Bu manzaraya bakınca, Arif'e tarif gerekir mi?
Adı, 'bilgisi yok fikri çok'a çıkan Arif, G.O.R.A.'dan sonra geçen yıllarda kendini geliştirmiş. Pratik zekâsını cilalayan Arif, A.R.O.G'da barışçı, bilime saygılı, 'öteki'ne duyarlı olarak karşımıza çıkıyor..
G.O.R.A.'da ilk olarak karşımıza çıkan A.R.O.G'da ise daha bir yakından tanıdığımız Arif'in 'Bilgisi yok, fikri çok' gibi bir imajı oluştu ya, ne yapsa kurtulamıyor bu durumdan. Hatta isim babası Cem Yılmaz bile "Bir insan her şeyi bilmez ki be kardeşim, ama her şeyi biliyormuş gibi davranıyor," diyerek ona 'kendine gel' uyarısı bile yapıyor. Ama sanki Arif'e biraz haksızlık ediliyor.
Şöyle biraz empati kurunca insan Arif'in de olumlu yönlerini görebiliyor ve empati dozu arttıkça, ki A.R.O.G bu dozu fena halde artırıyor, Arif'in zekâsıyla insanı nasıl hayretler içerisinde bıraktığına bile tanık oluyorsunuz! A.R.O.G'u izleyince G.O.R.A.'nın ardından geçen yıllarda onun kendini epey geliştirmiş olduğunu gördük.
Eee ne de olsa fezaya çıktı, teknoloji gördü, ilimle irfanla haşır neşir oldu.
Ayrıca çevrisine karşı daha bir duyarlı hale gelmiş, Bunları görünce, ondaki değişimin izini sürdük.İşte size Arif'in öne çıkan özellikleri:
SIKI BİR ÂŞIK
Kadınlar onun özel ilgi alanı, lakin o fena halde Ceku'ya âşık. Arada gelen fırsatları da 'farkındayım ama...' tavrıyla reddediyor.
Fakat cilve konusunda edindiği bilgileri başkalarıyla paylaşmakta bir sakınca görmüyor. Hayatında Ceku olduğu için akşamdan kalmalığına ilaç niyetine yanında taşıdığı naneli ciklet, başka bir çift için anında cilve unsuru olabiliyor.
ÇAKMA EŞYA TAKINTILI
Arif'in kendisi dışında üzerinde orijinal bir parçaya rastlamak neredeyse imkânsız.
Çakma ürünler cenneti bir memlekette yaşadığının farkında. Bunun için o gözündeki Ray Ban gözlük de, kolundaki Rolex de ve muhtemel Zippo çakmağı da en kalitelisinden çakma.
EN SEVDİĞİ İÇKİ RAKI
Arif, hangi zamanda ve mekânda olursa olsun, milli ateş suyumuz rakıyı içmeden duramıyor. Tek başına bir büyük devirecek güçte olduğunu da gördüğümüz Arif, 1 milyon yıl öncesine giderek rakının nasıl keşfedildiğini de öğrenip, öğretiyor.
Lakin sek içmiyor.
TAKSİ'YE BİNMEYİ SEVMİYOR
Bakmayın siz Arif'in otomobillere olan düşkünlüğüne, Dünya'ya döndükten sonra tövbe etmişcesine her yere yürüyerek gidiyor. Ha, çok acil durumlarda tabii herkes gibi taksi çağırıyor. Ama onun taksi kullanma biçimini daha önce hiç görmedik.
Gerçek hayatta bile...
'ÖTEKİ'NE DUYARLI
Belki gözden kaçıyor ama Arif ötekine de son derece saygılı. Logar'ın Türkiye'ye inişi sırasında, uzaydan gelip yabancılaşmış olması (alienation) nedeniyle kendisi Türk emniyeti tarafından 'Ötekiler' kısmından geçiriliyor. Bu sırada önünde Eskimo'nun bulunduğu gözden kaçmıyor.
HAYVANLARI SEVİYOR
Arif, Viagra'nın nasıl bir icat olduğu konusunda son derece çarpıcı bir örnek vererek, Darvin'i bile güldürecek yeni bir evrim teorisi ortaya atıyor.
Çünkü bu yüzyılın buluşu, yontma taş devrinde Arif'in başını fena halde derde sokuyor ve filmin kaderini değiştirerek Arif'i maymunlar cehennemiyle tanıştırıyor.
ANTİ MİLİTARİST
O bir aile babası. Çocuğunun daha iyi bir dünyada yaşamasını istiyor. Savaşa, silaha kökünden karşı. Filmde petrolü bulma fırsatını bile elinin tersiyle itiyor, çünkü küresel çıkar savaşlarının petrol yüzünden çıktığını biliyor.
