Giriş Saati : 19.02.2009 10:02 Güncelleme : 19.02.2009 23:16
Türk tiyatrosunun büyük isimlerinden Gazanfer Özcan bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. Önceki gün yaşamını yitiren büyük usta son kez dostlarıyla birarada olacak. Gazanfer Özcan için ilk tören Kadıköy'de Şehir Tiyatroları Haldun Taner Sahnesi'nde yapıldı.
ÖZCAN'IN TORUNU TARIK ÜNDÜZ: BUGÜNDEN İTİBAREN BİR YARIM YOK BENİM
Hayatını kaybeden ünlü tiyatro sanatçısı Gazanfer Özcan için Haldun Taner Sahnesi'nde tören düzenlendi. Törende ünlü tiyatrocunun torunu Tarık Ündüz, "Bugünden itibaren bir yarım yok benim" derken, Rutkay Aziz, "Bütün rollerini güzel oynadı ama maalesef bu rolü kötüydü" diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde düzenlenen törene Gazanfer Özcan'ın eşi Gönül Ülkü ve yakınlarının yanı sıra İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile Rutkay Aziz, Mustafa Alabora, Perihan Savaş, Engin Gürmen, Erol Keskin, sanat camiasından çok sayıda isim ve Avrupa Yakası dizisi oyuncuları katıldı. Törende gözyaşları içinde kürsüye çıkan ünlü tiyatrocunun torunu Tarık Ündüz, "Aile olarak bir parçamız elimizden alındı. Bugünden itibaren bir yarım yok benim. Ben artık yarımı annem, babam, anneannem ve sizlerle dolduracağım. Oyunculuğunun yanı sıra çok iyi dede torun ilişkisi yaşattığı için ona çok teşekkür ediyorum. Çok iyi bir eş, çok iyi bir baba ama inanılmaz bir dedeydi. Yarın yok, eksik olmayın" dedi.
RUTKAY AZİZ: BÜTÜN ROLLERİNİ GÜZEL OYNADI AMA MAALESEF BU ROLÜ KÖTÜYDÜ
Tiyatro sanatçısı Rutkay Aziz, "İkimizde tiyatro kökenli olduğumuz için set arasında tiyatroyu konuştuk. Gazanfer Özcan bir özel tiyatro sahibiydi ama tiyatronun tartışmasız emekçisiydi. Onunla birlikte, onun ustalığında tiyatro sahneleri bir döneme kapılarını kapatmıştır" diye konuştu. Aziz, Gazanfer Özcan'ın bir dönem gündeme gelen vergi borçlarına da değinerek, "Gazanfer Özcan'lara sahip çıkmalıyız. Çok acı çekiyorum. Bu sadece Gazanfer Özcan'ın değil, Türkiye'nin sorunu. Böylesine nadir olan insanlar ender yetişiyorlar. Bu nadir çiçekleri koruma altına almakla yükümlüyüz. Bütün rollerini güzel oynadı ama maalesef bu rolü kötüydü" dedi.
SARIGÜL: USTAMIZI SAYGI İLE ANIYORUM
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise Özcan'ın Şişli içinde çok büyük bir kayıp olduğunu belirterek, "Ustamızın tiyatrosu Şişli'deydi. Önemli olan sanatçılarımızı, ustalarımızı uğurlarken tiyatrolarımızı nasıl yaşatabilirizi konuşmak. Tiyatrolarımız çağdaş, demokratik özgür Türkiye'dir. Tiyatrolarımızın gelişmesi lafta değil, icraatta Türkiyemizin gelişmesidir. Sanatçılarımızı ve sanatımızı el birliği ile yaşatalım. Ustamızı saygı ile anıyorum" şeklinde konuştu. TOPBAŞ: HEPİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise "Hepimizin başı sağolsun. Bir sanat adamını ve güzel insanı kaybettik. Bir duayen, belki gelecek nesillere örnek şahsiyet olarak gösterilecek. Bir İstanbul beyefendisi. Gerçekten üslubu ve tarzıyla. Arzu ettiğimiz onun şahsında biriken bu güzelliklerin tüm İstanbullulara yansımasıdır. Belki eksiklikler var ama bunlar tabi ki çözümlenmeli. Bir gerçekte var ki yaşam çok uzun değil. Biz şanslıyız böyle bir insanın döneminde yaşadık. Bizden sonrakilerin böyle bir şansı yok" diye konuştu.
