kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye, çok ihmal edilen ittifak"

AA
Giriş Saati : 24.01.2009 14:14
Güncelleme : 24.01.2009 21:52
Yeni Haber
Fransa'da yayımlanan Le Figaro gazetesinde çıkan bir makalede, Türkiye'nin jeopolitik açıdan oynadığı role övgülerde bulunularak, "Türkiye'nin Ortadoğu, İran ve doğal gaz krizine çok önemli çözümler getirebileceği" belirtildi.

Alexandre Adler tarafından, "Türkiye, Çok İhmal Edilen İttifak" başlığıyla kaleme alınan makalede, "Ortadoğu'daki son kriz, doğal gaz sorunu ve İran ile ilgili uluslararası camianın endişelerinin giderilmesi konusunda Türkiye'nin kilit rol oynadığı" kaydedildi.

Ateşkesten sonra Gazze ile ilgili tartışmalara değinilen makalede, Suriye'nin önerdiği gibi, Mısır'ın değil, hem Filistin'in hem İsrail'in güvenebileceği Türkiye'nin ilave BM gücüne ihtiyaç duymadan bölgenin güvenliğini kontrol altına alabileceği ifade edildi.

Mısır'ın ordusuna güvenilemeyeceği savunulan makalede, Mısır ordusunun, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i "fazla ılımlı" bularak sert biçimde eleştirdiği belirtildi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki doğal gaz krizine atıfta bulunulan makalede, Avrupa'nın doğal gaz ihtiyacına, Rusya'ya gerek kalmadan, Türkiye'den geçecek Nabucco projesinin çare olabileceği vurgulandı.

Ukrayna ile yaşanan krizde haklı olmasına rağmen Rusya'nın tavrının tehlikeli olduğu ifade edilen makalede, Avrupa'nın bir alternatif yol bulmasının gerekli olduğu, bunda da Türkiye'den geçecek Nabucco gaz hattının önemli yer tuttuğu bildirildi.

İran ile ilgili uluslararası kamuoyunun yaşadığı krize atıfta bulunulan makalede, "Tahran yönetimine etkili olarak tek karşı koyabilecek olan ülkenin de Türkiye olduğu" yorumu yapıldı.

"YÜZDE 25 SARKOZY, YÜZDE 75 TÜRKİYE'NİN ETKİSİ"

Suriye ile ilişkilere de değinilen makalede, "Suriye'deki radikallerin etkisizleştirilmesinde yüzde 25 Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin etkisi varsa yüzde 75 de aktif Türk diplomasisinin rolü olduğu" ifadesine yer verildi.

Makalede, Türkiye'nin dikkat çekmeyen bir diplomasiyle Lübnanlı ve Iraklı Sünnileri ılımlı tarafa çekmek ve Şiilerle barıştırmak için çalıştığı belirtildi ve laik Türkiye'nin Irak'ın istikrarı için de önemli rol oynayabileceği yorumu yapıldı.

Makalenin sonunda, "NATO'nun en önemli üyesi, İsrail'in müttefiki olan Türkiye'ye Avrupa'nın sırtını dönmemesi ve Avrupa'nın inşasında yer alması gerektiği" belirtildi.

Söz konusu sorunların çözülmesi halinde bütün dünyanın nefes alacağı ve bu durumun dünya ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacağı ifade edilen makalede, bu sorunların aşılabilmesi için Türkiye'nin oynadığı rolün kesinlikle unutulmaması gerektiği vurgulandı.