Giriş Saati : 02.11.2008 12:03 Güncelleme : 02.11.2008 15:17
AKP, yeni yasal düzenlemelerle ilgili üç ayrı paket çalışması 2009'a kaldı. Terörle mücadele ile ilgili yapılacak yeni yasal düzenlemelerden, AB çerçevesinde çıkacak Ulusal Programla ilgili anayasal değişikler ve pek çok alanda yapılacak yeni yasal düzenlemeler TBMM'de gerçekleşen bütçe görüşmeleri nedeniyle ertelendi.
AKP, bu düzenlemelerde çerçeveyi belirlemek için Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davası ve türban düzenlemesi ile ilgili gerekçeli kararları da bu sürede inceleme fırsatı bulacak.
TBMM'de görüşmeleri başlayan 2009 Mali Yılı Bütçesi nedeniyle, Terörle Mücadele kapsamında alınan önlemler için yapılacak çalışmaların kanunla çıkarılacak bölümlerinin belirlenmesi, Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davası ve türban ile ilgili gerekçeli kararın ardından bekletilen Ulusal Program rötarlı gerçekleşecek.
EKONOMİK ÖNLEMLER
AKP, Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davası ve türban ile ilgili gerekçeli kararını açıklanmasından sonra, TBMM'de görüşmeleri başlayan 2009 Mali Yılı Bütçesi nedeniyle, Meclis'te hayata geçirmek için beklettiği yasal düzenlemeleri, 2009 Ocak ayına kadar erteledi.
Hükümet ve AKP, Türkiye'nin ekonomik krizden en az etkilenmesi için, bazı yasal düzenlemelere ağırlık verecek. Bütçe görüşmeleri Meclis'te devam ederken, Hükümet ekonomik kriz için aldığı önlemleri de bu sürede Meclis'e havale edecek
İlk olarak Meclis'e Hükümet tarafından sunulan ve "Mevlana Yasası" olarak adlandırılan Yurt dışındaki parayı yüzde 2, yurt içindeki parayı da yüzde 10 vergiyle Türk ekonomisine kazandırmayı amaçlayan tasarı bu hafta Genel Kurul'da ele alınacak.
Öte yandan Hükümet ve AKP içinde de özellikle esnaf ve emeklilere yönelik iyileştirme yasaları üzerinde çalışılıyor. Genel Kurul'da bütçe görüşmelerine Aralık ayında geçilecek. AKP Kasım ayı içerisinde ekonomiye yönelik iki ayrı yasa teklifi üzerinde çalışıyor. Söz konusu yasa tekliflerinin Kasım ayı içerisinde önce ilgili komisyonda ardından da Genel Kurul gündemine getirmeyi planlıyor.
TERÖRLE MÜCADELE ÖNLEMLERİNİN YASAL ÇERÇEVESİ BELİNLENECEK
Bu arada, Terörle Mücadele kapsamında alınan önlemlerin ilk kez uygulanması nedeniyle Hükümet hangi önlemlerin kanunla düzenleneceğine yönelik bir çalışma başlattı.
Alınan önlemler çerçevesinde belirlenen; diplomatik, ekonomik, sosyal ve diğer önlemler ile izlenecek yöntemlerin özellikle Meclis'e sunulacak yasal düzenlemeler üzerinde çalışılıyor. Çocukların terör ve suç örgütlerince istismar edilmelerinin önlenmesine yönelik yapılacak yeni yasal düzenlemeler üzerinde de çalışılıyor. Terörle Mücadele çerçevesinde İçişleri Bakanlığı koordinasyon kurulu kurulması, terörle mücadelede kurumlar arası koordinasyonu sağlamak üzere aldığı yeni yapılanma kararlarının hangi çerçevede yapılacağı yıl sonuna kadar bitirilecek. 2009'un Ocak ayında ise yapılacak yasal düzenlemeler bir paket halinde Meclis'e havale edilecek. ULUSAL PROGRAMA GEREKÇELİ KARAR AYARI
Bu arada, Hükümetin AB Genel Sekreterliği ile birlikte ve Kopenhag kriterleri çerçevesinde hazırladığı "Ulusal Programın" içinde yer alan anayasal değişiklikler de rötarlı olarak Meclis gündemine taşınacak.
AKP, Ulusal Programda yer alan anayasal değişiklikleri Meclis gündemine taşımadan önce Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davası ve türban ile ilgili gerekçeli kararını beklemişti.
AKP, yıl sonuna kadar gerekçeli kararları inceleyecek ve bir anlamda Ulusal programda yer alan anayasal değişiklikleri, gerekçeli karara göre gerçekleştirecek.
AKP, önceliği hangi anayasal değişikliklere verme konusunu gerekçeli kararı inceledikten sonra verecek.
Ocak ayı içerisinde de AB reformları adı altında Meclis'e bir paket sunulacak.
Meclis'te 22. Dönem'de CHP'nin muhalefetine takılan ve AB reformları arasında yer alan Yargıtay Kanunu, YÖK kanun tasarılarının da, Kasım ayında açıklanacak AB İlerleme Raporu'ndan sonra Meclis gündemine yeniden getirecek.
İÇTÜZÜK SİYASİ ETİK KOMUSYONU
Sil baştan hazırlanan TBMM İçtüzük değişikliği ile Siyasi Etik Komisyonu'nun kurulmasına ilişkin çalışmalar da 2009'da Meclis'in en önemli gündem maddeleri arasında yer alacak.
22. Dönem'den kalan ve kadük olan bazı tasarı ve tekliflerde 2009'da yeniden Meclis gündemine taşınacak.
Anayasa Mahkemesi'nin kapatma ile türban ile ilgili gerekçeli kararını açıklamasının ardından AKP, Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini yeniden düzenleyen anayasal değişiklikler konusunda TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, Meclis'te bulunan tüm siyasi partileri uzlaşmaya çağırmasını isteyecek. Toptan yeni anayasa girişimlerine ise 2009'da Ocak ayı içerisinde başlayacak.