Giriş Saati : 21.10.2008 12:42 Güncelleme : 21.10.2008 17:43
Türkiye'de önemli yatımları yapan, dünyanın en büyük fon yönetim şirketlerinden Templeton'un Başkanı Mark Mobius, küresel krize karşın yükselen piyasaların çekici olmayı sürdürdüğünü belirtirken özellikle Türkiye ve Rusya'nın "çekiciliği"ne vurgu yaptı. Mobius, Türkiye ve Rusya'daki fiyat-kazanç oranının tek haneye indiğine dikkat çekti.
Mark Mobius, Financial Times gazetesinde yayınlanan makalesinde küresel finansal krizin karşısında hükümetler ve merkez bankalarının aldığı önlemlere rağmen yatırımcıların kuşku duymayı sürdürdüğüne dikkat çekerek, "Ancak yükselen piyasalar konusunda yatırımcıların uzun vadede olumlu bir yaklaşımı benimsemesi için önemli nedenler var" dedi.
Küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamaya karşın yükselen piyasaların, gelişmiş ülkelere göre çok daha hızlı büyüyeceğinin sanıldığını kaydeden Mobius, gelişmiş ülkelerde yüzde 1 olacağı tahmin edilen 2009 yılındaki ortalama büyüme oranının, yükselen piyasalarda yüzde 5'e ulaşması beklendiğinin altını çizdi.
Templeton Başkanı, ABD'deki ekonomik yavaşlamanın, yükselen piyasaları etkilerse de, bunun 10 yıl öncesine göre çok daha olacağını da vurgularken ABD'nin eskiden yükselen piyasalardan en büyük ithalatçı olduğunu ancak artık bu piyasaların ticaretinin çok çeşitlendirildiğini belirtti.
TÜRKİYE'DE FİYAT-KAZANÇ ORANI TEK HANEYE İNDİ
Döviz rezervlerinin birikiminin de, yükselen ekonomileri daha güçlü bir konuma getirerek dış şoklara daha dayanıklı kıldığına işaret eden Mobius, yabancı yatırımcılar açısından yükselen piyasalardaki kazançların çekici olmayı sürdürdüğünü yazdı. Bu çerçevede Türkiye'ye dikkat çeken Mobius şu değerlendirmesini yaptı:
"MSCI Yükselen piyasaları endeksi, geçen yılı göre yüzde 18.5'lik bir düşüş ile yüzde 10.6'lık bir fiyat-kazanç oranıyla işlem görüyor. Bu, ABD gibi gelişmiş piyasalardaki yüzde 16.5 oranına göre daha ucuz. Türkiye ve Rusya gibi piyasalar da, tek haneye indi ki bu, onları özellikle çekici kılıyor."
Uzun vadede bakıldığında bu oranların gerçekten çekici olduğunu vurgulayan Mobius, yazısında Slovenya, Romanya, Hırvatistan, Kazakistan ve Ukrayna'nın da iyi bir görüntü vermeye başladığını, Ortadoğu'nun ekonomik performansının ise, etkileyici olduğunu kaydetti.
Mark Mobius, makalesine son verirken de "Tarih, bize satın almak için en iyi zamanın, herkesin umutsuzca sattığı zaman olduğunu gösteriyor" ifadesini de kullandı.