kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

TÜFE petrol desteğiyle indi faize indirim beklentisi arttı

04.12.2008
Kasımda enflasyon düşüşe geçti. TÜFE kasımda yüzde 0.83 artarken, ÜFE yüzde 0.03 düştü. Beklentiler kasımda TÜFE'nin 1.09, ÜFE'nin ise 0.85 artması yönündeydi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre TÜFE yıllık bazda 10.76, ÜFE ise yüzde 12.25'e geriledi. Enflasyonun beklentilerin altında gerçekleşmesinde düşen petrol fiyatları ve giyim fiyatlarının beklentilerin altında artması etkili oldu. Beklentilerin altında gelen enflasyon verileri sonrası 8 Aralık'ta yapılacak olan Para Politikası Kurulu toplantısında 50 baz puanlık faiz indirimi yapılacağı beklentisi güçlendi.

ZAM ŞAMPİYONU DOĞALGAZ OLDU
Kasımın zam şampiyonu yüzde 21.77 ile doğalgaz oldu. Doğalgazı yüzde 20.9 zamla salatalık izlerken, palto ve kabanlarda fiyat artışı yüzde 10'u geçti. TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 2.63 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşmesine rağmen beklentilerin altında arttı. Daralan talep nedeniyle sezon öncesi yapılan fiyat indirimleri, giyim fiyatlarının daha fazla artacağı beklentilerini boşa çıkardı.

ÇEKİRDEK ENFLASYON
Çekirdek enflasyon yerine açıklanan özel kapsamlı TÜFE göstergeleri kasımda şöyle gerçekleşti: Mevsimlik ürünler hariç yüzde 0,46, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise 0.67 arttı. Fiyatlar, enerji hariç yüzde 0.77, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0.57, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 0.82 yükseldi.