kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Krizden en çok etkilenecek ülkeler arasındayız"

Giriş Saati : 19.10.2008 11:12
Güncelleme : 19.10.2008 12:15
Yeni Haber
MHP Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Cihan Paçacı, küresel mali kriz ve buna bağlı olarak dünya ekonomisinde kendisini hissettiren yavaşlama ve resesyon riskinin en çok etkileyeceği ekonomiler arasında Türkiye'nin de yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin çok uzun süredir yüksek cari açıkla yoluna devam ettiğine işaret eden Paçacı, küresel koşullar nedeniyle dış kaynak akışının durmasının cari açığın finansmanı sorununu gündeme getirdiğine işaret etti.

MHP'nin ekonomist ve bankacı kökenli Genel Sekreteri Paçacı, küresel kriz ve Türkiye'ye olası etkilerini ANKA'ya değerlendirdi. Türkiye'nin 2002 yılından bu yana AKP tarafından yönetildiğini hatırlatan Paçacı, "Ancak AKP iktidarının ekonomiye verdiği yeni bir şey yok. 57'nci Hükümet döneminde ortaya konulan program 2006 yılına kadar devam ettirildi. Ancak ondan sonra yeni bir program ortaya konulmadı. Yapısal reformları gerçekleştiremediler" dedi. Türkiye'nin krizden en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını ifade eden MHP'li Paçacı, "Bunu söyleyenler siyasetçi değil, ekonomistler. Bu nedenle eleştirileri ciddiye almak gerekiyor. Türkiye'de çok büyük risk var bu riskte maalesef dövize endeksli veya döviz varlığıyla ilgilidir. Türkiye çok uzun süreden bu yana çok yüksek bir cari açıkla yaşıyor. Bu cari açığın finansmanı sağlıklı değil. Bugün yurt dışından döviz girişinin ortadan kalkacağı bir noktada cari açığın finansmanı ve olumsuz etkileri de hayatımıza yansıyacak" diye konuştu.

RESESYON UYARISI

Türkiye'nin ikinci çeyreğindeki büyüme oranındaki düşüşe dikkat çeken Paçacı, bu durumun Türkiye'nin sağlıklı bir ekonomik yapıya sahip olmadığının göstergesi olduğunu kaydetti. Daha çok ithalata dayalı bir ihracat ve üretim modeli olduğunu belirten MHP'li Paçacı, kriz ortamından Türkiye'nin büyümesinin de olumsuz etkileneceğini söyledi. Paçacı, "Üçüncü çeyreğinde de bunu bizzat göreceğiz. Bu istihdamı da olumsuz etkileyecek. Maliyetleri artıracak, zaten enflasyonu düşüremiyorlar daha da artacak" dedi.

Türkiye'de son altı yıl içinde de üretime ve yatırıma yönelik hiçbir şey yapılmadığını öne süren Paçacı, "Türkiye'nin elinde altın yumurtlayan tavuklar vardı. Bu kuruluşlar özelleştirme adı altında satılmadı, devletten alınıp yabancıya peşkeş çekildi. Bunun altını çiziyorum, bu kuruluşlarımız peşkeş çekildi" diye konuştu.

PİYASALAR YABANCILARIN KONTROLÜNDE

Piyasanın tamamının özel sektöre terk edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Paçacı, "Eğer böyle bir programınız varsa o zaman bu krizlerde de hiçbir şekilde bir önleme, ön alma yasal düzenleme yapma imkanınız kalmaz. Türkiye bugün bunu yaşıyor" diye kaydetti. Türkiye'deki mali piyasaların yabancıların kontrolü altında olduğunu belirten Paçacı, şunları söyledi:

"Geçmişte Türkiye'de yaşanan krizlerde hükümet, bir takım tedbirler alabiliyor ve o tedbirler de netice verebiliyordu. Ama bugün bu tedbirleri almak isteyen ne bir irade var, ne de bu siyasi otoritenin elinde yeterli araç var. Bundan sonraki dönemde Türkiye'nin özellikle reel sektöründe önemli ölçüde bir tıkanıklık olacak. İşyeri kapanmaları çoğalacak ve işsizlik artacak. Önümüzdeki iki yıllık süreçte bunları yaşayacağız.

Hükümet, "bize bir şey olmaz' mantığından vazgeçmeli. Ekonomiyi yöneten birimlerin başındaki insanların bir koordinasyon içerisinde çalışmaları gerekiyor. Alınacak tedbirler o koordinasyon çerçevesinde alınmalıdır. Ekonomi kuruluşları birbirinden farklı düşünüyor. Krizi değerlendirme ve önleme masası gibi bir koordinasyon kurulu kurulur, başına da Devlet Bakanı Nazım Ekren uygun olur. Her gün bir değerlendirme yapılır ve olası tehditlere karşı bir değerlendirme yapılır."

(ANKA)