kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Komşuda cami restorasyonu

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
29.03.2009
Yunanistan, kaderine terk edilen Osmanlı cami ve eserlerini AB'nin mali desteğiyle koruma altına aldı. Camiler önce onarılıyor, ardından da uygun bir şekilde değerlendiriliyor..
Yunanistan'da bir süredir Osmanlı döneminden kalma cami ve eserlerin onarılması ve korunması için çalışmalar yürütülüyor. Yunan Kültür Bakanlığı bu amaç doğrultusunda ülke genelinde yer alan 191 cami ve eserin dökümünü çıkartarak "Yunanistan'da Osmanlı Mimarisi" adlı altında bir albüm hazırladı. Yunanistan Kültür Bakanlığı, eserlerin onarıldıktan sonra gereken saygı gösterilerek değerlendirildiğini belirtirken, AB'den de mali destek alınıyor.

HARABEDEN MÜZEYE
Şu ana kadar proje çercevesinde başkent Atina'daki Fethiye Camisi seramik müzesine, Hamdi Efendi Hamamı kültürel toplantıların yapıldığı bir müzeye; Larissa kentindeki Bayraklı Camisi arkeoloji müzesine; Naftpaktos (İnebahtı)' daki Osman Şah Camisi Bizans eserleri müzesine; Mora yarımadasında yer alan Monemvasya ve Naflpion'daki camiler sergi salonlarına; ülkenin kuzeyindeki Yanitsa kentindeki Gazi Evrenos Türbesi sanat müzesine; Yanya'daki Fethiye ve Aslan Paşa camileri ise tarih müzeleri haline getirildi. Önümüzdeki günlerde Girit Adası ve Ege'deki On iki Adalar'da bulunan Osmanlı cami ve eserleri de koruma altına alınarak değerlendirilecek.

HER KESİMDEN DESTEK
Yunanistan'ın kuzeyindeki Serez kentinin valiliği de, bölgedeki Osmanlı camilerinin onarılması ve uygun bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla ülke çapında kampanya başlattı. Kampanyanın öncülüğünü Serezli yönetmen Takis Hacopulos yapıyor. Hacopulos, "Yunan kamuoyunun ve devlet kurumlarının yeterince olgunlaştığına" dikkat çekerek, "Osmanlı cami ve eserlerinin Serez kentinin kültürel zenginliğini oluşturduğunu" söylüyor. Kentte halen çeşitli Osmanlı eserlerinin onarılması amacıyla çalışmalar sürdürülüyor. Serez vali yardımcısı Pavlos Karipides, Osmanlı döneminde Balkanlar'ın en büyük camilerinden biri olarak kabul edilen ve kentin ana caddesinde bulunan Mehmet Bey Camisi'nin yanı sıra Mustafa Bey Camisi'nin ve bir Osmanlı hamamının onarılması çalışmalarının pek çok kesimden destek gördüğünü söylüyor.
Haberin fotoğrafları