Giriş Saati : 17.01.2009 13:34 Güncelleme : 17.01.2009 22:49
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Metrobüs'ün İstanbul için kısa vadede olabilecek en kolay çözüm olduğunu söyledi.
Uzun vadede İstanbul'da trafiği raylı sistemin rahatlatacağını ifade eden Yıldırım, "Raylı sistemde İstanbul yüz yıl geç kalmıştır." dedi. Krizin hasarlarını atlatmak için ekonomi yönetiminin ciddi çalşmalar yaptığını aktaran Yıldırım, "Türkiye, tedbirlerini alıyor. Ondan kimsenin endişesi olmasın. Bundan sonraki tedbirler, biraz daha somut halde, zannediyorum önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde tamamen işlerlik kazanmış olacak." diye konuştu.
Yıldırım, Ekonomi Gazetecileri Derneği(EGD) toplantısında yaptığı konuşmada, ulaşım sektörünün milli gelir içerisinde oluşturduğu katma değerin he geçen yıl arttığını belirterek 2002'de yüzde 13.3 olan bu değerin 2008 yılı itibariyle 14.8'e yükseldiğini kaydetti. Türkiye'yi tüm ulaşım sektörlerini dengeli bir şekilde kullanan, kaynak israfı yapmayan bir ülke konumuna getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Ylıdırım, ulaştırma bakanlığının hizmet ederken aynı zamanda kendi kaynağını yarattığını ifade etti. Yıldırım, "Genel bütçeden bu yatırımları yapmaya kalksak çok zaman alır. Bundan sonrada kendi kaynaklarımızı üretmeye devam edeceğiz. 6 yılda 60 milyar TL kaynak ürettik." dedi.
Oto yol ve bölünmüş yol yapım seferberliği başlattıklarını, 2008 yılının bu anlamda başarı yılı olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, 2008 yılı sonu itibariyle 15 bin 358 kilometre yol yaptıklarını aktardı. Yıldırım, 2011 hedeflerinin ise 22 bin 500 kilometreye ulaşmak olduğunu belirterek, bölünmüş yolların yıllık ekonomiye katkısının 1,5 milyar TL'ye ulaştığını kaydetti. Burada tasarruf edilen zamanın 33 bin 272 saat, 126 bin gün olduğunu aktaran Yıldırım, aynı zamanda kaza oranlarında da yüzde 64'lük azalış anlamına geldiğine işaret etti. "DURMAK YOK KAZIYA DEVAM"
Türkiye'deki siyasi ve ekonomik konulara ilişkin soruları da cevaplandıran Yıldırım, Ergenekon soruşturmasına ilişkin bir soruya, "Biz (durmak yol yola devam) diyoruz, Ergenekon ile ilgili olarak da (durmak yol kazıya devam)" diye cevap verdi. Yıldırım, İstanbul'da ulaşım sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, Metrobüs'ün kısa vadeli çözüm olduğunu kaydetti.
İstanbul'un bugün bir numaralı sorunu toplu ulaşımda yaşadığı sorunlar olduğunu belirten Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: "Kısa vadeli olabilecek en kolay çözüm üretildi diye düşünüyorum. Uzun vadede raylı sistem. Raylı sistem metrobüs gibi 8 ayda 1 senede yapılamaz. En zor, en fazla zaman alan sistemdir. Raylı sistemde İstanbul yüz yıl geç kalmıştır. Bu 15 yıl daha gündemimizde olacak.
İstanbul'da trafiği rahatlatacak raylı sistem Marmaray'dır. Marmaray devreye girdiğinde ona bağlanacak hatlarla birlikte önemli bir raylı sistem ağı İstanbul'da meydana gelecek. Şuandaki rakam 120 kilometre civarında, söz konusu projeler bittiğinde 300 kilometreyi aşmış olacak. Bugün Londra'nın 400 kilometre raylı sistemi var ve 100 yıl önce yapılmış. İstanbul'da da gittikçe artacak. 2013'te raylı sistemin payı yüzde 27'yi aşmış olacak."
Krizin etkilediği sektörlerin önlem bekleyişinde olduğunun hatırlatılması üzerine Yıldırım, ekonomi yönetiminin çok ciddi çalışmalar yaptığını belirterek, "Bunun bir takvimle ilgili sorunu var. Bunu da önümüzdeki günlerde aşacağımızı düşünüyorum. Türkiye, tedbirlerini alıyor. Ondan kimsenin endişesi olmasın. Mekanizmaları kuruldu, işlerliği var ve bundan sonraki tedbirler, biraz daha somut halde, zannediyorum önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde tamamen işlerlik kazanmış olacak." dedi.
"HAVADA SIKINTI GÖRMEDEN TEDBİR ALDIK"
Havacılık sektöründe şu anda sıkıntı gözükmediğini, dünyada yüzde 13,5 daralma varken, Türkiye'de yüzde 6,5 gibi büyüme olduğunu belirten Yıldırım, şöyle devam etti: " Sıkıntı görürsek bunun tedbirlerini alacağız. Hatta görmeden aldık. Şu anda 18 tane havaalanını, ekonomik havaalanına dönüştürdük. Yüzde 75 hizmet konma konaklama hizmetlerini düşürdük. Bu bir tedbirdir. Kriz gelmeden alınan bir tedbirdir."
İfadelerini kullandı. Yarım kalan havaalanlarından asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Yıldırım, Bu sene zaten 5 tane yarım kalan havaalanını yatırıma aldık ve açılmış, hizmete devam eden havaalanlarından da tesisleri yetmeyen yine 5 tane havaalanımıza da yeni terminaller yapacağız. Bu sene, havaalanlarına yapacağımız özkaynakla yatırım miktarı 300 milyon TL. Hiçbir azalma yok, yüzde 11 de artma var. Ayrıca bunun dışında da, 2 tane hemen, 1 tane orta vadede olmak üzere 3 tane havaalanını yap işlet devret modeliyle yapacağız. Hemen yapacağımız Zafer Havaalanı, Çukurova Havaalanı, orta vadede yapacağımız İstanbul'daki üçüncü havalimanıdır."
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Uluslar arası Para Fonu'nun(IMF) bütçedeki kesinti önerilerine de değindi. IMF'nin Türkiye'nin sürdürülebilir borç yapısı için tedbirler önerdiğini ifade eden Yıldırım, "IMF, 'şu yatırıma para harcamayın', 'bu yatırıma para harcamayın' demez. Genel bütçe disiplinine bakar." dedi.
Genel bütçe disiplini içerisinde kalmak kaydıyla o tedbirlerin alınacağını dile getiren Yıldırım, "IMF'nin savunduğu kriterlerin hangisi ABD'de geçerli, hangisi Avrupa'da geçerli? Hiçbiri geçerli değil. Burada bir çifte standardı yaşıyoruz. Niye? Güçlü ülke olacaksınız, başka çareniz yok. Güçlü olacaksınız, cari açığınızda sorun olmayacak, işinizi düzgün yapacaksınız, ondan sonra da gereken itibarı gerektiği kadar vereceksiniz. Türkiye, bunu yapmak zorunda, yapıyor da zaten, adım adım böyle gidiyor." değerlendirmesinde bulundu.