Şarap uzmanı Franck Peluso
Şaraba yatırım gerekir
Şarabı yıllandırmak için en iyi şişe hangisidir, hangi yemekle hangi şarap içilir? Fransız şarap uzmanı Franck Peluso ile şarap üzerine konuştuk..
Franck Peluso 'Şarap,' denilince ilk olarak akla gelen dünyaca ünlü bir önolog yani şarap uzmanı. 2005 yılından beri de Türkiye'de, Ege bağlarında araştırmalar yapıyor. Ülkemize geliş amacı ise İdol Şarapları için kaliteli, yıllandırmaya müsait bir şarap üretmek. Peluso, uzun araştırmalar sonucunda istediği kalitedeki şarabı sonunda üretti. Ancak bu şaraplardan sınırlı sayıda var. Peluso'dan şimdilik sadece restoranlarda ve belki ileride bir intenet sitesinde satılacak olan Consensus 3'ün hikâyesini dinledik ve dünyadaki en iyi üzümler hangileri, öğrendik.
- Önolog olmaya nasıl karar verdiniz?
- Fransa'da Langue d'oc bölgesinde büyüdüm ben. 5-6 yaşındayken seramız vardı, bağcılıkla uğraşıyorduk. Zaten o dönemde üzüm yetiştirmek çok popülerdi. Üzümleri daha sonra şarap üreticilerine satıyorduk. İşin bu kadar içine girince Bordeaux Üniversitesi'nde kimya ve önoloji okumaya karar verdim.
- İdol'ün Consensus şarabını üretmek için Türkiye'ye geldiniz. Bu şarabın yaratılış hikâyesini anlatır mısınız?
- 2005 yılına kadar uzanan bir öykü bu. İlk Türkiye'ye geldiğimizde Manisa, Urla, Çeşme ve Menderes'teki bağları analiz ettik.
Oralardan topladığımız üzümlerle denemeler yaptık. Hasat ettiğimiz üzümleri, ayrı ayrı ve küçük partiler halinde işleyerek, gelişim süreçlerini gözlemledik.
Sonrasında en beğendiklerimizi farklı tiplerde meşe fıçılarda olgunlaştırdık ve değişik kupajlar denedik, ortaya Consensus çıktı.
- Dünya ile kıyasladığınızda Türkiye'deki üzümleri nasıl buldunuz? - Kıyaslama yapmak çok zor. Sadece Yunanistan ve Sicilya gibi aynı iklimdeki yerlerle kıyaslayabilirsiniz.
Ama çok kaliteli üzümleriniz var.
- Türkiye'de en çok hangi üzümleri beğendiniz?
- Şiraz, Cabernet ve Merlot'u beğendim. Beyaz üzümlerden ise Chardonnay çok başarılı.
- Bugün bir Şili, Arjantin şarabı bile tüm restoranlarda bulunuyor.
Ama Türk şarabı mönülere pek giremiyor...
- Bence bunun nedeni tanıtım eksikliği. Bu iş her yıl tuğla üzerine tuğla koymaktır. Kimse bir yılda mükemmel iş yapmıyor.
Sizin Türk şaraplarının en büyük problemi yeterli tanıtımı yapmamanız.
Seminerler vermeli, şarapçılık konusuna biraz daha ağırlık vermelisiniz.
Şarabın dünyasına insanları davet etmelisiniz.
Yayın tarihi: 8 Şubat 2009, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/02/08/pz/haber,09344A951AF14DA6A69ECE9A8EB8A192.html
Tüm hakları saklıdır.