Giriş Saati : 22.10.2008 14:33 Güncelleme : 22.10.2008 22:20
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Başkan George W. Bush'un Ocak ayında görev süresi tamamlanıncaya dek Guantanamo üssündeki askeri cezaevinin kapatılamayacağını söyledi. Gates, gazetecilere yaptığı açıklamada, kamptaki 270 tutsağı nakletme planlarının da bulunmadığını vurguladı. Cezaevindeki tutsaklar "düşman savaşçılar" olarak adlandırılıyor ve Amerikna sivil yargı sisteminin yetki alanı dışında tutuluyor. Gates, yeni başkan ile yeni Kongre'nin bu konuya ilişkin en kısa sürede bir plan hazırlaması çağrısında bulundu. New York Times gazetesine konuşan Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, Başkan ve danışmanlarının, Guantanamo cezevini kapatmanın hukuki ve siyasi maliyetinin çok yüksek olacağına inandığını söyledi.
Başkan adayları Barack Obama ve John McCain bu tutukevinin kapatılması gerektiğini savunuyor. Tutukevi, 2002 yılında Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan deniz piyade üssünde açılmıştı. Afganistan savaşından bu yana terör zanlılarının yerleştirildiği bu kampta 270 tutsak bulunuyor.
UYGUR TÜRKLERİ SERBEST BIRAKILMIYOR
Bu arada 17 Uygur Türkünün serbest bırakılmasına ilişkin karar, Federal Temyiz Mahkamesi'nin kararıyla askıya alındı. Mahkeme, Uygur Türkleri'nin 24 Kasım'a kadar daha Guantanamo'da tutulmasına karar verdi. Savaş sırasında Afganistan'da yakalanan Uygurlar, terörist olmadıklarının belirlenmesine rağmen, kendilerini kabul edecek ülke bulunamadığı için 7 yıldır Küba'daki Amerikan üssünde tutuluyor. Uygur Türkleri'nin davasına bakan alt mahkeme, zanlılar aleyhine şimdiye kadar tek bir kanıt sunulamadığına dikkati çekerek derhal tahliye edilmelerine karar vermişti. Ancak Beyaz Saray Temyiz Mahkemesi'ne başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Davaya Cuma günü tekrar bakılacak. ''ANLAŞMA HIZLA YAPILMAZSA SONUÇLARI DRAMATİK OLUR''
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Irak ile ABD arasında güvenlik anlaşmasının bir an önce imzalanmaması halinde, bunun sonuçlarının dramatik olacağı uyarısında bulundu.
Gates, dün akşam, aralarında AFP'nin de bulunduğu 3 ajansa verdiği mülakatta, ''Amerikan askerlerinin BM'nin tanıdığı sürenin (31 Aralık 2008) sona ermesinden sonra Irak'ta kalmalarının statüsünü belirleyen anlaşma (SOFA) olmazsa ya da BM tarafından görev süresi uzatılmazsa bunun sonuçları dramatik olur'' dedi.
Zamanın geçtiğini ve ilerleme sağlamaya devam etmek gerektiğini belirten Gates, ''Sadece 2 seçenek var: SOFA ve BM'nin Amerikan askerlerinin görev süresini uzatması. Ancak bugün BM'ye giderek istediğimizi elde etmenin garantisi yok. O zaman da ABD'nin Irak'taki varlığına yasal bir çerçeve bulmak için kesinlikle bu güvenlik anlaşmasını yapmak gerek'' ifadesini kullandı.
Gates, ayrıca bu anlaşmanın hem Irak hem de ABD için iyi olduğunu kaydetti.
Irak bakanlar kurulu, dünkü toplantısında, güvenlik anlaşmasının taslağında değişiklik yapılmasını kabul etmiş, gerekli değişiklikleri yapmanın anlaşmayı ulusal çapta kabul edilebilir hale getireceği konusunda mutabakata varmıştı.
Irak hükümetindeki Şii partiler, ABD ile yapılan güvenlik anlaşmasının taslağında değişiklik yapılmasını istemişlerdi.
Aylardır süren müzakereler sonucunda varılan anlaşma, Bağdat hükümeti kalmalarını istemedikçe Amerikan askerlerinin ülkeden 2011 sonunda çekilmesini öngörüyor.