Giriş Saati : 18.12.2008 17:45 Güncelleme : 18.12.2008 22:05
TBMM Genel Kurulunda, 2009 yılı bütçe görüşmelerinin 3. turunda söz alan DTP'li Sırrı Sakık'ın ''Kürt coğrafyası'' ifadesini kullanması, tartışmaya neden oldu.
Genel Kurulda, Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Devlet Personel Başkanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve Diyanet İşleri Başkanlığının 2009 yılı bütçelerinin görüşülmesine devam ediliyor.
MHP Hatay Milletvekili İzzettin Yılmaz, tütüne getirilen kota nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu, alternatif ürün politikasının başarısızlıkla sonuçlandığını anlatarak, üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için bunlara büyükbaş hayvan verilmesini önerdi. Yılmaz, 4-C mağdurları için ilgili yasada yeni bir düzenleme yapılası gerektiğini savundu.
Uluslararası sigara kartelleri karşısında güçsüz kalan üreticilerin desteklenmesinin şart olduğunu vurgulayan Yılmaz, kaçak tütün ve sigara faaliyetlerinin sınırlandırılmasının da Türkiye'nin güvenliği açısından önemli olduğunu söyledi.
MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, TİKA bütçesi üzerinde görüşlerini ifade ederken, 2002 yılına kadar bu kuruluş aracılığıyla Türk dünyasına yönelik önemli ve büyük projelerin hayata geçirildiğini belirterek, AK Parti hükümetinden de ''ses getiren projeler'' beklediklerini kaydetti. ''Türk Dünyası Bakanlığı'' kurulması, TİKA'nın Irak, Doğu Türkistan ve Lübnan'da da ofis açması gerektiğini ifade eden Doğru, ''Ermenistan ile ilişkiler geliştirilmeye çalışılıyor. Azerbaycanlı kardeşlerimiz bunu yakından takip ediyor. Birçoğu da üzülüyor. Sorunlar çözülmeden ilişkiler geliştirilmesi beklenmemeli'' diye konuştu. ''AYRIŞMA VE CEPHELEŞMEYE ÇEKİLMEK İSTENİYOR''
MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya da yaptığı konuşmada, Diyanet işleri Başkanlığının kendisine verilen görev alanını siyasi mülahazaların dışında, ülke ihtiyaçlarına uygun dizayn etmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
''Bugün karşı karşıya kaldığımız sorunlardan biri de milli ve manevi eğerlerimizin toplumsal çatışma alanına dönüştürülmesi ve Türkiye'nin inanç ve mezhep temelinde, çok tehlikeli bir ayrışma ve cepheleşme sürecine çekilmek istenmesidir. Toplumsal huzursuzluk ve gerginlik anları, her geçen gün derinleşmektedir. Bu alanlardaki temel sorunların, Türkiye'nin milli birliği ve bütünlüğü içinde makul çözümlere kavuşturulamaması, bu yöndeki tahrik ve istismarların hayat bulacağı müsait ortam yaratmaktadır. Bu tehlikeli süreci durdurmak ve milli dayanışma ruhuyla Türkiye'yi birlik, bütünlük ve huzur içinde onurlu ve aydınlık geleceğe taşımak, siyaset kurumunun en önemli ve öncelikli sorumluluğudur.''
Alevilerin sorunlarını kaynağı ve çözümlerini konuşmanın birinci öncelik olması gereğine işaret eden Kaya, ''Zaten etnik bölünme ve ayrışma tehlikesi gösteren Türkiye'nin, bir de mezhep ve inanç ayrımına sürüklenmesi ya da yeterince birlik sağlayamadan bu vahim sürece girmesi, Türk milleti ve devletinin bekasını etkileyecek kadar önemli sorundur. Sorun ve çözümü elbette kolay değil. Ama bu kördüğüm, demokrasi ve eşitlik ilkesi içinde şimdi çözülmezse daha sonra çok geç olacağı bilinmeli'' dedi. KÖYE DÖNÜŞ PROJESİ
AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, ihracatta Türkiye'nin, OECD üyeleri arasında en fazla, Dünya sıralamasında ise 22. sırada olduğunu belirtti. ''Bunun durduk yere olmadığını'', 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatın bugün 136 milyar dolara yükseldiğine işaret eden Türkmenoğlu, 2010'da 180 milyar, 2023'te ise 500 milyar doların hedeflendiğini anlattı.
