kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Suudi Arabistan'dan 'kaçak hacı' uyarısı

Giriş Saati : 04.11.2008 07:35
Güncelleme : 04.11.2008 23:52
Yeni Haber
Suudi Arabistan Pasaport Dairesi, Umre için gelip Hacca kalan kaçak hacılar için yerel halkı ve oturum sahibi yabancıları uyardı.

Kurumun Genel Müdürü General Salim Bin Muhammed Al-Bulayhed, Umre yapmak amacıyla gelip kaçak yollarla Hac için kalan şahıslara yardım etmenin suç olduğunu söyledi. Al-Bulayhed, "Umre kaçaklarına kalacak yer, iş bulma veya çalıştırma, bir ilden başka bir ile taşıma konularında yardım edenler açıkça suç işlemiş sayılacak. Bu suçu işleyen ister Suudi ister Suudi Arabistan'da oturum hakkına sahip olsun, hakkında hapis, para ve sınır dışı cezaları uygulanacaktır" dedi.

Para cezasının 10 bin Suudi riyalı (yaklaşık 2 bin 700 dolar) olduğunu belirten General Al-Bulayhed, bu miktarın kaçak şahısların sayısına ve suçun tekrarlanmasına göre artacağını belirtti. Suudi Arabistan'da mukim (oturum hakkı bulunan) şahısların bu suçu işlemesi durumunda ise hem para cezası verileceği, hem de sınır dışı edileceği ifade edildi.

Mukimlerden ve vatandaşlardan bu konuda duyarlı olmalarını isteyen Al-Bulayhed, "Bu tür vakaların yaşandığı yerlerde mukimlerin ve vatandaşların görevi bize bilgi vermek, yardımcı olmaktır. Kaçakçılık olaylarının takibi sadece pasaport dairesinin görevi değil, Hac Bakanlığı'nın denetimi altında bulunan Umre şirketlerinin de görevidir" diye konuştu.

Al-Bulayhed, Umre şirketlerinden getirdikleri Umrecilerin takibini iyi yapmalarını, herhangi bir gecikmeye de fırsat vermemelerini istedi.

Her yıl Umre için gelip Hacca kalan kişi sayısının yüz binleri aştığı belirtilirken, bu konuda yetkililer farkı çözüm yolları bulmaya çalışıyor. Sorunun çözümü için para, hapis ve sınır dışı gibi caydırıcı cezalar verilse de, bu tür cezaların sorunu tamamen çözmeye yeterli olamadığı gözleniyor.

CİHAN