kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Biz gittiğimizde Çınar Altı Çay Bahçesi'nde birkaç kedi vardı. Ancak hayvanseverler bunların yeni olduğunu, eski kedilerinin atıldığını iddia ediyor.

Çengelköy'ün kedilerine ne oldu?

NESLİHAN TUNÇ
21.11.2008
Çengelköy'deki Tarihi Çınar Altı Çay Bahçesi'nin kedileri aniden kayboldu. Hayvanseverler olayla ilgili çay bahçesini sorumlu tutarken, mekânın işletmecileri iddiaları kabul etmiyor ..
İstanbul'da öyle semtler var ki, doğal güzelliği, mimari yapısı, mahalle ortamı gibi özelliklerinin yanı sıra hayvanseverliğiyle de ünlenmiş... Cihangir nasıl bir kedi cumhuriyeti olarak anılıyorsa, Çengelköy'ün de kediler konusunda oradan geri kalır yanı yoktur. Hele de Çengelköy sahilindeki Tarihi Çınar Altı Çay Bahçesi yıllardır kedileriyle ön plana çıkmış bir mekân.
Ancak en son yaşanan bir olay, hem Çengelköy'ün hem de Çınar Altı Çay Bahçesi'nin ününe gölge düşürdü. Buradaki kedileri kısırlaştırıp, besleyen, her türlü tedavilerini üstlenen hayvanseverlerin kurduğu Çengelköy Canları Grubu, çay bahçesindeki kedilerin büyük bir kısmının aniden ortadan kaybolduğunu iddia ediyor. Ayrıca bu olaydan çay bahçesinin işletmecilerini sorumlu tutuyorlar. Mekânın işletmecileri ise bu iddiaları reddediyor ve "Bunların hepsi iftira," diyor.

HAYVANSEVERLER PROTESTO EDİYOR
Çay bahçesini protesto eden grubun yaptığı açıklama şöyle: "Tarihi Çınar Altı Çay Bahçesi kanunları hiçe sayarak simgesi haline gelmiş kedileri toplayarak bilinmeze atmıştır. Bölge hayvanseverleri tarafından aranan yaklaşık 15 kediden sadece bir yaşlı kedi bulunabilmiştir.
Kısırlaştırılmış ve düzenli olarak aşıları yapılan sosyal kedilerin kimseye zararı yoktur. Çay bahçesinin simgesi haline gelmiş olan kedilerimiz geri gelene kadar tüm hayvanseverleri Tarihi Çınar Altı'na gitmemeye davet ediyoruz. " Bu açıklamanın ardından çıkıp sokak sokak kaybolan kedileri arayan grup üyeleri ancak dört kedi bulabilmiş. Yakına atıldığı tahmin edilenlerin iki tanesi de bir süre sonra geri dönmüş. Grup üyelerini Beykoz-Çubuklu-Kuleli hattında yeni bırakılmış (bakımlı-kısır) kedi görenlerin cengelkoycanlari@yahoogroups.com adresine mail atmalarını istiyorlar: "İçlerinde yıllardır baktığımız ve yaşamını dışarıda sürdüremeyecek kediler de var. Bu kedilerin hemen hepsi orada doğmuş ya da bebekken terk edilmiş ve hiçbir şekilde kendini koruyamayacak kedilerdir." Çengelköy kedilerinin başlarına ne geldiğini araştırmak için biz de Çınar Altı Çay Bahçesi'ne gittik. Bahçede dört-beş kedi vardı ve hepsi de son derece cana yakın kedilerdi. Garsonlara sorduğumuzda bu kedilerin yeni geldiğini söylediler. Sonra mekânın sahibi Sefa Morgül'e kedilerin nereye gittiğini sorduk. Morgül, 1994 yılından beri burayı işlettiklerini ve en başından beri kedileri ağırlamaktan çok keyif aldıklarını söylüyor: "Bizim bu kedileri toplayıp atmamız mümkün değil. Bunlar asılsız iddialar. Buraya gelenlerin birçoğu kedileri seviyor. Bu çay bahçesi kedileriyle varolan bir yer ve hep de öyle olacak. Burası o kadar güvenli bir yer ki, sürekli insanlar gelip gizlice kedilerini buraya terk ediyorlar. Zaman zaman çok beğenip evine götürenler de oluyor. Biz hepsini takip edemiyoruz tabii. Havalar soğudu ve o dönemde çok yağmur yağıyordu. Kediler kapalı bir yer bulup sığınmış olabilirler." Biz kedilerin izini sürerken, resmi makamların da bu işin peşinde olduğunu öğrendik. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yetkilileri, kedilerin kaybolması üzerine Çengelköy'deki Çınar Altı Çay Bahçesi'ni gelip mekânı denetlemişler ve bir tutanak tutmuşlar.
Üsküdar Barınağı'nın gönüllü sorumlusu Asude Ustaoğlu, Üsküdar Belediyesi yetkililerinin de kendilerine ulaşan şikayetler doğrultusunda hemen harekete geçtiklerini söylüyor: "Belediye, Çınar Altı Çay Bahçesi yönetimine yazılı bir tebellüğ belgesi göndererek uyarıda bulundu. Bu, çok önemli bir gelişme. Uyarıda 5199 sayılı hayvan hakları yasasına göre gerekli önlemlerin alınmadığı takdirde cezai müeyyide uygulanabileceği yazıyor. Belki de bu olayın en sevindirici tarafı da bu. Genelde belediyeler toplu hayvan itlaflarıyla sabıkalı oldukları için, Üsküdar Belediyesi'nin bu duyarlı tavrını tebrik etmek gerekiyor. Diğer bütün belediyeler de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirse, sokak hayvanlarının da daha güvende olacağına şüphe yok."

BEYKOZ BELEDİYESİ ÖRNEK ALSIN
Özellikle de uzun zamandır adı itlaf iddialarıyla anılan Beykoz Belediyesi'nin, biraz olsun Üsküdar Belediyesi'ni örnek almasında fayda var. Sürekli Beykoz sokaklarında toplu ölümler gerçekleşiyor. Beykoz Barınağı'nda kafesler ardındaki hayvanlar dahi bilinmeyen bir şekilde ölürken, yaşayanlar da açlık, pislik ve hastalıkla boğuşuyor. Bölgedeki hayvanları kendi imkanlarıyla korumaya çalışan hayvanseverler, ısrarla buradaki itlafları Beykoz Belediyesi'nin yaptığını iddia ediyor. Üstelik ellerinde kanıtları olduğunu da söylüyorlar. Bu da üzerinde "itlaf emri" yazan belediyeye ait resmi bir belge. Belediye yetkilileri ise bu belgenin de sahte olduğunu iddia ediyor.
Beykoz'la ilgili detaylı bilgiyi https://beykozkatili.wordpress.com/ sitesinden alabilirsiniz.
Haberin fotoğrafları