Giriş Saati : 06.11.2008 16:51 Güncelleme : 06.11.2008 17:04
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, doğalgaz zammının geri alınmasını istemenin, ''Hesabını bilmemek, ekonomiden anlamamak, Türk ekonomisini tekrar bozmak'' anlamına geldiğini savundu.
Unakıtan, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Tasarısının, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Bankaların, reel sektörü zora sokacak şekilde, kredileri geri çağırmasını uygun bulmadıklarını ifade eden Unakıtan, bankaların, BDDK'nın gözetiminde ve Bankalar Kanununun yürüklükte olduğunu söyledi. Unakıtan, bankaların, bu dönemlerde kredide seçici davrandığını, ''Kılı kırk yararak'' kredi verdiğini belirterek, bankalarla görüşmelerinde, iyi müşterilerinin kredilerinin devam etmesinden yana olduklarını, kredi miktarında azalma olmadığını söylediklerini kaydetti.
Krizden etkilenecek kesimin reel sektör olduğunu dile getiren Unakıtan, bu sektörün yanında yer almaya çalıştıklarını belirtti.
''MODA GİBİ''
ABD ve İngiltere'nin, kriz karşısında destek paketleri açıkladığını anımsatan Unakıtan, ''Ancak ABD'de banka batmış, destek paketi açıklamak zorunda. Bu, moda gibi...Orada çıktı bir moda, biz de aynı modayı takip edelim. Burada çok şükür banka batmadı'' dedi. Doğalgazdaki zammın nedenini, ''maliyetin yükselmesi'' olarak açıklayan Unakıtan, maliyetin altında satış yapılmasının; ''bunun bedelini bütçe ödesin'' anlamına geldiğini söyledi.
Unakıtan, Türkiye'nin, bunu geçmişte çok yaşadığını ifade ederek, ''(Doğalgaza zam yapmayalım, bütçeden ödeyelim, tütüne taban fiyatını bütçeden verelim, onu bütçeden, bunu bütçeden...) Göreve geldiğimizde bütçenin yüzde 34'ü açıktı'' dedi.
Muhalefet milletvekillerinin, ''Niye 5 yıl boyunca niye zam yapmadınız?'' diye sorması üzerine Unakıtan, bıçak kemiğe dayandığında, yapmak zorunda olduklarını kaydetti.
''EKONOMİYİ, DUVARA TOSLATMAYI MI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?''
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, zamların geri alınmasını istediğini belirten Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Geri alın demek, bunu 70 milyona ödetmek demektir. Bunu mu yapalım? Bunu yaptığın zaman, eski bütçe açıklarıyla karşılaşırsınız, enflasyonu yükseltir, ekonomiyi alt-üst edersiniz. Sizin gibi seçimi çok düşünseydik, bu zammı yapmazdık. Gerekli olduğu zaman, maliyetin altına düştüğünde yaparız. Zammı geri alın diyerek, milletin gözünü boyayacağını zannediyorsunuz. Bu numara yok artık. Millet, zammı yapmazsanız bunu kim ödeyecek diye soruyor. 70 milyon ödeyecek, doğalgazı kullanan da kullanmayan da ödeyecek. Bu mu adalet? Bunu mu, eskiye dönmeyi mi istiyorsunuz, ekonomiyi duvara toslatmayı mı düşünüyorsunuz? Bunu istemek demek, hesabını bilmemek, ekonomiden anlamamak, Türk ekonomisini tekrar bozmak demektir.''
CHP Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren de tasarı üzerinde yaptığı konuşmada, yurt dışından para gelmesine karşı olmadıklarını ancak paranın aklanıp, tekrar yurt dışına çıkmasından endişe duyduklarını söyledi.
Tasarı üzerinde söz alan AK Parti Tokat Milletvekili Osman Demir de ''Türkiye'de kriz yok'' dediklerini, ancak dünyada bir krizin yaşandığını ifade etti. Demir, kriz olmadığını ancak krize karşı önlem aldıklarını dile getirdi. Tasarının görüşmeleri, 3. madde üzerinde devam ediyor.