kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Göstericiler havlu attırdı

23.01.2009
Küresel ekonomik krizde batan İzlanda'da Başbakan, gösterilere rağmen "İstifa etmeye niyetim yok" dedikten bir gün sonra görevi bıraktı, erken seçim kararı aldı.....
Ülkenin bankaları battı, milyarlarca dolar borç alındı, işsizlik tarihin en yüksek noktasına ulaştı, sokak gösterileri başladı... Aylardır süren bu tablo ve istifa baskılarına direnen Başbakan Geir Haarde, sonunda pes etti. Şimdiye kadar hükümet ortakları dahil tüm çevrelerden gelen baskılar karşısında "istifa etmeye niyeti olmadığını" söylüyordu. Ancak salı günü makam aracıyla meclise giderken yumurtalı saldırıya uğradı. Öfkeli kalabalık, aracın camlarını yumrukladı. Aynı gün bu kez meclis binası kuşatıldı, ana kapıya havai fişekler atıldı, pencereler kırıldı, milletvekilleri bir yer altı tünelinden kaçmak zorunda kaldı.

'AY SONU AMELİYAT OLACAĞIM'
Eylemlerin şiddet dozu artınca, çarşamba günü televizyonlara çıkıp "Hükümetimin istifa etmesi söz konusu değil" açıklaması yapan Başbakan Haarde, ertesi sabah görevi bıraktığını açıkladı. Bir gün önce "hükümetin ekonomiyi istikrara kavuşturmaya odaklanması gerektiğini" söyleyen Haarde, ertesi günkü basın toplantısında "Geçen hafta boğazımda kötü huylu tümör bulundu. Ay sonunda yurt dışında ameliyat olacağım" dedi. Bağımsızlık Partisi'nin kongresinde yeniden başkanlığa aday olmayacağını, yeni liderin de ülkeyi 9 Mayıs'ta erken seçime götüreceğini söyledi. Haftalardır süren gösterilerde eylemciler, Başbakan, Ekonomi Bakanı, Merkez Bankası Başkanı'nın istifasını istiyordu.