kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ergenekon davası başlıyor

Giriş Saati : 19.10.2008 11:23
Güncelleme : 19.10.2008 15:27
Yeni Haber
Ergenekon operasyonları kapsamında açılan ve 46'sı tutuklu 86 sanıklı Ergenekon davasının ilk duruşması Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsünde oluşturulan duruşma salonunda yarın başlıyor.

İddianamesinin okunmasının bile günlerce sürmesi beklenen ne zaman biteceği sorusuna "Yıllarca sürebilir" denilen Ergenekon davasının başlaması nedeniyle çok sayıda sanık yakını avukat ve medya mensubunun Silivre'ye geldi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılacak yargılama, Toplam 280 kişilık kapasiteye çıkarılan duruşma salonunda yapılacak. Duruşma salonunda mahkeme heyeti, savcılar, avukatlar ve sanıklara 200, basın mensupları ve izleyicilere de 80 kişilik yer ayrıldı.

davanın ilk oturumu, saat 09.00 da başlayacak ve sanıkların kimlik tespitleri yapılacak. Kimlik tespitlerinin ardından ilk olarak tutuklular olmak üzere sanıkların ifadesi alınacak sanıkların ifadeleri bitene kadar duruşmalar her gün yapılacak duruşmalarda, sanık sayısının çokluğu nedeniyle mağdurlar ve tanıklar daha sonra dinlenilecek

Duruşmada dinlenilecek ''gizli tanıklar'', salon bitişiğinde oluşturulan ve ses ile görüntülü kayıt sistemi de kurulan bir bölümde, kendisini sorgulayacak hakim ile bulunacak.

Salondaki diğer kişilerce tanınmaması için görüntüsü bulanıklaştırılacak sesi de değiştirilerek salona aktarılacak tanığa, mahkeme heyeti ve avukatlar da doğrudan soru yöneltebilecek.

Duruşma görüntülerin, salon yakınına kurulan bir LCD ekrandan basın mensupları ve izleyicilere canlı olarak aktarılacak

davanın ilk oturumunda, kimlik tespiti işlemleri tamamlanırsa, savcı 2455 sayfadan oluşan iddianameyi okumaya başlayacak.

Toplam 86 sanığın yargılanacağı davanın ilk oturumu, sanıkların ifadeleri bitene kadar her gün yapılacak. Kimlik tespitlerinin ardından ilk olarak tutuklular olmak üzere sanıkların ifadesi alınacak duruşmalarda, sanık sayısının çokluğu nedeniyle mağdurlar ve tanıklar daha sonra dinlenilecek.

Salona kurulan sistem sayesinde ses ve görüntü kaydı yapılacak olan duruşmada yaşananlar, daha sonra kağıda dökülecek.

TARİHİ DAVAYI SAVUNACAKLAR

Dünyü kamoyunun da yakında takip ettiği ve yerli ve yabancı medya mensuplarınında izleyeceği Ergenekon Davasını

Ergenekon Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ile Nihat Taşkın savcı koltuğunda oturup kamu adına iddialarını savunacaklar.

İddianameyi hazırlayan 3 savcıdan ikisi duruşmalarda hazır bulunacak. Duruşmanın başlamasıyla Cumhuriyet savcıları 2 bin 455 sayfalık iddianameyi okuyacaklar.

KİM NEYLE SUÇLANIYOR

Ergenekon Davası'nın en önemli sanıkları arasında görülen, emekli tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk ve İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu'na yönelik suçlamalar şöyle;

Veli Küçük (Emekli Tuğgeneral): "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyana tahrik, zorla hükümeti ıskata teşebbüs, kasten öldürmeye azmettirmek, korku ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde atmaya azmettirmek, mala zarar vermeye ve ruhsatsız patlayıcı bulundurmaya azmettirmek" suçlarından hakkında müebbet hapsi isteniyor.

Doğu Perinçek (İP Genel Başkanı) : "silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, zorlu hükümeti ıskata teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyana tahrik, Açıklanması yasak belgeleri temin etmek" suçlarından hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.

İlhan Selçuk (Cumhuriyet Gazetesi baş yazarı) : "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, Hükümete karşı silahlı isyana tahrik, Zorla hükümete isyana teşebbüs" suçlarından hakkında müebbet hapsi isteniyor.

Kemal Alemdaroğlu (Eski rektör): Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek.

Kemal Kerinçsiz (Avukat): Silahlı terör örgütüne üyelik ve hükümete karşı isyana teşvik.

Muzaffer Tekin (Emekli yüzbaşı): Terör örgütü yönetmek ve isyana teşvik.

Ergun Poyraz (Yazar): Silahlı terör örgütüne üye olmak, silahlı isyana teşvik.

Sami Hoştan, Güler Kömürcü, Sedat Peker, Ali Yasak: Terör örgütü üyesi olmak.

EK İDDİANAME YOLDA

Soruşturmaya ilişkin son operasyonda gözaltına alınanlardan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Ankara ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ile emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Osman Gürbüz, Barbaros Hayrettin Altıntaş, İbrahim Özcan, Birol Başaran, DurMuş Ali Özoğlu ve Kemal Aydın tutuklanmış, bu kişilerden Aygün ile Altıntaş, Avukatlarınca yapılan itirazın ardından serbest kalmıştı.

Son operasyonun ardından adliyeye sevk edilen Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, İP Öncü Gençlik Genel Başkan Yardımcısı Tunç Akkoç, Prof. Dr. Ercüment Ovalı, yazar Erol Mütercimler ile Türkiye Gençlik Birliğinin önceki Genel Başkanı Adnan Türkkanın da bulunduğu 11 kişi ise savcılık ya da mahkemeden serbest bırakılmıştı.

Soruşturması süren şüphelilere ilişkin ek iddianamenin önümüzdeki aylarda tamamlanıp mahkemeye teslim edilmesi bekleniyor.

ÜÇ TUTUKLU DA SAĞLIK NEDENİYLE SERBEST BIRAKILDI

Kuddisi Okkır'ın ölmesinin ardından, soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan Ayşe Asuman Özdemir, Ferit İlsever ve Jandarma eski Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur sağlık nedeniyle tahliye edildi.Soruşturma çerçevesinde örgütün finansörü olduğu iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konan Kuddusi Okkır, Cezaevi'nde hayatını kaybetmişti. İddianamede hakkında, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Okkır, savunmasını yapamadan hayatını kaybettiği için, hakkında açılan dava düşmüştü.

(ANKA)