Giriş Saati : 21.10.2008 14:28 Güncelleme : 21.10.2008 17:43
Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), son 20 yıl içinde, gelişmiş ülkelerde, zenginler ve fakirler arasındaki farkın arttığını bildirdi.
Merkezi Paris'te bulunan örgütün bugün yayınladığı 309 sayfalık "Büyüme Eşitsizliği" başlıklı rapora göre, Türkiye, gelir dağılımındaki adaletsizlik sıralamasında Meksika'nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Son 20 yıl içindeki ekonomik büyümeden en çok faydalananların zenginler olduğu raporda, ABD, Almanya ve Norveç gibi bazı ülkelerde ise orta sınıf ile üst sınıf arasındaki gelir farkının da önemli oranda arttığı kaydedildi.
Raporda, gelir dağılımındaki adaletsizliğin nedenlerinden biri olarak, daha az eğitimli insanlar arasında işsizliğin artması, iyi bir gelire sahip olan çalışanların ise maaşlarının yükselmesi gösterildi. Raporda, gelir dağılımındaki adaletsizliğin en yüksek olduğu ülkeler arasında, Meksika, Türkiye ve ABD'nin en üst sıralarda gösterilirken, bunun alt sınırda olduğu ülkelerin Çek Cumhuriyeti, Danimarka ve İsveç olduğu belirtildi.
İskandinav ülkeleri ile birçok Avrupa ülkesinde fakirlik oranının ortalamanın altında olduğu, İrlanda, Japonya ve Kore'nin yanı sıra Doğu Avrupa ülkelerinde ise bu oranın ortalamanın üstünde olduğuna dikkat çekildi. İstatistikçi ve ekonomistlerin, fakirliği, ortalama gelire tanımladığı ifade edilirken, 50 yaş üstü grubun refah dağılımından giderek daha fazla faydalandığı ve fakirlik riskinin düştüğü belirtildi. Gençlerin ise yaşlılara göre giderek daha fazla fakirleştiği ifade edilen raporda, 2005'te her sekiz çocuktan birinin fakirlik çizgisinin altında yaşadığı kaydedildi.