Trabzon Gençlik Merkezi kolbastı ekibi.
İLİŞKİLİ HABERLER
Bütün bir millet kolbastı oynuyor
Bütün bir millet kolbastı oynuyor
Trabzonsporlu oyuncuların gol sonrası sevinci olarak ve yemek programlarından hafızalara kazınan 'kolbastı', şehrin merkez mahallesi Faroz'dan çıkma ve 'hoptek' denen bir dans aslında.....
Son günlerde bir 'kolbastı'dır gidiyor. Trabzonspor bir gol atıyor, önce futbolcular, ardından da tribünler başlıyor 'kolbastı'ya. Saba Tümer'de kolbastı; hazmı kolaylaştırdığından olsa gerek diye düşünüyorum; Yemekteyiz programında bile kaçtır kolbastı yapılıyor! Kolbastı videoları, Youtube'da izlenme rekorları kırıyor. Kolbastı Show isimli videoyu 3.5 milyon kişi izlemiş bugüne kadar. Kolbastı temalı düğün videoları, gençlerin eğlenmek için yaptığı kısa çekimler de milyonlarca kez seyredilmiş. Bedük'ün dillerden düşmeyen 'düğün salonlu' klibi Automatik de yüksek dozda kolbastı içeriyor. Roll dergisi, 'disco kolbastı' olarak adlandırmış meseleyi. Bir de Barış Manço'nun şarkısı var; DJ Tutan'ın remiksiyle yeniden hayat bulan, gece kulüplerinin ve ev partilerinin aranılan yeni 'hit'inin adı da Kolbastı. Kolbastı artık herkesin bildiği üzere, bir Karadeniz yöresi oyunu. 1930'larda ortaya çıktığı sanılıyor. Şöyle ki; balıkçılar fileleri dolu döndüklerinde içki içer, hasat eğlencesi düzenlerlermiş. Askeri inzibat yani kolluk kuvvetleri içki denetimine geldiğinde de dikkatleri dağıtmak, ortamı değiştirmek ve içkileri saklamak için de böyle danslar etmeye başlarlarmış. Oradan adı kol bastı olmuş; yani kolluk kuvvetleri baskını.
KURSLARA İLGİ YOĞUN
Trabzonlular ise, bu dansa 'hoptek' diyor. Trabzon'un merkezinden, Faroz mahallesinden çıktığı için de, doğrusu 'Faroz hoptek' aslında. Trabzon Gençlik Merkezi'nden Okan Yılmaz hoptek trendinin, Youtube'daki dans ve düğün videolarıyla yayıldığını söylüyor. www.kolbasti.org sitesinin de kurucusu olan Yılmaz, dansın doğru tanınması için Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kolbastı Ekibi'nin ve kendi derneklerinin canla başla çalıştığını söylüyor, bunun da dansın popülaritesine katkıda bulunduğunu anlatıyor. KTÜ ekibi dansı belli bir koreografiye oturtmaya çalışsa da, hoptek son derece bireysel bir oyun aslında. Ağ çekme, ağ tutma, martı taklidi yapma gibi çeşitli figürleri var. Bazen ellerini burunlarına götürerek Temel'in uzun burnuna gönderme, bazen de topal taklidi yapıyorlar. Farozlular ise bayılmış numarası, kalp masajı gibi figürlerin yeni yeni türetildiğini ve hoptekin kökeniyle bağdaşmadığı görüşünde. Hoptek'i hiphop'la sentezleyen gençlerin sayısı da hiç az değil bu arada. Okan Yılmaz, oyuna ilginin her geçen gün arttığını anlatıyor. Trabzon'da kurulan hoptek kursuna ilgi yoğunmuş. Bir kurs Ankara'da açılmış (www.kolbasti.org/ankara); sırada İstanbul'da varmış; ilgilenenlere duyurulur. Yılmaz, hoptekin popülerleşmesinde önemli rolü olan Trabzonspor ekibinin de, oyunu doğru bilip doğru tanıtmak adına biraz ders alması gerektiğini düşünüyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Bütün bir millet kolbastı oynuyor
Yayın tarihi: 28 Şubat 2009, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/02/28/ct/haber,AB84F54A3B754E7DBBD50606975C1BA6.html
Tüm hakları saklıdır.