Bir haftadır panelden panele koşuyorum. Üç üniversitemiz beni 11'inci sınıf öğrencileriyle bir araya getirdi.
Bilgi İstanbul' da,
Beykent Trabzon' da,
Lefke Avrupa Bursa' da
"Üniversiteye girişte yeni sistem" konulu panel düzenledi. Panellerin birinci bölümünde üniversitenin görevlendirdiği bir öğretim görevlisi okulunu tanıttı. Burada, üniversitenin tarihçesi, fakülte ve yüksekokulları, eğitim dili, çift ana dal-yan dal, bölümler arası geçiş kuralları, yerleşke yaşamı, burslar ve uluslararası ilişkileri gibi konular yer aldı. İkinci bölümde ise, ben de üniversiteye girişte yeni sınav sistemini anlattım.YÖK'ün yeni sistemle ilgili kuralları net şekilde ortaya koyamamış olması, gençleri oldukça tedirgin etmiş. Bence de haklılar. Sıralama sınavlarına hazırlık uzun ve planlı bir süre ister.
Üniversitelerden görüş alın Hangi sınavların yapılacağı, her sınavda hangi derslerle ilgili sorular sorulacağı, hangi yükseköğretim programlarına girmek için hangi sınavlara girmek gerektiği ana hatlarıyla, sınavların ne zaman yapılacağı, birinci aşamanın ikinci aşamayı etkileyeceği belli. Ancak, sınav süreleri, testlerdeki soru sayılarıyla,
LYS' lerde kaç soru kitapçığı kullanılacağı belli değil.
YGS ve
LYS puanları nasıl hesaplanacak?
OBP ve
AOBP' nin hesaplanmasında bir değişiklik yapılacak mı? Yerleştirme puanları nasıl hesaplanacak? Hangi bölüm, hangi puan türüyle öğrenci alacak? Meslek lisesi çıkışlı adayların kendi alanındaki programlara gitmesi için düzenleme yapılacak mı? Bu soruların ne yazık ki net yanıtları yok.
YÖK yetkililerine bir elçi olarak sesleniyorum. En kısa sürede, bu sistemle ilgili kurallarınızı netleştirin. Böylece gençler de hangi yıl sınava girecekse, ona göre gerekli hazırlık programlarını yapabilsin. Ayrıca 9'uncu sınıf öğrencileri de doğru alan seçimi yapabilmek için, sizin kuralları netleştirmenizi bekliyor. Bu konuda gençlerin doğru alan seçimi yapabilmesi için, yükseköğretim programlarına hangi puan türünde öğrenci alınması ve o puan türünü oluşturan ders düzeyindeki testlerin ne şekilde ağırlandırılması konusunda üniversitelerimizden görüş almalısınız. Açıklamanızı öyle Haziran'ın son haftası yapıp, gençleri ve ailelerini üzmeyin, panikletmeyin. Sizin için önemli olmayan noktaların, onlar için çok önemli olduğunu sakın gözden kaçırmayın.
Gençlerin gözüyle SABAH Bu panellerde yaşadığım bir mutluluğu da sizinle paylaşmak istiyorum. Bundan 22 yıl önce
SABAH' ta eğitimle ilgili yazmaya başladım. Bilgimin yettiğince okurlarımla eğitim konularını aktardım. Her zaman, her konuda okuyucusunun yanında olan SABAH, eğitim konusunda da sizi yalnız bırakmadı. Mecidiyeköy'de başlayan bu güzel dostluk bugüne kadar devam etti ve daima devam edecek. Bu zaman sürecinde eğitimcilere, velilere, öğrencilere çeşitli alanlarda yardımcı olmaya çalıştık. Onlar, sorunlarını çözünce başarılarını ve mutluluklarını paylaştık. Eğitim konularında basında öncü gazete olduk.
Panellerde gençlere sözlü olarak yönelttiğim,
"Eğitimle ilgili öncelikle okuduğunuz gazete ve köşe hangisidir" sorusunun yanıtı, SABAH ve sizin köşeniz denilince, dünyanın en mutlu insanı oldum. Gençlerin eğitim konusunda köşemi güvenilir saymasından hem övünç duyuyor, hem de hizmet sorumluluğumun arttığına inanıyorum. Bundan sonra da eğitim dünyasında, gazetem SABAH'ın bir adım daha öne gitmesi için mücadelem aynen devam edecek.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Ayrıntılar için lütfen
tıklayın
Bugünkü Tüm Yazıları
Yeni sınav sistemini netleştirin
Yayın tarihi: 25 Mart 2009, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/25//gursoy.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.