kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
BM'nin şok raporu: 4 Ocak'ta İsrail, operasyon yapacağını söyleyip 110 Filistinli'yi sözde güvenli bir evde topladı

Ancak ertesi gün ev vuruldu, 30 kişi öldü. Trajediye, İsrail'in kente yardım girmesini engellemesi de eklendi

Kızılhaç, 4 gün sonra kente girdi. Tablo korkunçtu. Annelerinin cesedi yanında 4 çocuk aç-susuz bitkin yatıyordu

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu (OCHA), dün inanılmaz bir rapor yayımladı. İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonlarında sivillerin nasıl hedef olduğunu, hayatta kalmak için sokuldukları evde nasıl can verdiklerini gözler önüne serdi. OCHA raporuna göre 4 Ocak sabahı İsrail askerleri, karadan girdikleri Zeytun kentinde 110 kadar Filistinli sivili "bölgeye operasyon yapacakları" konusunda uyardı. Onları, güvende olacaklarını söyleyerek 3 katlı bir eve yerleştirdi. Yarısı çocuk olan grubu "İçeride kalın" diyerek uyardı. Çaresizce operasyonun bitmesini bekleyen Filistinliler, kendilerinin hedef olacağından habersizdi...

'5 AYLIK BEBEK ÖLDÜ'
Görgü tanıkları ve evden yaralı kurtulanlarla konuşan BM yetkilileri, raporda "evin 24 saat sonra bombaların hedefi olduğunu" belirtti. Raporda şu ifadelere yer verildi: "Hayatta kalanlar 2 kilometre yürümek zorunda kaldı. Hastanelere onları bulan sivillerin araçlarıyla götürüldüler. En küçüğü 5 aylık 3 çocuk hastaneye giderken yolda öldü..." Çoğunluğu Samuni Ailesi'nden olan kurbanlarla ilgili rapora, Uluslararası Kızılhaç örgütünün beklenmedik sert açıklaması da eklendi. Örgütün bölge delegasyonu (ICRC) başkanı Pierre Wettach, İsrail'i Zeytun'a yardım götürmelerini engellemekle suçladı.

'YARALILAR KAÇAMADI'
İsrail ordu yetkililerinin ancak 4 gün sonra Filistin'deki Kızılay'a ait 4 ambulansla birlikte kente girmelerine izin verildiğini belirtti. ICRC yetkilileri, bombalarda yerle bir olan bölgede tablonun korkunç olduğunu anlattı. Bir evde ayakta durmakta dahi zorlanan 4 çocuğu, annelerinin cesetleri başında bulduklarını, odada toplam 12 ceset olduğunu anlattı. Bir başka evde ise 3 ceset vardı. Bir sonraki evde çoğu yaralı 15 kişi korkuyla kurtarılmayı bekliyordu. Yaralıları ambulanslara ancak el arabalarında taşıyabildiler çünkü İsrail barikatları yüzünden araçları evlerin yakınına sokabilmek imkânsızdı. Ekipler, 18 yaralı ile günlerdir orada aç-susuz mahsur kalan 12 kişiyi kurtardı. Bu yaşananlar üzerine Kızılhaç, sert bir açıklama yaptı.

İSRAİL YALANLADI
İsrail ordusunu "kabul edilemez tavır sergilemek ve uluslararası insani yasalara uymamakla" suçladı. Yıkık evlerde yardım bekleyen yaralılara ulaşabilmek için bölgeye en kısa sürede giriş izni istedi. Wettach, "Şok edici bir olay. İsrail ordusu durumdan haberdar olmalı. Ancak yaralılara yardım etmedikleri gibi bize ya da ilistin Kızılayı'na yardım götürme izni vermediler" dedi. Zeytun'a giren Filistin Kızılayı'ndan Abed El Aziz Ebu Ayşa "Böylesi korkunç sahneler beklemiyordum. Hayatımda böyle bir şey görmedim" dedi. Yaralıları kurtarırken İsrail askerlerinin kendilerini tehdit ettiğini anlattı. İsrail ordusu ise BM'nin raporunu yalanladı. Ordu sözcülüğü, "askerlerin sivilleri bir eve taşıdığına dair bilgi bulunmadığını, söz konusu tarihte ordunun o bölgeye henüz ulaşmamış olduğunu" açıkladı.
Haberin fotoğrafları