kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Deniz Baykal

Baykal'dan mektuplu hikâye ile yorum

Senol ATEŞ
08.11.2008
Osmanlı'dan uyarlanan 'üç mektuplu' bir hikâye anlatan Baykal, Erdoğan için "İkinci mektubu açtı, üçüncüye doğru gidiyor" dedi..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Şaban Dişli'den sonra Dengir Mir Mehmet Fırat'ın da istifasını değerlendirirken, Osmanlı'dan uyarlanan 'üç mektup'lu hikayeyle Başbakan Erdoğan'a gönderme yaptı. Baykal'ın ağzından Osmanlı'ya dayandırılan hikaye şöyle: "Padişah veziri görevden almış, yerine yeni bir vezir atamış. Yeni vezir telaş ve korkuyla eski vezire gidip, 'Bana nasıl bir yol izlemem konusunda akıl ver, sen bu konularda deneyimlisin' demiş. Eski vezir, üç mektup yazarak 1-2-3 diye numaralandırmış ve 'Başın sıkıştıkça bunları numarasına göre aç' diyerek vermiş. Bir süre sonra sıkışan vezir mektupları sırayla açmış.

* BİRİNCİ MEKTUP: Giden veziri, senden önceki dönemi suçla. Enkaz devraldığını söyle. Mektuptaki taktiği izleyen ve 'Düzeltmeye çalışıyorum, biraz sabredin' diyen vezir bir süre için rahatlamış.
(Baykal'ın yorumu: Başbakan da, bugüne kadar her sıkıştığında Atatürk, İnönü dönemlerine kadar uzandı, CHP'yi suçladı. Bütün olumsuzlukları CHP'ye atmaya çalıştı. Böylece kendi suçlarını örtbas etmeye çalıştı. Bu birinci mektubun yerine getirilmesi.)

* İKİNCİ MEKTUP: En yakınındakileri suçla... Bu öneriye de uyan Vezir bu kez en yakınındaki kadroları halkın önüne atmış "Benim haberim yoktu, hepsini cezalandırıyorum" diyerek görevlerinden almış.
(Baykal'ın yorumu: Başbakan, ikinci mektubu açtı şimdi. Yolsuzluklara bulaştığı kanıtlanan Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'yi istifa ettirdi. Sonra yine adı yolsuzluklara karışan ve bunlar da belgelenen Dengir Fırat'ı istifa ettirdi. Terörle mücadele konusunda yaptığı yanlışların faturasını da Fırat'a yükledi bir anlamda. İkinci mektubun gereğini yaptı)

* ÜÇÜNCÜ MEKTUP: Sen de üç mektup yazmaya başla...
(Baykal'ın yorumu: Başbakan üçüncü mektubu açmaya doğru gidiyor. Yani kendisinden sonra gelecek Başbakan'a bırakmak için üç mektup yazmaya başladı bile.)