Alt ıslatma şeker belirtisi olabilir
Giriş Saati : 20.10.2008 11:44
Güncelleme : 20.10.2008 23:06
Şeker hastalığının her çocukta farklı belirtiler gösterebileceğini belirten uzmanlar, hastalık ne kadar erken fark edilirse o kadar iyi olacağını, ihmal edilirse sonuçlarının ciddi olacağını ifade etti.
İnsüline bağımlı diyabetin, çocukluk çağında en çok görülen şeker hastalığı tipi olduğunu kaydeden Özel Bahar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Selçuk Yazıcı, hastalığın çocuklukta en sık 5-7 yaş arası ve ergenlik döneminde görüldüğünü söyledi.
Şeker hastalığının bir çocukta çok çeşitli belirtiler verebildiğine işaret eden Uzm. Dr. Yazıcı, "Durum ne kadar erken fark edilir ve çocuk doktora ne kadar erken götürülürse hastalık o kadar hafif; durum ne kadar geç fark edilir ya da ihmal edilirse bir o kadar ciddi geçer. Belli başlı belirtiler arasında yorgunluk, çok susama, çok idrara çıkma, gece idrara çıkma ve özellikle tuvalet terbiyesini almış bir çocuğun tekrar gece altını ıslatmaya başlaması, kilo kaybı, bazen genel olarak büyüme geriliği, cilt enfeksiyonları ve kız çocuklarda genital bölgede pişiği andıran mantar enfeksiyonları sayılabilir.
İleri durumlarda 'dehidratasyon' yani vücuttan su kaybı, genel durumda bozulma, uyuklama ve hatta bilinç bulanıklığı, sık nefes alıp verme, karın ağrısı, kusma gibi belirtiler olabilir. Bunlar halk arasında 'şeker koması' olarak adlandırılan 'diyabetik ketoasidoz'a gidişin işareti olabilir ki, bu hayatı tehdit eden ciddi bir klinik tablodur. Tip 2 diyabetle karşımıza gelen çocuklarda da yukarıdaki belirtilerin yanı sıra aşırı kiloluluk veya obezite olması, cilt katlantı yerlerinde 'boyun, koltuk altları gibi' kadifeyi andırır şekilde koyulaşma ve kalınlaşma görülmesi söz konusu olabilir." dedi.
(CİHAN)
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i3/sp.gif)
Yayın tarihi: 20 Ekim 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/20//haber,89BC78F85318449C8E8C891CD16FEFC2.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.