Giriş Saati : 21.02.2009 07:21 Güncelleme : 21.02.2009 22:19
İstanbul'un Fatih ilçesinde çöken 3 katlı ahşap binanın enkazından 1 kişinin cesedi çıkarıldı.
Fener Vodina Caddesi'ndeki ahşap binanın çökmesinin ardından başlatılan arama-kurtarma çalışmalarında, binanın üst katında oturduğu belirtilen İtalyan asıllı bir kişinin cesedine ulaşıldı. Söz konusu kişinin, kimliğinin belirlenmesine çalışılıyor.
Binanın 2. katında oturan Hatice Memi, binadan bir süredir sesler duyduklarını belirterek, ''Ev sahibini uyardık. Daha önce belediyeden ölçüm yapmaya geldiler ve sağlam raporu verdiler'' dedi.
Göçük olayı olmadan birkaç dakika önce 5 çocuğu uyandırarak binayı boşalttıklarını anlatan Memi, ''Eşimi işe gitmesi için uyandırmamış olsaydım, hepimiz binanın altında kalacaktık'' diye konuştu.
Çalışmalara, İstanbul itfaiyesinden 40, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 20 ve İstanbul İl Sivil Savunma Müdürlüğü'nden 10 kişilik ekip ile eğitimli köpekler katıldı.
BAŞKAN DEMİR: YIKILAN BİNA, ANITLAR YÜKSEK KURULU'NUN TESCİLİ ALTINDAYDI
Balat'ta gece saatlerinde çöken bina nedeniyle olay yerinde inceleme yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, yıkılan binanın Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescil altına alındığını söyledi. Koruma kararı nedeniyle bu ve benzeri binalarda onarım yapılamadığını söyleyen Demir, evleri yıkılan vatandaşlara belediye olarak yardımda bulunacaklarını ifade etti.
Vodina Caddesi üzerindeki 3 katlı bina gece saat 04:00 sıralarında büyük bir gürültüyle çöktü. Bina sakinlerinin, sallantıları fark ederek binayı önceden boşaltmaları nedeniyle büyük bir facia kıl payı atlatıldı. Binanın üst katında yalnız yaşayan İtalyan asıllı piyano hocası Elginho isimli kişinin enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği olay sonrası itfaiye ve zabıta ekipleri olay yerinde inceleme çalışmalarını sürdürdü. Fatih Başkanı Mustafa Demir de olay yerine gelerek bilgi aldı. Vatandaşlarla görüşen ve zarar gören insanlara belediyenin yardım yapacağını anlatan Demir, bölgedeki 124 binanın UNESCO ile ortak yürütülen "Balat- Fener Rehabilitasyon Projesi" kapsamında koruma kapsamına alındığını belirtti.
Ayrıca eski evlerin Anıtlar Yüksek Kurulu kararıyla tescillendiğini söyleyen Demir, kurul kararı olmadan eski evleri onarma yada yıkma durumu bulunmadığını kaydetti. Yıkılan binada 4 ailenin yaşadığını ifade eden Demir, ''Ölen İtalyan asıllı kişi, duyma sorunu nedeniyle komşuları tarafından uyandırılamadığı için enkaz altında kaldı.'' dedi.
Bu arada, enkaz üzerinde inceleme yapan polis ve sağlık ekipleri araştırmalarını tamamlamalarının ardından bölge güvenlik kordonu altına alındı. Evleri yıkılan vatandaşlardan Serkan-Sibel Caymak isimli çift de Başkan Demir'den yardım istedi. İki çocuğu ile sokakta kaldıklarını anlatan çift, bina duvarları yıkılmadan bir kaç dakika önce evi terk ettiklerini söyleyerek yaşadıkları korkuyu anlattı.
Öte yandan, hayatını kaybeden Elginho isimli yaşlı piyano hocasının özel piyano dersleri vererek geçimini sağladığı öğrenildi. Komşularının verdiği bilgiye göre Osmanbey'deki bazı zengin iş adamlarının çocuklarına piyano dersi verdiği öğrenilen yaşlı piyanistin, hasta olduğu zamanlarda öğrencileri tarafından ziyaret edildiği ve kendisine yardım edildiği belirtildi.
FATİH BELEDİYE BAŞKANI DEMİR: BİNAYLA İLGİLİ BELEDİYEYE HERHANGİ BİR BAŞVURU VE İNCELEME TALEBİ OLMAMIŞTIR
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, gece saatlerinde çöken ahşap bina ile ilgili belediyeye herhangi bir başvuru ve inceleme talebinin gelmediğini bildirdi. Demir, çöken yerin Fener Vodina Caddesi 26 numarada bulunan 4 katlı bir bina olduğunu ifade ederek, bu bina ile ilgili kendilerindeki ilk kaydın 1935 yılına ait olduğunu söyledi.
Binanın en üst katında eklenti bir yapı olduğunu dile getiren Demir, burada 12 kişiden oluşan 3 ailenin oturduğunu, göçük altında kalan İtalyan asıllı 75-80 yaşlarındaki kişinin piyano dersleri verdiğini ve çevrede yaşayanlar tarafından da çok sevildiğini anlattı. Mustafa Demir, bu kişinin kulak tıkacı taktığı için uyandırılamadığını, binanın yoğun yağışlardan dolayı çöktüğünü düşündüklerini ifade etti.
Binanın ikinci katında oturan bir kişinin, binadan sesler duyduklarını, uyardıkları evin sahibinin de kendilerine ''Belediyeden daha önce buraya gelip ölçü yapıldığı ve sağlam raporu verildiği''ni söylediği şeklinde ifadeleri olduğunu kaydeden Demir, ''Söz konusu binayla ilgili belediyeye herhangi bir başvuru ve inceleme talebi olmamıştır. Tetkik inceleme isteme de yok. Bina hakkında daha önce belediyeye hiçbir başvuru yapılmamıştır. Orada mağdur olan vatandaşlarımızın, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte geçici bir yerlere yerleşmelerini sağlıyoruz. İhtiyaçları karşılanıyor'' dedi.
FENER-BALAT REHABİLİTASYON PROJESİ İÇERİSİNDE
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bölgenin Fener-Balat Rehabilitasyon Projesi alanı içerisinde olduğuna dikkati çekerek, projenin AB ile Fatih Belediyesinin ortak yürüttüğü ve bitirdiği Türkiye'deki en büyük proje olduğunu ve bu çerçevede bu türden 125 binanın restore edilip güçlendirildiğini söyledi. Yıkılan bina için başvuru yapılsaydı bu proje kapsamında güçlendirilip restore edilebileceğini ifade eden Demir, ancak böyle bir talebin olmadığını anlattı.
Fatih'te 4 bin adet tescilli binanın bulunduğunu vurgulayan Demir, ''Bunlara müdahale etmek mümkün değil. Bunlara çivi bile çakamazsınız. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulundan önce projeyi onaylatırsanız bu doğrultuda herhangi bir müdahale yapmanız söz konusu olabilir. Bunları çok kritik olarak müdahale etmek mümkün değil, insanlarımız müracaatta bulunursa hemen inceleme yapıyoruz, can güvenliği açısından boşaltıyoruz'' diye konuştu.