faşizmin doğurduğu öğrenci geçitlerine artık bir son verilmesini talep ediyorlar..
Bu arada önceki askeri geçitlere paralel olarak düzenlenen aykırı başka bir yürüyüşte de Yunanistan'ın savunmaya yönelik harcamalarını protesto eden bildiriler dağıtıldı; ve hükümetin silahlara değil; eğitime daha fazla harcamalar yapması için sloganlar atıldı.
Ne var ki; öğrencilerin resmi geçitlere katılması milliyetçi ve muhafazakar çevreleri de rahatsız etmiyor değil
Bu çevreler, resmi geçitlere katılan öğremci kızların giydikleri mini eteklere, uzun topuklu ayakkabılare ve bazı durumlarda fileli çoraplarına; erkek öğrencilerin ise bazen havalı spor ayakkabıları giymesine ya da saçlarını "emo"lar gibi taramasına şiddetle karşı çıkıyor; bu tür giyenen gençlerin "Yunan gururuna ve ruhuna" yakışmadığından yakınıyorlar Aynı milliyetöi ve muhafazakar çevrelerin başka bir itirazı daha var.
O da Yunan okullarında okuyan -çoğu göçmen- bazı yabancı kökenli öğrencilerin "pekiyi" notlar aldıkları için , okul yönetmelikleri uyarınca, resmi geçitlerde "Yunan bayrağını taşımaya hak kazanmalarına" şiddetle karşı çıkıyorlar. Buna gerekçe olarak ta ,Yunan bayrağını "yalnız ve yalnız öz be öz Yunanlıların taşıması gerektiği" gibi Hitler Almanyasını anımsatan görüşleri savunuyorlar.
Yunan ulusal eğitim bakanlığı ise bu çifte ateş arasında kaldığı için resmi geçitlere öğrenci katılımını ilgilendiren yönetmelikleri yeniden gözden geçirmek zorunda kalacağa benziyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Ayrıntılar için lütfen
tıklayın
Yayın tarihi: 31 Mart 2009, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/31//berberakis.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.