ARTIK BÜYÜKLERE HÜRMET EDİYOR
Arif'in, yaşlılara pek de saygılı olmadığını biliyoruz. Lakin bu tavrından vazgeçmiş, A.R.O.G'da Teoman Dede ve Bakkal Amca'ya sunulan saygı bunun en net ifadesi. Arif'in geri dönüş yaptığı Arog Köyü'nde fiziksel yaşı 71'in üzerinde gösterse bile, kendisi "Daha 17 yaşındayım," dediği için adı 'Teoman Dede'ye çıkan ihtiyar delikanlı ve paralel evrende de olsa sipariş alabilen telefonun isteğine göre İngilizce bile konuşabilen Bakkal Amca'nın filmin gizli sürprizleri olduğunu göreceksiniz.
TAKIMININ YANINDA BİR TARAFTAR
Sıkı bir taraftar ve iyi bir topçu. Filmin merkezinde yer alan ilkel futbol kültürünün ritüelleri, yengeç dansından kırmızı beyaz formalara, kulüp bayrağı değiş tokuşundan skorborda kadar unutulmamış.
Rıdvan bizahiti filmde.Rüştü, Petr Cech, Roberto Carlos, Zidane hatta Zubizaretta bile, A.R.O.G'da sizi bekliyor.
ÜLKE GÜNDEMİNİN TAKİPÇİSİ
Memleket meselelerine hiç de uzak değil. Mesela kamusal alan tartışmaları konusunda net bir fikri ve tartışmalara noktayı koyacak bir önerisi var. İpucu: İsteyen istediği gibi okullara girsin istiyor!
ÖZEL MERAKI ARKEOLOJİ
Arif'in uygarlık tarihini iyi bildiğinin en önemli göstergesi.
Sabanla Arog Köyü'nün birden devir atlamasını sağlıyor. Sabanı köylülerle tanıştırırken, iki öküz bulmakta ise hiç zorlanmıyor!
YASADIŞI İŞLERLE İŞİ OLMAZ!
O da bir sigara bağımlısı. Lakin kapalı alanlarda sigara içme yasağına saygılı! Sigaranın insanı nasıl ölüme götürdüğünün de farkında olduğunu gösteriyor. Ve söz konusu sigara olunca günümüz yasalarının 1 milyon yıl öncesinde bile uygulanması gerektiğini vurguluyor mu ne!
HİZMETE DEĞER VEREN BİR VATANDAŞ
Yerel yönetimlerin şablon ve işlevsiz hizmetlerine göndermede bulunan filmde, sokak aksesuarları arasında başı çeken nazarlıklı su fıskiyeleri ve üzeri lalelerle bezeli olmasına çalışılan taş çiçek saksılar dikkat çekiyor. Hatta bu hizmetler için özel olarak bir açılış töreni de tertipleniyor. Bir de Arif hiç politik değil derler!
ARİF'TEN TÜRK SİNEMASI'NA SELAM OLSUN
Arif'i sevimli olarak algılamamıza neden olan detaylardan biri de bıyığı.
Ancak uzay teknolojisi ile taklit edilebilecek bu bıyık, Türk sinemasının en önemli iki aktörünü Sadri Alışık ve Ayhan Işık'a bir selam duruşu. Lakin Arif'in, Kadir İnanır'ı da keşfettiğini belirtelim.
HERKES KADAR ARABESKÇİ
G.O.R.A.'da her ne kadar rocktan hoşlandığı izlenimini verse de âşık olunca anlaşılan arabeske ve Anadolu rocka vurmuş kendini.
Arif'in cep telefonuna kayıtlı şarkılardan ikisi, Kibariye ve Edip Akbayram'a ait. Bu şarkılar, film sırasında türlü ve akıl almaz durumlarda 'çok iş görüyor'. Ama ona Akdeniz Akşamları demeyin!
BİR MİLLİ EĞİTİM NEFERİ
Arif, taş devri ilkokulunda çocuklar üzerinde kurduğu psikolojik baskı nedeniyle milli eğitim sisteminin teksesli ve gereksiz müfredatına, coğrafya dersi üzerinden bir ders vermeyi unutmamış. Eğitim demişken, filmdeki 'gizli' mesajların belki de en ironiklerinden biri, Arif'i Atatürk'ün harf inkı sırasında çekilmiş ünlü fotoğrafına gönderme yapan taş resminde izleyiciye göz kırpması.
Jeneriğe dikkat!
BİLİME SAYGILI
Arif öyle bir zamana gidiyor ki, yapılan her türlü icat, Aroganlar'ın gözünde korku ve kuşku ile bakılan birer şer eşyası gibi görülüyor. Günlük hayatı kolaylaştıran birçok eşyanın taş devri versiyonunu yeniden üreten Arif, bir taraftan bilime saygısını sunarken ince ince medeniyetler meselesi üzerine de dalgasını geçmeyi ihmal etmiyor. İnanmıyorsanız, jeneriği bakın.
Yayın tarihi: 7 Aralık 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/12/07/pz/haber,0EE45B4FE1C14901B6872897A8F0E949.html
Tüm hakları saklıdır.