Ağrı'nın
Doğubayazıt ilçesinde koyun otlatırken, yüksek gerilim hattında elektrik çarpması sonucu kol ve bacaklarını kaybeden 12 yaşındaki
Barış ve 11 yaşındaki
Mehmet'in hazin öyküsü, Kurban Bayramı'nda
SABAH'ın manşetindeydi.
Haber sonrası bir yardım eli uzandı ve onların hayata tutunmasına biraz daha yardımcı olacak olan proteze kavuşma yolculuğu da başladı.
Dün aslında bir başka sebepten, bu uzanan yardım elinin sahibiyle tanıştım.
Işınsu Kestelli. 1891'de kurulan İzmir Ticaret Borsası'nın tarihindeki ilk kadın başkanı.
Koltuğuna henüz oturdu. Ama borsadaki çalışmaları bu kadar yeni değil. İlk meslek komitesine girdiği yıl 1993. Yönetim kuruluna ise 1995'te adım atmış. 2003'ten beri de başkan vekili ve sonunda başkanlık koltuğuna 2009'da bileğinin hakkıyla oturmayı başarmış.
Bunu iki sebepten önemsiyorum. Birincisi, yukarıda sözünü ettiğim Barış ve Mehmet'in hüzünlü hikâyesindeki gizli rolünden dolayı. Gazetenin manşetini okuyanlar arasında ilk yardıma koşan oydu. Üstelik gizli kalmasını, isimlerinin geçmesini özellikle istemediğini, dün öğreniyorum.
Bir anne duyarlılığıyla, 1.5 yıldır başkanlığını yürüttüğü
İzmir Vadeli İşlem Opsiyon Borsası yönetim kurulundan acil bir şekilde karar çıkartıp bu çocuklara yardım elini uzattı. Yani reklamını falan yapmadı, üstelik o günlerde yaklaşan bir seçimi de olmasına rağmen.
İkincisi de üstüne basa basa, sırf kadın olduğu için kendine özel bir ayrıcalık istemediğini her platformda dile getirdi. Yani
iyi olan kazansın diyebildi. Kadın erkek ayrımına şiddetle karşı çıktı. 95 üyesi olup da 50'sinin oy kullandığı komitede 44 kişi,
inandığı için Kestelli'ye oy attı. Sakın şaşırmayın ama atanların
hepsi erkekti . Hiçbir siyasi kimliği olmadığını özellikle belirten Kestelli'nin karşısında bir rakip vardı tabii.
Emin Dinleten. Pek çokları onu tepeden inme olduğu için istemedi. Üstelik siyasi bir kimliği de vardı. Son seçimlerde
Doğru Yol Partisi'nin milletvekili adayıydı. Pamuk ajanlığı yaptığını yeni öğreniyorum. Ama neticede borsada oyların bir kadına gitmesine engel olamadı.
Bizler ısrarla oda ve borsalarda kadınlar neden yok diye yazılar yazıyoruz ama İzmir'in tarihindeki tek kadın borsa başkanı diyor ki,
'Kadınlara kotaya gerek yok. Bana böyle bir teklifte bulunsalardı kabul etmezdim. Kadınlar yok, çünkü aslında gelmiyorlar da ondan yoklar." 47 yaşındaki İTB Başkanı Işınsu Kestelli, bitkisel yağ ticareti yapıyor.
Malezyalı büyük bir şirketin
Türkiye'deki temsilcisi. Palm yağı ithal ediyor. Şirketini sıfırdan kendisi kurmuş ve şu anda iç piyasada palm yağının yüzde
80'ini Kestelli sağlıyor.
Türkiye'nin ilk özel borsası olan ve Kestelli ile kadın elinin değdiği İzmir Vadeli İşlem Borsası'ndaki işlem hacminin hatırı sayılır bir işlem hacmi olduğunu,
İMKB'nin yüzde 80'ine ulaşan işlem hacmiyle ölçebilirsiniz sanırım. Üstelik elektronik borsa olduğu için İMKB'de 400'ün üzerinde kişiyle yapılan iş burada sadece 64 kişiyle yapılabiliyor.
İşte bu yüzden İzmir Ticaret Borsası'nın yeni yüzü Işınsu Kestelli, ilk hedefini geleneksel borsacılıktan elektronik borsacılığa geçiş olarak açıklıyor.
'Bir de tabii kriz var. Üyelerimize nasıl yardımcı olabiliriz diye toplantılar yapıyoruz. Elimizden geleni yapacağız' diyor.
Bu arada bir dip not düşmek gerekirse, son sürat devam eden oda ve borsalarda seçimlerinde; şu ana kadar çıkan sonuçlardan öğrendiğimiz kadarıyla,
2005'ten bu yana Of'taki meclis başkanı bir kadın. Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
Zühal Akyüzlü.
Edremit ilçesinde bir dönem başkanlık da bir kadına nasip olmuştu. Ve işte hepsi de bu kadar.
Bir elin parmakları kadar bile değiller. O nedenle kadınların bugün birden karar verip, meclise yürümeleri ters tepebiliyor. Bu iş hakikaten hem yıllar alıyor, hem de çok çalışmak gerekiyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Ayrıntılar için lütfen
tıklayın
Yayın tarihi: 27 Şubat 2009, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/02/27//kadak.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.