Velevki Tartüf, din istismarını sorguluyor.
Çamurdan zirveye
Çamurların içinden yaratılan Su Gösteri Sanatları Sahnesi, Velev ki Tartüf oyunuyla Kosova Uluslararası Tiyatro Festivali'ne davet edildi..
Mas-Kara Tiyatrosu'nun Aksaray'daki Su Gösteri Sanatları'ndaki son oyunu Velevki Tartüf, Türkiye'den özel tiyatrolar arasında, Uluslararası Kosova Tiyatro Festivali'ne davet edilen tek oyun... Sahnenin çok özel bir yeri var, çünkü çamurların içinden yaratılmış. Tiyatronun bulunduğu bina, 1946'dan beri var olan bir mekân. 12 Eylül'den sonra kapanmış ve 10 yıl sonra Eğitimciler Derneği aldığında bıraktıkları gibi değilmiş. Bir harabeden beter olan binayı Su Gösteri Sanatları'nın Genel Sanat Yönetmeni Nazif Uslu kiralamış ve bir yılda bugünkü halini almış. 14 ve 15 Mart'ta Moliere'in Tartüf'ü, Velevki Tartüf olarak oynanıyor. Biz de oyunun hem yönetmeni hem de oyuncularından olan Nazif Uslu ile konuştuk...
- Buraya gelişiniz nasıl oldu?
- Birçok iş yaptım, oynadım ama sonra 'Kendi tiyatromuzu kendimiz yapmalıyız,' diye düşünüp, yola koyuldum. Bizim insan ve topluma dair sözümüz var, o yüzden tiyatro dedim.
- Mas-Kara ilk olarak nerede kurulmuştu?
- 1994'te Bakırköy'de kuruldu ve uzun süre orada oynadık... Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü, Türkiye'nin en bilinen oyunlarındandı.
- Sizin ilginç bir protestonuz da vardı...
- O dönem politik tutuklular üzerinde baskılar vardı. Biz de dört koltuğu boş bıraktık. Sembolik isimler koyduk, İsmail Beşikçi, Fikret Başkaya, Münir Ceylan gibi. Gittiğimiz her yerde, ön sırada dört koltuğa o isimleri yazıp, boş bırakıyorduk. Münir Ceylan hapishaneden çıktığında Muammer Karaca da geldi koltuğuna oturdu, Fikret Başkaya Kocaeli'nde izledi, çok hoş anılardı bizler için.
- Burada çamurların içinde mi oynadınız?
- Tabii... Hatta daha beter. Baktık olmuyor kampanya başlattık. Para yardımı yapmak istediler ama kabul etmedik. 'Oyunlarımıza gelin,' dedik... Alınan her bilet parası bir koltuğu çamurdan kurtardı.
- Gelelim Velevki Tartüf'e...
- 1664'te Moliere yazdığında yasaklanıyor. Çünkü Fransa'da dini kendi çıkarı için kullanan bir din adamını eleştiriyor.. Moliere nasıl sahneye koyacağını düşünüp, kralı öven bir son yazıyor. O vakit sahneleniyor. 1959'da da Nâzım Hikmet sahneliyor Tartüf 59 olarak. 2000'de Yılmaz Onay Tartüf 2000 diye yeniden düzenledi. Ben de geçen yıl oyun arıyordum, okudum ve gördüm ki hâlâ değişen bir şey yok. Hâlâ Tartüf'ler var, iktidarları bitmiyor. Biz de oyunumuzun adına son zamanlarda sıkça kullanılan o sözcüğü ekledik: Velevki Tartüf dedik.
- Bu oyunla Uluslararası Kosova Tiyatro Festivali'ne katılacaksınız değil mi?
- 21-22 ve 23 Nisan'da Kosova'nın çeşitli salonlarında oynayacağız. Türkiye'den tek davet edilen oyun oldu, özel tiyatro olarak...
Yayın tarihi: 14 Mart 2009, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/14/ct/haber,100BFCD5EF2A471CBD430ECB4D522447.html
Tüm hakları saklıdır.