Borçlar kanunu değişiyor
AA
Giriş Saati : 18.12.2008 19:02
Güncelleme : 18.12.2008 22:05
TBMM Adalet Komisyonu, 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu Tasarısının, kiracı-ev sahibi ilişkileri konusunda düzenleme içeren 21 maddesini daha kabul etti.
Öğleden sonraki oturumunda, kiracı-ev sahibi ilişkisini düzenleyen bölüm üzerindeki görüşmelerine devam eden Komisyon, günün sonunda tasarının 345. maddesine geldi.
Kiracının korunması ilkesi doğrultusunda hazırlanan, konut ve iş yerini kiraya verenlerin menfaatlerinin de gözetildiği tasarının kabul edilen maddelerine göre, kiracı, mal sahibinin yazılı rızasını almadıkça kira ilişkisini başkasına devredemeyecek. Ancak kiraya veren, işyeri kiralarında ''haklı bir sebep olmadıkça'' bu rızayı vermekten kaçınamayacak.
Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralanan yeri geri verirse, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre ödeme yapmakla sorumlu tutulacak. Yeni kiracı bulunması durumunda, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erecek.
Kiracı, kiralanan yeri ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri verecek. Ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanım dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu olmayacak.
Kiraya veren, kiracının sorumlu olduğu eksiklikleri ve ayıpları hemen yazılı olarak bildirecek. Bu bildirim yapılmazsa, kiracı her türlü sorumluluktan kurtulacak. Ancak, teslim alma sırasında olağan incelemeyle belirlenemeyecek olan eksikliklerin ve ayıpların varlığı halinde kiracının sorumluluğu devam edecek.
Kiracı, sözleşmede aksi öngörülmedikçe ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanma giderlerini karşılayacak.
DEPOZİTOYA SINIRLAMA
Konut ve çatılı işyerlerinde, mal sahibine verilen depozito miktarı, 3 aylık kira bedelini aşamayacak. Güvence olarak para verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, mal sahibinin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatıracak. Güvence senetleri ise bankaya depo edilecek. Banka güvenceleri ancak, iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesi ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilecek.
UYGUN KİRA BEDELİ ELDE ETME
Kira sözleşmesinin kurulmasından sonra, başlangıçta belirlenen kira bedeli, özellikle kanun gereği sözleşmenin süresinin uzatıldığı durumlarda, ekonomik koşullara bağlı olarak değiştirilebilecek. Böylece kiraya verenin, konut veya iş yerinin durumuna göre uygun bir kira bedeli elde etmesine olanak sağlanacak.
Komisyon, ''kira bedellerindeki artış oranlarının nasıl belirleneceğine'' ilişkin maddeyi, daha sonra görüşme kararı alarak atladı.
İYİMAYA'DAN, KOÇ'A: ''ÇOK KATOLİKSİN''
Depozito tutarının, bankaya yatırılmasına ilişkin düzenlemeye karşı çıkan Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, düzenlemenin tasarıdan çıkarılması yönünde görüş belirtti.
Tasarının hazırlanması için Adalet Bakanlığında oluşturulan bilim komisyonuna başkanlık eden, Adalet Komisyonundaki çalışmalara da katılan İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Koç'un, değişiklik taleplerine karşı çıktığını ifade eden İyimaya, Koç'a yönelik ''Çok Katoliksin'' demesi komisyonda gülüşmelere neden oldu.
Söz konusu düzenlemenin, tasarının ''reform'' niteliğini yansıttığını ve kiracıyı koruyan bir hüküm olduğunu ifade eden Koç, tasarıda kalmasını istedi.
MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın'ın, ''Katoliklik'' konusunda bir açıklama yapmadığını söylemesi üzerine de Koç, İyimaya'nın ''kategorik'' demek istediğini anladığını ifade etti.
Komisyon, çalışmalarına yarın devam edecek.
Yayın tarihi: 18 Aralık 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/12/18//haber,40D2916BF1744F22819F935F736893F1.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.