Lüküs Hayat'ta Sezai Altekin (solda) 12, geçen yıl vefat eden Suna Pekuysal 11 yıl oynadı. Zihni Göktay ise hâlâ kadroda.
Yoktur eşin Lüküs Hayat!
MİNE GÜLTEKİN SABAH
09.01.2009
Ekrem-Cemal Reşit Rey kardeşlerin klasiği Lüküs Hayat, 25 yıldır kapalı gişe oynuyor. Sözleri Nâzım'a, müziği Esin Engin'e ait oyunun emektarı, çeyrek asırda üç ayakkabı eskiten Zihni Göktay..
Lüküs Hayat, yaklaşık 34 bin kişi tarafından izlenerek 2008'in en çok izlenen üçüncü oyunu oldu. Bu başarı elbette Lüküs Hayat için yeni değil. Oyun, uzun bir aradan sonra 6 Mart 1984'te yeniden perde dediğinden bu yana adeta kapalı gişe oynuyor. Peki, öyküsü 1930'lu yıllarda geçen oyun, nasıl oluyor da gişeyi zorlamaya devam ediyor? Soruyu Lüküs Hayat'ın genç oyuncuları Savaş Barutçu ve Şenay Saçbüker şöyle cevaplıyor: "Zihni Göktay tulûatlarının payı çok büyük, sürekli güncel espriler katıyor oyuna. Bir gelen 4-5 defa daha geliyor," Lüküs Hayat'ı 25 yıl boyu bir temsil bile bırakmayan usta oyuncu Göktay ise bu konuda mütevazı: "Aslında, Haldun Bey'le (Dormen) bununla ilgili biraz çekişiyoruz ama, tatlı bir çekişme bu. 'Bunda bir sihir var, delidir ne yapsa yeridir' diyor o da artık. Ben sadece altını sıcak tutuyorum; kısık ateşte, yakmadan."
KİMLER GELDİ, GEÇTİ
Yönetmeni Haldun Dormen'in 'İzleyememiş olanlar bile, bu operetin adını duyunca eski bir dosttan söz edilmiş gibi olurlar,' diye nitelediği Lüküs Hayat, bugüne kadar yaklaşık 5 bin temsil yapmış. Türkiye'de hemen hemen bütün illeri gezdiklerini söyleyen Göktay, 'yeni başlayanlar için Lüküs Hayat'ı şöyle anlatıyor: "Aslında başlarda Muhsin Ertuğrul hiç sıcak bakmamış bu müzikal fikrine. Ama tiyatro zararda olduğundan, yakınlarının tavsiyelerine kulak asıyor ve Lüküs Hayat için çalışmalar başlıyor. Muhsin Bey'in Cemal Reşit Rey'den yapmasını istediği operet, 1933'ün kasım ayında ortaya çıkıyor. Ancak 38 tane şarkı hazırlanıyor ve müziği yapan Ekrem Reşit Rey, sözleri yetiştiremiyor. Bu arada, tiyatronun karşısında, Büyük Londra Oteli'nde Nâzım Hikmet kalıyor. Muhsin Ertuğrul ondan sözleri yetiştirmesini istiyor ve o da yazıyor. Ama o dönem mimli olduğu için, 1987'ye kadar Nâzım'ın imzası sır olarak kalıyor." 18 yaşından bu yana 69 oyunda rol alan Zihni Göktay, annesinin vefat ettiği gün bile sahneyi terk etmemiş. Kimi zaman serumlarla ayakta kalan ama bunu seyirciye belli etmeyen Göktay, bunları ona hatırlattığımızda; "Kimse sizin okyanusta yaşadığınız fırtınalarla ilgilenmez, gemiyi limana sokup sokamadığınıza bakarlar," diyor. Göktay'ın "Benim bir evladım gibi. Elime doğdu, o beni ben de onu meşhur ettik." dediği Lüküs Hayat'ın kadrosu 25 yıl boyunca pek çok değişim yaşamış ancak ayrılıklar hep zorunlu sebeplerle gelmiş; ölüm, hastalık, emeklilik gibi. 1933'te Hazım Körmükçü, Vasfi Rıza Zobu, Semiha Berksoy, Muammer Karaca, Refik Kemal Arduman, Halide Pişkin gibi mihenk taşları ile başlayan oyun, gençlerin oynama hayali kurduğu oyunlardan olmuş. Lüküs Hayat oynama rekoru şu an 25 yıl ile Göktay'da. Onu 22 yıl ile, emekli olan Bilge Zobu takip ediyor. Yine emekli olan Önder Bali ise, 20 yıl boyunca orkestrayı yönetmiş. Sezai Altekin 12, Suna Pekuysal ve Funda Postacı 11, 2002'de vefat eden Birsen Kaplangı ise sekiz yıl boyunca rol almış. Ersun Kazançel ve Necdet Yakın da Lüküs Hayat'ın şu an aramızda olmayan emektarlarından. Lüküs Hayat, yarın 15.00'de İBBŞT Ümraniye Sahnesi'nde.
Yayın tarihi: 10 Ocak 2009, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/01/10//haber,02005282014742D1AEE1C07E51FC5292.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.