Giriş Saati : 19.02.2009 15:03 Güncelleme : 19.02.2009 23:16
Mevsime bağlık olarak orta kulak enfeksiyonlarının Kış aylarında artığı, bu hastalığın tam tedavi edilmediği durumlarda yaşamı tehlikeye sokabilen menenjite ve beyin apsesine yol açabildiği belirtildi.
Kayseri Özel Tekden Hastanesi KBB bölümünden Op. Dr. Mehmet Türkay, orta kulak iltihabıyla başlayan menenjit hastalığının kış aylarında özellikle dikkat edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirtti. Orta kulak enfeksiyonunun hafife alınmaması gerektiğini belirten Op. Dr. Mehmet Türkay, "Bu aylarda orta kulak enfeksiyonları oldukça artar. Kulak ağrısı ile başlayan bu enfeksiyonları vatandaşlarımız geçiştirmesinler. Çünkü kulak enfeksiyonlarının akabinde iyi tedavi edilmediğinde menenjite, beyin apsesine kadar giden insan hayatını tehlikeye atacak derecede ileri derece enfeksiyonlara neden olan durumlarla karşılaşılabilir." dedi.
Türkay, özellikle kulak ağrısı başladığında mutlaka KBB hekimine görünmek gerektiğini vurgulayarak, "Orta kulakta yerleşen mikrop doğuştan küçük açıklar vasıtası ile beyin zarına yerleşip menenjit, oradan da beyin dokusuna geçip ileri derece hastalıklarına yol açabilir. Bunun yanısıra akıntılı kulakları mutlaka tedavi etmek gerekir. Tedavi olunmadığı taktirde menenjit, beyin apsesi, şiddetli baş dönmesi, yüz felci gibi daha kötü sonuçlar doğurabilecek enfeksiyonlar gelişebilir." diye konuştu.
Çocukluk yaş grubunda menenjite yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirten Türkay, "Zaman zaman KBB kliniklerine hastalar menenjit nedeni ile getirilmekte, hastalığın kaynağına bakıldığında da genelde orta kulak enfeksiyonları olmakta. Menenjitte o yüzden orta kulak enfeksiyonundayken hastalığı tedavi etmek lazım. Çünkü menenjit bilindiği gibi iyileşse de, vücutta bazı sakatlıklar bırakan bir hastalıktır. Bu yüzden olay daha ortakulak enfeksiyonu halindeyken bir hekim önerisiyle tedavi edilmesi lazım." dedi.