Türk siyasi tarihi dün bir ilki yaşadı;
Meclis ziyaretçi rekoru kırdı.
Meclis'te iğne atılsa yere düşmeyen kalabalığın nedeni de yaklaşmakta olan yerel seçimdi...
Aday olmak isteyen, önceki yerinde ikbal kalmadığı için yeni siyasi sığınma mekânı arayanların da içinde bulunduğu binlerce insan dün Meclis'i doldurdu.
CHP lideri
Baykal'ın türbanlı ve çarşaflılarına karşı, AK Parti lideri
Erdoğan da çoğu CHP'den gelmiş başı açık, modern giyimli bayanlara rozet taktı.
Bu faaliyet dolayısıyla grup toplantı salonlarında yer kalmadığı için bakanlar, milletvekilleri liderlerini başka mekânlarda dinlemek zorunda kaldı.
Bunlardan biri de Çalışma Bakanı
Faruk Çelik'ti...
Biz gazeteci milleti basın locasında, Bakan Çelik de üyeler için ayrılmış bölümde bırakın oturmayı ayakta duracak yer bulamayınca kendimizi kulise attık.
İşsiz sayısı abartılı İmdadımıza AK Parti Konya milletvekili, Meclis İdare Amiri
Orhan Erdem yetişti.
Erdem, Bakan Çelik ve bizleri Meclis'teki odasında ağırladı.
Başbakan'ın konuşmasını ekrandan izlerken bir yandan da kapanan işletmeler ve işsizlik üzerine sohbete başladık.
Bursa milletvekili de olan Bakan Çelik, başta seçim bölgesi olmak üzere birçok ilde fabrikaların kapandığına ilişkin haberlerden rahatsızlığını gizlemedi.
Bu haberlerin abartılı olduğunu, bazı işverenlerin
"işçi çıkarma kararına krizi gerekçe yaptığını" söyledi.
İşçiye, işsiz desteği Bu aşamada sözü Başbakan Erdoğan'ın Hindistan gezisi sırasında açıkladığı İşsizlik Fonu'nun kriz için kullandırılması konusuna getirdik.
Çelik, Fon'un 1.2 milyar YTL'lik kısmının bir süre önce geri dönüş şartıyla GAP yatırımında kullanılmasına karar verildiğini anımsattı.
Bu destekle GAP'ın tamamlanacağını, kanaletler devreye girmesiyle 800 bin, toplamda ise 3 milyon kişiye istihdam yaratılacağını söyledi.
Fon'da biriken toplam parayı da 36 milyar 711 milyon YTL, (eski hesaba göre 36 katrilyon 711 trilyon lira) olarak açıkladı.
Birkaç kez
"Sosyal taraflarla görüştükten sonra kararı vereceğiz" dedikten sonra, Fon'un kullanımının nasıl olacağına ilişkin formülünü açıkladı
Buna göre Fon eşzamanlı olarak iki iyileştirme sağlamak için kullanılacak.
Biri mevcut işsizlere yapılan yardımda, diğeri de krediye ihtiyaç duyan işverenler üzerinden mevcut çalışanların işlerinin korunmasında...
Çelik, işsizlik maaşının 260 ile 510 YTL arasında olduğunu belirtip ekledi:
"Şu an 600 gün çalışması olana 6 ay, 1080 gün çalışması olana da 10 ay işsizlik maaşı veriliyor. Örneğin iki yıl süresince, yani kriz geçene kadar maaşın miktarı artırılıp, ödeme süresi uzatılabilir..." Bakan Çelik, mevcut istihdamın korunmasını getirecek ve birincisiyle eşzamanlı çalışacak formülün ikinci bölümünü de şöyle dile getirdi:
"Fon'un tarafları, kamu, işveren, hükümet ve işçi... Görevimiz istihdamın korunması. Bir kanun değişikliği ile geri dönüşü olmak kaydıyla kamu bankaları üzerinden reel sektöre Fon'dan kredi aktarabiliriz. Kredi alan işverene, iki yıl süreyle bir tek işçi çıkarılmayacak şartını getiririz..." Bakan Çelik, buna rağmen reel sektörün krediye ihtiyaç duymadan krizi atlatacağına inanıyor.
Bazı illerden yükselen
"bittik, battık" yakınmalarını da
"amaçlı" propaganda olarak görüyor...
Meclis'i dolduranların da kriz umurunda değil; belediye başkan adaylığı için birbirini eziyor.
Yayın tarihi: 26 Kasım 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/26//haber,090F2B8139684B46852AB66EB3AC68B8.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.