Giriş Saati : 06.01.2009 11:33 Güncelleme : 06.01.2009 21:57
İsrail'in Gazze Şeridi'nde kara operasyonuna başlamasının, Filistinli militanlara ilk kez, İsrail ordusuyla az çok eşit bir temelde mücadele imkanı verdiği belirtiliyor.
Şimdiye kadar militanlar İsrail'in hava, deniz ve kara bombardımanına karşı etkisiz kalmış, İsrail'e fırlatılan roketler de siviller için ara sıra risk yaratsa da askeri olarak yetersiz kalmıştı.
Ancak çatışmanın Gazze şehirlerinin dar sokaklarına yayılmasıyla olayın boyutunun değişebileceği belirtiliyor.
İsrail'in devasa bir askeri güce sahip olmasına rağmen, Hamas'ın aylar öncesinden kent savaşına hazırlanmak için zaman bulduğu ve bunun Filistinli militanlara İsrail ordusuna zayiat verdirme şansı sağlayacağı ifade ediliyor.
HAMAS'IN ASKERİ KAPASİTESİ
Uzmanlar, İsrail'in yok etmeyi hedeflediği Hamas'ın 2007 yazında Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesinden sonra askeri kapasitesini önemli ölçüde artırdığını tahmin ediyorlar.
Gazze'de iktidarın ele geçirilmesi, Hamas'ın bozguna uğrattığı Filistin yönetiminin sınırlı cephaneliğine sahip olmasını sağladı. Ancak bundan daha önemlisi, bu durum Hamas'a, militan grupları silahsızlandırmayı amaçlayan Filistin yönetiminin müdahalesinden uzak, Gazze'de özgürce hareket etme imkanı verdi.
Ambargo altındaki bölgede silahları Gazze'ye, Mısır-Gazze sınırındaki tünellerden kaçırarak elde eden Hamas, patlayıcıları, patlayıcı yapımında kullanılan maddeleri ve roket fırlatıcılarını Gazze'ye daha kolay sokar hale geldi.
Havan topları, tanksavar silahları ve bazı uçaksavar silahlarının da Refah'taki tünellerden geldiği belirtiliyor.
Bunun, Hamas'ın Şam'daki lideri Halid Meşal'e kara operasyonunun başlamasından önce "Düşmanın askerleri, şunu bilin ki kara bir yazı sizi sizi bekliyor..." şeklinde açıklama yapma gücünü verdiği ifade ediliyor. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugaylarının 15 bin mensubu olduğu tahmin ediliyor.
Tugayların eğitim ve disiplin standardının son zamanlarda arttığı, örgütün hayli karmaşık bir iletişim sistemine sahip olduğu belirtiliyor.
LÜBNAN SAVAŞINDAN ALINAN DERS
Hamas'ın, İsrail'in Hizbullah gerillaları karşısında büyük yenildiği aldığı 2006 Lübnan savaşından da ders aldığı bildiriliyor.
O zamandan beri bazı Hamas militanlarının Hizbullah gerillaları ve İran Devrim Muhafızları ile zaman geçirdiği, bunun örgütün askeri eğitim rejimi ile örgütsel sistemi konusunda gelişmeler kaydetmesini sağladığı tahmin ediliyor.
Gazze'nin coğrafyası güney Lübnan kadar avantajlı olmasa da birçok İzzeddin Kassam Tugayları üyesinin İsrail ordusuna darbe vuracağını düşündüğü belirtiliyor.
Lübnan savaşından yalnız Hamas yararlanmadı. Yenilgiye uğrayan İsrail de savaştan birçok ders çıkardı.
İsrail ordusunun, militanlarla böyle bir karşılaşma için çok çalıştığı, bunun yanı sıra sivil savunma, planlama ve halkla ilişkiler alanlarında gelişme sağlamak için çaba gösterdiği belirtiliyor.
Ancak uzmanlar, burada sorulması gereken önemli bir sorunun, İsrail'in kara harekatından ne elde etmeye çalıştığı olduğunu söylüyorlar.
İsrail amacının Hamas'a ve roket atma kapasitesine darbe vurmak olduğunu bildirmişti. Ancak İsrail ordusu kentleri yeniden ele geçirmeyi planlamıyorsa bunun Hamas'ın elini güçlendirebileceği kaydediliyor.
Hamas Gazze'de iktidardan uzaklaştırılsa bile roket atışlarının durmasının garantisi olmadığını belirten uzmanlar, Hamas iktidara gelmeden önce İsrail'e atılan roketlerin sayısının daha fazla olduğunu hatırlatıyorlar.
Kesin olan bir şey varsa onun da Hamas'ın kalabalık kent merkezlerinde savaşı sürdürme kararlılığı ile İsrail'in şehirde savaşı sürdürmek konusundaki isteğinin, hiçbir yere kaçma imkanı bulunmayan Gazze halkı üzerinde yıkıcı etki yapacağı olduğu vurgulanıyor.