kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Balık bağırsağının bilmediğimiz özelliği

Giriş Saati : 16.01.2009 10:47
Güncelleme : 16.01.2009 19:56
Yeni Haber
Balıkların bağırsağı tüm denizlerde, okyanuslarda "asit dengesinin korumasını" sağlıyor.

İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nin yaptığı ve Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, balık bağırsağından salınan kalsiyum karbonat denizlerin asit dengesini koruyor.

Sanayi ürünlerinin neden olduğu atmosfer ısınmasına yol açan karbondioksit okyanuslarda asitin artmasına da neden oluyor. Bilim adamları balıkların bağırsağının doğanın dengesini korumaya çalışmasındaki önemini vurguluyor.

Biyoloji ve kimya uzmanı öğretim üyesi Dr. Rod W. Wilson'ın başkanlığındaki araştırmacılara göre tüm denizlerde tahmini toplam 2 milyar 50 milyon ton balık yılda 110 milyon ton kalsiyum karbonat üretiyor. Alkali türevi kalsiyum karbonatlar oksijen ve hidrojen salımıyla asit dengesine yardım ediyor.

Deniz balıkları, bağırsak atığıyla tüm deniz karbonatını yüzde 15'e kadar sağlayabiliyor.

İngiltere Çevre-Gıda-Kırsal Kesim Bakanlığı, Kraliyet Araştırma Vakfı ile Biyoteknoloji ve Biyoloji Araştırmaları Kurumu, ABD'nin Ulusal Bilim Vakfı, Kanada'nın Mühendislik Araştırma Kurumu, BM Çevre Programı Dairesi, Pew Hayır Vakfı araştırmaya katkı sağladı.