GÜNAY: GAZANFER ÖZCAN TİYATROYLA ÖZDEŞLEŞMİŞ BİR İSİMDİ
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Gazanfer Özcan'ın tiyatroyla özdeşleşmiş bir isim olduğunu ifade ederek, Özcan'ın bir anlamda ayakta, sahnede öldüğünü söyledi.
Gazanfer Özcan'ı ilk kez üniversite öğrencisiyken izlediğini belirten Günay, ''Üzerinden yıllar geçti, o gün bugün ilgiyle, sevgiyle izleye geldim'' diye konuştu.
Özcan'ın son zamanlarda yaptığı televizyon çalışmalarının, halkın onu bir kez daha tanımasına ve sevmesine vesile olduğunu dile getiren Günay, şunları kaydetti:
''Gazanfer Özcan tiyatroyla özdeşleşmiş bir isimdi. Bir anlamda ayakta, sahnede öldü. Rahatsızlığı vardı ama hepimiz onu ekranlarda ve sahnede bir kez daha görmeyi beklerken vefat etti. Bir anlamda, sanatçıya yakışır bir ölüm oldu. Rahmetle anıyorum. Bu kalabalık cenaze töreninde onu herkesin sevdiği belli oldu. Sevenleri ve ailesine başsağlığı diliyorum.''
Bakan Günay, ''Gazanfer Özcan'ın, vefatının ardından ve bugün törenlerde, tiyatrosunun vergi borcu nedeniyle sıkıntılar yaşadığı dile getirildi. Bu konuda neler diyeceksiniz?'' sorusu üzerine, şöyle konuştu:
''Sanıyorum bazı arkadaşların, yanlış arama konusunda özel bir gayreti var. Bu tartışmalar 2005-2006 sezonuyla ilgili. Şimdi 2009'dayız. 2008-2009 sezonu için tiyatrocu arkadaşlarımızın talep ettiği bütün yardımları yaptık. 2007'de seçim yılı olduğu için yardım yapılmamıştı. Bu ödemeyi 2008 yılı başında gerçekleştirdik. Bu yıllarla ilgili ihtilaf yok. 2005 yılında büyük bir tartışma olmuş, 2006'da yönetmelik düzeltilerek vergi meselesi yardım kriteri olmaktan çıkarılmış. 2005 yılındaki bir tartışmanın 2009'da dile getirilmesi, devletin sanata verdiği desteği küçültmek, göz ardı etmek konusunda bir niyetin ifadesi olarak gözüküyor. Devletin yanlışından kaynaklanan bir mağduriyet varsa, son zamanlarda sanatçı dostlara gösterdiğimiz yakın duygularla bunu da gidermeye çalışırız.''
GÜLER: KÜLTÜR VE SANATIMIZIN BİR ÇINARI DEVRİLDİ
İstanbul Valisi Muammer Güler, "Kültür ve sanatımızın bir çınarı devrildi" diyerek, "Çok önemli bir sanatçı. Tük toplumun, yaşlı, her kesin evinde kendisine yer bulacak birisiydi. Herkesin onun şahsında kendisine bir şey bulacağı bir insandı. Herkesin sevdiği bir insandı. Türk tiyatrsounun yaşaması anlamında herkesin bir şeyler yapması lazım. Türk toplumuynda hüsnü Beyler, Tahsin Beyler her zaman yaşayacaktırç üzüntümüz Gazanfer Özcan bir daha olmayacak. Büyük usta yolun açık olsun" dedi.
Törende daha sonra Mustafa Alabora ve bazı tiyatro sanatçıları tabutun üzerindeki Türk bayrağını kaldırırken, saygı geçişi yapıldı. Geçiş sırasında Gönül Ülkü'nün ayakta durmakta zorlandığı gözlendi.
GAZANFER ÖZCAN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
İstanbul'da vefat eden tiyatro sanatçısı Gazanfer Özcan, Marmara İlahiyat Fakültesi Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Özcan'ın cenazesi, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde düzenlenen törenin ardından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'ne getirildi. Camide, Özcan'ın eşi Gönül Ülkü Özcan, kızı Fulya Ündüz, torunu Tarık Ündüz ve damadı Gazanfer Ündüz ile Gönül Ülkü'nün önceki eşinden oğlu Kılıç Işılay ve torunu Sinan Işılay taziyeleri kabul etti.
