Giriş Saati : 15.02.2009 11:15 Güncelleme : 15.02.2009 19:47
İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrahi'nin Davos olaya ilişkin "Erdoğan, aynaya baksın" yönündeki ağır sözlerine Ankara'dan gelen sert tepki, İsrail'de yankı buldu.
İsrail medyası, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Av i Mizrahi'nin Davos olayına ilişkin "Erdoğan, aynaya baksın" yönündeki ağır sözlerine Ankara'dan gelen sert tepkiyi şu ifadelerle değerlendirdi:
"General'in yorumları Türkiye'yi kızdırdı", "Türk Dışişleri'nin notası: iki ülke silahlı kuvvetleri arasında gerginlik yaratma girişimi", "Bir siyasetçi yapsa o kadar tepki görmezdi."
JERUSALEM POST:
Ankara'nın sert açıklamalarını değerlendiren Jerusalem Post gazetesi, "General'in yorumları Türkiye'yi kızdırdı" başlıklı haber analizinde, Türkiye Dışişleri Bakanlığının protesto notasını vermesini İsrail'de bazılarınca "İki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında gerginlik yaratma girişimi" olarak görüldüğünü kaydetti. Gazete şunları yazdı:
"Erdoğan'ın Gazze operasyonu sırasında yaptığı aşırı derece sert yorumlara ve geçen ay Davos zirvesinde Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i azarlamasına rağmen İsrail hiçbir zaman bir protesto kayda geçirmek amacıyla Türk Büyükelçisini çağırmadı. Erdoğan, İsrail'i çok azarlamasına karşın Türk Silahlı Kuvvetleri tartışmaya katılmadı."
Gazete, İsrail'de bazılarının bir generalin yorumlarını "büyük bir diplomatik mesele" hale getirilmesini, iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında gerginlik yaratma girişimin olarak değerlendirdiğini vurguladığı haberinde, "İki ülke arasındaki askeri bağlar, iki ülke için önemlidir. İsrail, Türkiye'ye en çok silah satan ülkelerinden biridir, Türkiye de İsrail'e eğitim uçuşları için Türk hava sahasını kullanmasına izin veriyor" diye yazdı. Gazete, şöyle devam etti:
"Türkiye üç konuda çok hassas: "Ermeni meselesi, Kürtler ve Kıbrıs' Ankara'daki hissiyat, Mizrahi'nin üç kabarcığa aynı anda bastığı yönünde. Türkler, aynı zamanda Erdoğan gibi politikacıların söylediği ile Mizrahi gibi kişilerin söyledikleri arasında bir ayrım yapıyor. Ankara'daki hissiyat, aynı yorumlar, Olmert (İsrail Başbakanı) veya başka bir politikacı tarafından yapılsa aynı şiddetteki bir tepki yaratmazdı."
Jerusalem Post başka haberinde de, Başbakan Erdoğan'ın Cumartesi günü yaptığı konuşmalarda, İsrail seçimlerinin sonuçlarına ilişkin "çok karamsar" görüşlerini dile getirdiğini yazdı. Haberde, Erdoğan'ın daha önce yaptığı açıklamalar nedeniyle "çok gergin" olan ikili ilişkilerdeki gerilimin azaltılmasına pek katkıda bulunmadığını da öne sürdü.
HAARETZ
İsrail'in büyük gazetelerinden Haaretz de, Türkiye'den gelen resmi tepkiler ve bunun üzerine İsrail Silahı Kuvvetlerince yapılan açıklamaya da dikkat çektiği haberinde, "Yaşanan tatsızlık, Türkiye ile İsrail arasındaki gerilimin son işareti oldu. İki ülke arasında yakın askeri bağlar var ancak ittifak, İsrail'in Gazze operasyonu nedeniyle gerginleşti" görüşünü dile getirdi.
YEDİOTH
Yedioth da "Mizrahi'nin yorumları, zaten gergin olan Türkiye ile İsrail arasında bağları olumsuz etkiledi ve İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, konuyu görüşmek üzere Türk Dışişleri Bakanlığına çağrıldı" dedi. Haberde "Kudüs ile Ankara arasındaki siyasi gerginliğin, yıllarca devam eden çok yoğun ticari ilişkiler açısından çok ciddi sonuçları olduğu söyleniyor. Tarım ve kimyasal ihracatında azalma var, sanayi sektörü de, bundan sonra savunma ihracatının etkilenmesinden korkuyor" diye yazdı.