kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye krizden dayanıklı bir şekilde çıkacak"

Giriş Saati : 13.12.2008 13:20
Güncelleme : 13.12.2008 14:30
Yeni Haber
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin temelinin sağlam olduğunu, krizden dayanıklı bir şekilde çıkacağını söyledi.

''Hamburger Kaufleute'' adlı derneğin davetlisi olarak Hamburg kentine gelen Bakan Şimşek, ''Das Reinbeker Schloss'' adlı otelde düzenlenen toplantıda ''Global Finans Krizi ve Etkileri'' konulu bir konferans verdi.

Şimşek konuşmasında, dünyada ciddi anlamda bir ekonomik kriz yaşandığını ve dünyayla ekonomik yönden entegre olan Türkiye'nin de bu krizden etkilendiğini belirterek, ''ancak Türkiye'nin temeli sağlam, krizden dayanıklı bir şekilde çıkacak. Ne zaman krizi atlatacağı konusunda kesin bir tarih veremem. Evet, Türkiye krizden etkileniyor, ancak Türkiye'nin geleceği çok parlak'' dedi.

Dünyada yaşanan krizi bulaşıcı bir hastalığa benzeten Bakan Şimşek, ''bunun tüm dünyaya yansıması söz konusu. Türkiye gibi dünyayla entegre olmuş bir ülkenin bundan etkilenmemesi mümkün değil. Türkiye'de 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen reformlar bu krize karşı dayanıklılığı artırdı. Türkiye'de diğer ülkelere oranla kırılganlık daha düşük düzeyde'' diye konuştu.

Dünyanın şu an içinde bulunduğu durumu ''modern finans tarihinin en büyük küresel krizi'' olarak gördüğünü ifade eden Şimşek, ''İkinci Dünya Savaşı sonrasında görülen vahim bir tablo. Ekonomik kriz önce kendisini konut piyasasında, daha sonra da banka sektöründe gösterdi. Banka iflasları piyasada ciddi anlamda bir korku getirdi. Şu anda piyasalarda bu korku mevcut. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelerde ciddi anlamda resesyon var'' dedi.

''TÜRKİYE'DE BANKACILIK SEKTÖRÜ GÜÇLÜ''

Bakan Şimşek, Türkiye'de 2001 yılında yaşanan ekonomik krizden sonra bankacılık ve denetleme sisteminde köklü düzenlemelere gidildiğini, bu nedenle bankacılık sektöründe çok önemli düzeyde bir kriz yaşanmayacağını kaydederek, şunları söyledi:

''Türkiye'de bankacılık sektörü güçlü. Örneğin, getirdiğimiz yeni düzenlemelerle bankalarımızı esas faaliyetleri olmayan alanlardan çıkarttık. Türkiye'de sermayenin gücünü ve kalitesini artırdık. Şu anda bankalar hakikaten karlı durumda. Türkiye'de konut kredileri düşük. Bankacılık sektöründe kur sistemini uyguluyoruz. Kısacası, Türkiye bu krizden etkileniyor, ancak krizden güçlü bir şekilde çıkacak. Temelleri sağlam. Hane halkının durumu ortada. Hane halkının döviz borcu yok denecek kadar az.''

Türkiye'yi, AB ve Maastricht Kriterleri'ni uygulayan bir ülke konumuna getirdiklerini ifade eden Şimşek, gerek bankacılık, gerekse kamu ve özel sektörde iyileştirmeler yapıldığını kaydetti. Genç girişimcileri de Türkiye'ye yatırım yapmaya davet eden Bakan Şimşek, Türkiye'de başta eğitim olmak üzere altyapıda çok sayıda ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti.

Şimşek, Almanya'da yaşayan Türklerin eğitime önem vermelerini de isteyerek, ''sizler, Avrupa'da yaşayan vatandaşlar, aynı zamanda kanaat liderisiniz. Hem kendinize, hem Türkiye'ye hem de Almanya'ya katkıda bulunmanız için eğitime önem verin. Çocuklarınızı birinci sınıf okullara göndermeniz gerekir. İyi bir eğitim verilirse, fırsat eşitliği de sağlanmış olur. Türkiye'de eğitim için çok uğraşıyoruz. En büyük sermaye insan. O nedenle ona yatırım yapıyoruz'' dedi.

''ROMANTİK BİR İYİMSERLİK İÇİNDE DEĞİLİZ''

Konuşmasının ardından toplantıya katılan vatandaşların sorularını da yanıtlayan Bakan Şimşek, ''Türkiye bu krizi nasıl aşar?'' şeklindeki bir soruya karşılık, ''Türkiye dinamik bir ülke, geleceği çok parlak. Romantik bir iyimserlik içinde değiliz. Ancak bu kriz eninde sonunda geçecek. Türkiye'nin değerleri, genç nüfusu, girişimci ruhu ve AB müzakere süreci bu krizi atlatmamIzı sağlayacak. AB süreci, riski azaltacaktır. Orta ve uzun vadede doğru yatırım yapılırsa Türkiye çok cazip bir ülke durumuna gelecek. Geçmişte hatalar olabilir, ancak en önemlisi gerçekçi düşünmek. Krizin geçmesi ve piyasaların iyileştirilmesi konusunda bir zaman veremem'' dedi.

Türkiye'nin IMF ile görüşmeleri konusundaki bir soru üzerine de Şimşek, ''IMF ile Türkiye'nin görüşmesi son derece normal. Hem özel sektörün döviz ihtiyacını karşılamak (için), hem de zaten IMF'ye üye olan 185 ülkeden biriyiz, IMF ile program yapmamız gerekirse, yaparız. Türkiye'nin menfaatlerine uygun görüyoruz'' şeklinde karşılık verdi.

Türkiye'nin son yıllarda birçok alanda mesafe katettiğini de ifade eden Şimşek, ''Türkiye'de temel hak ve özgürlüklerin iyileştirilmesini, laik sosyal devlet yapısını hayata geçiren ve AB ile bütünleşmeyi temel alan bir yaklaşım içindeyiz. Geçmişle karşılaştırılamayacak düzeyde Türkiye'de gelişmeler kaydedildi. Türkiye hak ettiği yere gidiyor. Eksiklerimiz yok mu, var. Gönül ister ki, bir gecede çözelim. Türkiye'yi bağları ve geçmişiyle barışık bir ülke haline getirmek istiyoruz. Her yönden Türkiye hak ettiği yöne gidiyor'' dedi.

Toplantıda ayrıca AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi Mehmet Şahin de bir konuşma yaptı. Şahin konuşmasında, Türkiye'de 2001 yılından sonra yapısal değişiklikler yapıldığını ve dünyadaki küresel krize karşı hükümetin çok ciddi bir direnç gösterdiğini söyledi. Bakan Şimşek, Hamburg'dan Belçika'nın başkenti Brüksel'e geçecek.

(AA)