kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Kanola yağı artık sağlıklı

10.10.2008
Aziz Karabatur (Kimya mühendisi)
"Kanola eskiden rapiska denilen bir bitkiden elde ediliyordu. Ama bu yağda kalp ve damar hastalıklarına yol açabilen erusik asit vardı. Ancak yaklaşık beş yıl önce Kanadalılar yeni bir sentetik tohum geliştirerek bu asit oranını sıfıra indirdiler ve kanola bitkisini elde ettiler. Bugün oldukça faydalı olan bu yağ isim yaptı ve tüm dünyaya yayılmaya başladı. Ayçiçeği yağından daha sağlıklı. Kalp ve damar sağlığı açısından faydalı olan oleik asitlerden ayçiçeği yağında yaklaşık yüzde 3-5 oranında var. Zeytinyağında ise bu oran yüzde 80'lerde. Kanolada da yaklaşık yüzde 30. Zeytinyağından sonra en faydalı yağ diyebiliriz. Kızartmalarda ise fındık, yerfıstığı gibi yüksek ateşe dayanıklı yağlar kullanmakta fayda var. Ama aynı yağı birden fazla kızartmada kullanmayı önermem. Bir kere kızartmada kullandığınız yağı, ikinci kez sıcak yemekte kullanabilirsiniz."