Bahçeºehir Üniversitesi’nde kurulan Fütürizm Kulübü’nün 28 üyesi var.
Geleceği biz tasarları
ECE KOÇAL
13.03.2009
Geleceği merak eden, "İleride ne olacağım?" veya "Ne yapsam başarılı olurum?" sorularıyla kimi zaman hayallere dalan kimi zaman da hırsla çalışan bir grup üniversite öğrencisi, 'fütürizm' kavramına kafa yormaya başladı. Öyle ki 'Tek bir gelecek yok; geleceğimizi kendimiz tasarlayabiliriz' sloganıyla, Türkiye üniversitelerindeki ilk fütürizm kulübünü kurmuş durumdalar. Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu bu Fütürizm Kulübü'nün şu an 28 üyesi var ve amaçlarının, geleceği daha iyi tanımlamak ve geleceği günümüze taşımak olduğunu söylüyorlar. Bu kulübü kurma fikri, Bahçeşehir Üniversitesi'nin geçtiğimiz yılın kasım ayında düzenlenen Fütüristler Zirvesi'ne evsahipliği yapmasıyla oluşmuş. Kulübün başkanı Melih Dilek, bu organizasyondan önce üniversitede çok az kişinin fütürizmin ne olduğunu bildiğini anlatıyor: "Zaten sokakta da sorun, çok az kişi fütürizmin ne demek olduğunu biliyordur. Zirveden sonra arkadaşlarla kendi aramızda konuşmaya, okumaya, araştırmaya başladık. Tüm Fütüristler Derneği Başkanı Ufuk Tarhan'la görüşmeler yaptık. Onun da desteğiyle kulübü kurmaya karar verdik. Derneğe bağlı Genç Fütüristler'in Başkanı Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Renin Canbolat'la bağlantı içindeyiz. Şimdi Boğaziçi Üniversitesi'nde de fütürizm kulübü açılmaya çalışılıyor ama prosedürlerin tamamlanması zaman alıyor."
SANAT AKIMI OLARAK ÇIKTI Fütürizm, 20. yüzyılın başlarında İtalya'da bir sanat akımı olarak ortaya çıktı. Bu akımın öncüsü Filippo Tommaso Marinetti'nin 1909'da Le Figaro gazetesinde yayımladığı manifesto futurisita (Fütürizm Bildirisi) gelecekçiliğin manifestosu oldu. Bildiride, "Bizler müzeleri, kütüphaneleri yerle bir edip ahlakçılık, feminizm ve bütün yararcı korkaklıklarla savaşacağız," deniyordu. Bu sanat akımı günümüzde, her konuda gelecek üzerine düşünenlerin öngörülerini, gelecek senaryolarını, fütürist fikirler başlığı altında paylaştıkları bilimsel bir kavram olarak karşımıza çıkmakta ve 'gelecekçilik' olarak adlandırılıyor. Bu ilk fütürizm kulübünün, ilk etkinliği ise 'geleceğin meslekleri' üzerine bir konferans olacak. "Doğal olarak bizim en çok ilgimizi çeken konu, geleceğin meslekleri. 'Doktorluk falan kalkacak, her şey makine olacak', diyenler var. Şu an mühendislik ve hukuk rağbet görüyor. Yazılım mühendisliği ilgi çekiyor." Bu gibi etkinliklerle kulüplerinin etkinliklerini artırmak istediklerini söyleyen kulüp üyeleri, "Herkes 'Fütürizm nedir?' diye sorup duruyor. Anlata anlata bi hal olduk!" diyorlar.
Yayın tarihi: 14 Mart 2009, Cumartesi Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/14/ct/haber,684E643A9AF24AEF94D785CC5B45A94A.html Tüm hakları saklıdır.