AK Parti iktidarı döneminde, sorunlu komşuluk ilişkilerinin yerini dost ilişkilerinin aldığını kaydeden Türkmenoğlu, Türkiye'nin komşu, çevre ve Türk dünyası ülkeleriyle yıllık ihracat miktarının 42,5 milyar dolara ulaştığını ifade etti.
DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın Köye Dönüş Projesi ile ilgili eleştirilerde bulunduğunu hatırlatan Türkmenoğlu, Van'da UNDP işbirliğiyle ortak bir projeyi başarıyla tamamladıklarını bildirdi. Bunun üzerine Sakık, eleştirilerini Muş ile ilgili ifade ettiğini söyledi. TARTIŞMA
Bu sırada MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır söz alarak, Sakık'ın konuşmasında ''Kürt coğrafyası'' ifadesini kullandığını, Başkanvekili Pakdil'in ise bu sözler karşısında uyarıda bulunmadığını bildirdi.
Pakdil'in, ''Bu doğru bir ifade değil. Türkiye'de herkes her yerde yaşıyor'' demesine Sakık, ''Ben bunun için bedel ödedim, ödüyorum, ödemeye de talibim'' diye karşılık verdi. Şandır'ın ''TBMM'de böyle bir ifadenin kullanılamayacağını'' söylemesi üzerine Pakdil, kendisinin bu konudaki görüşlerinin belli olduğunu, kimsenin ifadesine ihtiyacı olmadığını kaydetti. ''Milli kimlik siyaseti konusundaki hassasiyetimizin tartışmaya açılmasına ihtiyacımız yoktur'' diyen Pakdil'e Sakık tepki gösterdi. Sakık, ''Mustafa Kemal Atatürk, o dönemde Meclisteki Kürt milletvekillerine ''Kürdistan vekili'', Laz milletvekillerine ise ''Lazistan vekili'' ifadesini kullanmış, Ermenileri katledenler için ise 'alçak' demiştir'' dedi.
Pakdil, ''O gün yapılmış olan; karşılıklı çatışmalar içerisinde her coğrafyada yapılmıştır. Milletimizin tarihiyle ilgili böyle bir ifade kullanılamaz. Milletimize yapılan haksızlığa karşı çıkıyoruz'' diye konuştu. Tartışmaların sürerken MHP'li Şandır'ın, ''Buna müsaade edilmemeli'' demesine Pakdil, ''Tamam ben de aynı şeyi söyledim'' dedi. Sakık'ın ''ülkenin tüm coğrafyası bizim anayurdumuzdur'' demesine Pakdil, ''Eyvallah... Bizim de buna itirazımız yok'' karşılığını verdi. ''MİLLİYETÇİLİK SLOGANLA OLMUYOR''
Tartışmanın ardından görüşmelere devam edildi. AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, TİKA bütçesi üzerinde görüşlerini dile getirirken, iktidarları döneminde TİKA'nın ülkenin yüzakı olduğunu, en yoğun teknik ve yardım kuruluşu haline geldiğini, hatta uluslararası kuruluş ve bankanın yatırımlarını da yönlendirir hale geldiğini söyledi. TİKA'nın eğitim, sağlık, yol, su, kanalizasyon ve ortak tarih mirasının korunması konusunda yardım yaptığını anlatan Çavuşoğlu, ''Sadece kendi coğrafyamızda değil, yurtdışında yaşayan soydaş ve kardeşlerimize de el uzatıyoruz. Milliyetçilik lafla, sloganla ve statükoyu korumakla olmuyor'' dedi.
Çavuşoğlu, TİKA'nın son 3 yılda 1,5 milyar dolarlık yatırım ve yardımda bulunduğunu ifade etti.
AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, ''4-C mağduru'' ifadesini doğru bulmadığını, özelleştirme nedeniyle emekli olamayanların emekli oluncaya kadar mağdur edilmemesi için AK Parti tarafından ortaya bir önlem konulduğunu söyledi. ''Elbette onların durumunu yeterli görmüyoruz'' diyen Işık, KPSS'nin mesleki bilgiyi daha ön plana çıkaracak şekilde düzenlenmesi gerektiğini savundu.
AK Parti İzmir Milletvekili Nükhet Hotar Göksel, Türkiye'nin tütün üretim ve pazarlanmasında iyi durumda bulunduğunu, ancak zararların önlenmesi konusunda toplumun bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Göksel, 19 Mayıs'ta yürürlüğe konan yasa ile sigaranın zararlarına karşı topyekün seferberlik başlatıldığına anımsatarak, düzenlemenin ''iyi niyet yaklaşımının ifadesi'' olduğunu söyledi.