kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
HEDEF GENİŞLETİLMİŞ IRAK TOPLANTISI... Gül, Türkiye'nin İran ve ABD'yi bir araya getirmek için 2007'de olduğu gibi Irak'a komşu ülkeler platformunu etkinleştirmeyi hedeflediğini de belirtti.

İran-ABD hattında Gül arabuluculuğu

Duygu GÜVENÇ / TAHRAN
12.03.2009
İran'da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Gül, Tahran yönetiminin görüşlerini gelecek hafta ABD'ye iletecek. Arabuluculuk çalışmasının ilk meyvesiyse İran liderinin ABD'yi siyasi olarak eleştirmemesi oldu..
Türkiye'nin son dönemde başarıyla yürüttüğü arabuluculuk çalışmalarına bir yenisi daha ekleniyor. İran'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD ile İran arasındaki buzları eritmek için kolları sıvadı. Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve dini lider Ayetullah Hamaney ile bir araya gelen Gül, buradaki mesajı önümüzdeki hafta ABD'ye iletecek. Gül, NATO'nun 60'ncı yıl dönümü zirvesinde görüşeceği ABD Başkanı Barack Obama ile daha sonra da Ankara'da bir araya gelecek.

'BUZDAĞLARI KOLAY ERİMEZ'
Kritik görüşme trafiği öncesinde "Buz dağları kolay erimez" diyen Gül, taraflar arasında güven kurulmasının önemli olduğunu belirtip, gerginliği tırmandıracak söylemlerden kaçınılmasını istedi. Gül'ün söylem konusundaki uyarısı etkisini ertesi gün gösterdi ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın 10. Zirve toplantısında dün konuşan Ahmedinecad, ABD'yi dünyayı sömürmekle ve kapitalist ekonomisiyle suçlarken, bu defa siyasi olarak eleştirmedi. Hamaney ise yarım saat planlanmasına karşın 1.5 saat süren görüşmede, ABD'nin 30 yıldır adım atmadığını anımsattı. Hamaney ise benzer söylemlerin birçok defa tekrarlandığını ancak, 1979 devriminden bu yana tutumda hiçbir değişiklik olmadığını belirterek, "Önce adım atsınlar değişimi görelim" mesajı verdi. Gül, görüşmelerin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kolaylaştırıcı rol oynamaya hazır olduğunu belirtti. Öte yandan dün akşam Ahmedinecad arabuluculuk konusunda "Bizim tavrımız ve düşüncemiz açık eğer saygı ve doğruluk varsa hiç bir sorun devam etmez" dedi.