kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Teftiş Kurulu jandarma için soruşturma istedi

ANKARA BÜLENT AYDEMİR
16.01.2009
Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda, Yasin Hayal'in arandığı bilgisini kayda geçmeyen Trabzon Jandarma Komutanlığı hakkında soruşturma açılması gerektiği belirtildi..
Başbakanlık Teftiş Kurulu, Hrant Dink'in öldürülmesi olayında üçüncü soruşturmayı Trabzon Jandarma Komutanlığı için istedi. Teftiş Kurulu raporunda, suikastın azmettiricisi olarak yargılanan Yasin Hayal'in 2004'de Başbakan Erdoğan'ın Trabzon'a gidişi öncesinde, jandarmaya "Uçağı havaya uçuracağım" diye asılsız ihbar telefonu açtığı vurgulandı. Hayal'in asılsız ihbarı jandarma tarafından Güvenlik Bilgi Taraması (GBT) kaydına işlenmedi. Hayal'in iki gün sonra da elini kolunu sallayarak Azerbaycan'a gittiği ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan'ın oluru üzerine İçişleri Bakanlığı'na ve yargıya gönderilen raporla; Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ile İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer hakkında "görevi ihmal" iddiasıyla inceleme yapılmasının yolu açıldı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, üçüncü soruşturma talebini ise Trabzon Jandarma Komutanlığı hakkında istedi. Teftiş Kurulu raporunda, "Trabzon Jandarma Komutanlığı'nın Hrant Dink cinayetinin önlenmesinde zafiyet ve ihmali olup olmadığı, Hrant Dink'in öldürülmesi bilgisine kolayca ulaşıp ulaşamayacağı, Hayal'in eniştesi Coşkun İğci'nin Jandarma istihbaratına göre; Hrant Dink'in öldürüleceği bilgisini verdiği, jandarmanın ise böyle bir bilgi almadığı ve görevini ihmal ve gerçeğe aykırı belge düzenleyip düzenlemediğinin araştırması amacıyla hazırladığı ön inceleme raporunu düzenleyerek yargıya intikal ettirdi. Olay rapora şöyle yansıdı:

* "UÇAĞI UÇURACAĞIM": Hayal, 16 Ağustos 2004 tarihinde saat 22.55'te 156 jandarma ihbar hattını arayarak Başbakan Erdoğan'ın uçağı Trabzon Havaalanı'na indiğinde bombayla patlatacağı yönünde ihbarda bulundu. Güvenlik güçlerince havaalanında yapılan inceleme sonucunda ihbarın asılsız olduğu anlaşıldı. İhbarı yapan telefon tespit edildi. İhbarın, Yasin Hayal'in ihbarı arkadaşı Serdar Ergenç'in babası adına kayıtlı olan telefon yoluyla yaptığı saptandı.

* AZERBAYCAN'A GİTTİ : Hayal, olaydan iki gün sonra 18 Ağustos 2004'te Sarp Sınır Kapısı'ndan karayoluyla Azerbaycan'a gitti, 27 Ağustos 2004 tarihinde dönüş yaptı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, GBT kaydı olan kişinin jandarma kontrolündeki kapıdan yurtdışına nasıl çıktığını sorguladı.

* GBT'YE GİRİLMEDİ : Teftiş Kurulu, "havaalanına asılsız bomba ihbarında bulunmasının ardından firari olarak aranmaktayken, yurtdışına çıkmasına engel olabilecek ve dolayısıyla yakalanmasını sağlayacak kayıtlarla ilgili sisteme GBT girilmeyerek gerekli işlem yapılmamıştır" tespitini yaptı.

* "BOMBA EĞİTİMİ İÇİN GİTTİM" Yasin Hayal, müfettişlere verdiği ifadede Başbakan Erdoğan'ın uçağına bomba ihbarında bulunmasıyla ilgili olarak, "Emniyet güçlerini denedim" dedi. Hayal, "Gelecekte başkası eylem yapacaksa acaba önlem alınıyor mu? diye test ettim" ifadesini kullandı. Hayal, sorgusunda Azerbaycan'a bomba eğitimi için gittiğini söyledi.