Kış mevsiminde vücut direnci düşüyor
Giriş Saati : 21.02.2009 11:08
Güncelleme : 21.02.2009 22:19
Kış mevsiminde solunum sistemi bulaşıcı hastalıkları daha sık görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, ani hava değişikliklerin hastalık riskini artırdığını bildirdi.
Bursa Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Burhanettin Alkan, rüzgar hızı yüksek ve sıcaklığın düşük olması sebebiyle korumasız ciltlerin birkaç dakikada donabileceğine dikkat çekti. Kış mevsiminde vücut direncinin düştüğünü, bu nedenle bulaşıcı hastalıkların daha sık görüldüğünü anlatan Dr. Alkan, "Kış mevsimiyle hava sıcaklığının azalması, soğuk rüzgarın esmesi, yağmur, kar yağışı, don olayları, sis ve insanların kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmesi kişilerin sağlıklarını önemli ölçüde etkiliyor.
Mevsim değişimiyle ortaya çıkan yeni doğal şartlara uyum sağlayana kadar olan dönemin hastalıklara yakalanmada en tehlikeli zaman dilimidir. Kış aylarında donmadan ölümler, grip, nezle, bademcik iltihabı, zatürre, mevsim değişikliğine bağlı depresyonlar, hava kirliliğine bağlı etkilenme ve zehirlenmeler gibi sorunlar yaşanıyor" dedi.
Kış mevsiminde vücut ısısının dengesini koruyabilmek için daha fazla enerji harcamak zorunda kalındığını belirten Uzm. Dr. Alkan, bu ihtiyacın karşılanmaması durumunda vücut direncinin düştüğünü ve hastalıklara yakalanmanın kolaylaştığını söyledi. Böbrek, şeker ve kalp hastalıkları, tansiyon yüksekliği olanlar ile by-pass ameliyatı geçirmiş kişilerin aşırı soğuklardan daha fazla etkilendiğini ifade eden Alkan, kışın ısınma amacıyla yakıt kullanımıyla artan hava kirliliğinin soğukla birleşmesiyle hastalanma tehlikesini daha da büyüttüğünü kaydetti.
Kalp damar hastalığı ve yüksek tansiyonu olan yaşlıların kışın aşırı soğuğa maruz kaldığında, kalp damarlarında ani daralmalar oluşarak kalp krizi ortaya çakabildiğine de işaret eden Dr. Alkan, soğuk, rüzgar, hava kirliği, düşük nem ve kapalı ortamlarda yaşama zorunluluğunun sivilce, sedef, egzama gibi cilt hastalıklarını artırdığını vurguladı.
Kışın uzun süre açık havada ve soğuk ortamda bulunmanın ise donmayla sonuçlanabileceğini bildiren Alkan, "Rüzgar hızı yüksek ve sıcaklık düşük ise korumasız ciltler birkaç dakikada donabilir. Tek kat çok kalın giysi yerine, iki üç kat giysi giyilmeli. Palto ya da kaban, eldiven, bot ve şapka giymek oldukça önemlidir. Vücut ısısının büyük bir bölümü baştan kaybedildiğinden, baş, şapka, başlık eşarp kaşkol ile korunmalıdır. Islak giysiler vücudu da soğutarak uzun süre üşümeye neden olur. Islanan giysi mutlaka kuruları ile değiştirilmelidir. Kışın enerji ihtiyacı artacağından dengeli beslenilmelidir" diye konuştu.
(CİHAN)
Yayın tarihi: 21 Şubat 2009, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/02/21//haber,794C7BA32D474DCF9BF5A20B1CDB0D04.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.