Buradaki törene Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, DSP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Ahmet Vefik Alp, CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da katıldı.
Tiyatro sanatçısı Gazanfer Özcan'ı son yolculuğunda, ''Avrupa Yakası'' dizisi oyuncularından Hasibe Eren, Engin Günaydın, Ata Demirer, Gülse Birsel, Levent Üzümcü, Hale Caneroğlu, Şenay Gürler, Yıldırım Öcek, Binnur Kaya'nın da aralarında bulunduğu çalışma arkadaşları, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş, Ferhan Şensoy, Fatih Erkoç, Kerem Alışık, Atilla Dorsay, Zerrin Özer, Zihni Göktay ve Adnan Şenses'in de aralarında bulunduğu sanatçı dostları yalnız bırakmadı.
Özcan'ın cenazesi, burada öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından alkışlar eşliğinde bir süre eller üzerinde taşınarak cenaze arabasına konuldu. Yoğun katılımın olduğu törenin ardından Özcan, Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.
Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da çelenk gönderdiği görüldü.
GAZANFER ÖZCAN'IN ÖZ GEÇMİŞİ
Tiyatro ve sinema sanatçısı Gazanfer Özcan, 27 Ocak 1931'de İstanbul'da doğdu. Cihangir Firuzağa İlkokulu ve Beyoğlu Ortaokulunda okuyan Özcan, Vefa Lisesinden mezun oldu.
Lisedeyken oynadığı ''Hisse-i Şayia'' adlı oyundaki ''Bican Efendi'' rolüyle tiyatroyla tanışan Özcan, Şehir Tiyatrolarının Çocuk Bölümüne katıldı.
1955'te Komedi Tiyatrosunda oynanan ''Mahallenin Romanı'' oyunu, Özcan'ın tiyatro yaşamının dönüm noktası oldu. Bu oyunda rahatsızlanan Reşit Gürzap'ın yerine sahneye çıkıp başarılı olunca kadroya giren Özcan, 1962'ye kadar hem çocuk tiyatrosunda, hem yetişkin oyunlarında görev aldı.
Özcan, 1962 yılında Gönül Ülkü ile evlendi ve ''Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu''nu kurdu. 1950'li, 1960'lı yıllarda çok sayıda sinema filminde de rol alan Gazanfer Özcan, uzun bir süre sinemaya ara verdikten sonra 2000 yılında çevrilen ''Komiser Şekspir'' filmiyle sinemaya döndü.
Pek çok dizide de rol alan Özcan, ''Kuruntu Ailesi'' adlı dizideki ''Hüsnü Kuruntu'' rolüyle tanındı, pek çok yapımda ailenin babası rolünü üstlendi. ''Avrupa Yakası'' dizisindeki ''Tahsin Bey'' rolüyle de ''baba'' rolünü sürdürdü.
Gazanfer Özcan, 1998 yılında ''Devlet Sanatçısı'' unvanını aldı.
Özcan'ın oynadığı filmler şunlar: İngiliz Kemal, Lawrence'e Karşı (1952), Çeto Salak Milyoner (1953), Fındıkçı Gelin (1954), Aramızda Yaşıyamazsın (1954), Şimal Yıldızı (1954), Allı Yemeni (1958), Sevdalı Gelin (1959), Garipler Sokağı (1959), Biz İnsan Değil Miyiz (1961), İki Damla Gözyaşı (1961), Utanmaz Adam (1961), Naciyem (1961), Minnoş (1961), Yedi Günlük Aşk (1961), Külkedisi (1961), Damat Beyefendi (1962), Şaka Yapma (1962), Avare Şoför (1963), Vur Patlasın Çal Oynasın (1970), Çılgın Yenge (1971), Televizyon Çocuğu (1975), Tokmak Nuri (1975), Ah Nerede Vah Nerede (1975), Dam Üstüne Çul Serelim (1975), Burnumu Keser Misiniz (1992), Komiser Şekspir (2000), Keloğlan Kara Prens'e Karşı (2005), Beyaz Melek (2007).
Gazanfer Özcan ayrıca, Kuruntu Ailesi, Başımıza Gelenler, Baba ve Avrupa Yakası dizilerinde rol aldı.