Hayvanları Koruma Kanunu'nun değişmesi için sürdürülen kampanyada bir adım daha ileriye gidildi. CHP ve AKP'den geçer oy alan yeni yasa teklifi şimdi Meclis Başkanlığı'nda..
Türkiye'de hayvan hakları konusunda atılmış en önemli adımlardan biri, 2004 yılında çıkartılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'ydu şüphesiz. Kanun ilk çıktığında bütün hayvanseverler tarafından sevinçle karşılansa da geçen zaman içinde aslında çok da işe yaramadığı görüldü. Sokak hayvanları yine itlaf ediliyor, yine aynı işkencelere maruz kalıyor ve kimse doğru düzgün caydırıcı bir ceza almıyor.
Bu yeni yasanın AB baskısıyla çıkarılmış içi boş bir yasa olduğu anlaşıldı. En basitinden 5199 sayılı hayvanları koruma yasasına göre, bir hayvana işkence eden, tecavüz eden, gözünü oyan, vücudunu kesen kişilere, yasak yerde sigara içenlerle aynı ceza veriliyor.
HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, hayvanlara bu yapılan insanlık dışı muamelenin 5199 sayılı yasaya göre cezayı gerektirmediği için ceza kanununa değil, kabahatler kanununa girdiğini söylüyor: "Oysa ki, hayvan öldürmekle insan öldürmenin arasının sadece bir adım olduğu unutuluyor, bugün hayvana yapılan eziyetin yarın aynen insana yapılacağı göz ardı ediliyor.
Bu yasa yaptırımları etkisiz kaldığı sürece, hayvanlara yapılan eziyetler giderek artıyor. Bu insanlık dışı suçlara seyirci kalmamak hayvancıkları işkenceden kurtarmak için yeni bir yasa teklifi hazırladık ve meclise sunduk."
ÖNEMLİ BİR GELİŞME
Şenpolat sundukları yeni yasa teklifine CHP'den sonra iktidar partisinin de tamamıyla sahip çıktığını söylüyor ve bu süreci şöyle anlatıyor: "Hayvan hakları savunucuları ve çığlığını duyuramayan canlar için önemli bir gelişme oldu. Bundan sonra teklifimiz, ilgili komisyona sunulup genel kurula indirilecek. Açıkçası kritik son iki aşamadayız ve milletvekillerine bu aşamada her şekilde destek olmalıyız. Yasa değişiklik teklifimiz AKP Eskişehir milletvekili Emin Nedim Öztürk'ün girişimleriyle Meclis Başkanlığı'- na da sunuldu. Yasa teklifi daha önceden kanunlar ve kararlar dairesinden geçmiş, teknik düzeltmelerden sonra AKP hukuk kurulunca ve grubunda da geçtiğimiz günlerde aynen kabul edilmişti." HAYTAP, İstanbul Barosu, İstanbul Veteriner Hekimler Odası'nın birlikte hazırladığı yeni teklifle eğer yasa değiştirilebilirse hayvanları öldüren ya da işkence edenlere mahkeme ve savcılık yolu açılmış olacak. Avukat Ahmet Kemal Şenpolat; "Yasanın çıkması için yıkılması gerekli çok az domino taşı kaldı. Türkiye kendisine yakışır yasayı hiçbir ülkeden baskı altında kalmadan, talep gelmeden kendi dinamikleri ile çok kısa zamanda geçirecek."
Yayın tarihi: 13 Aralık 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/12/13/ct/haber,0127B1B6556E48C4B11CA56D8BBFC2C1.html
Tüm hakları saklıdır.