Giriş Saati : 17.10.2008 12:15 Güncelleme : 17.10.2008 23:12
Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Bafa Gölü ve Tuzla Sulak Alanı'na, bu sene erken göç eden ''flamingo'' sürüleri gelmeye başladı. Flamingoların, göç yolculuğu havadan görüntülendi.
Türkiye'de sayılı sulak alanlar arasında yer alan Bafa Gölü ve Tuzla Sulak Alanı'na her yıl ekim ayının son günlerinde gelmeye başlayan Flamingolar, göç yollarında yer alan sulak alanların kuraklıktan etkilenmesi nedeniyle, erken göç ederek bölgeye geldi.
SULAK ALANLARIN ÖNEMİ
Bodrum ve Milas'ta çevre konusunda çalışmalar yürüten Mavi Yol Girişimi'nin Koordinatörü Filiz Dizdar, Bafa Gölü ve Tuzla Sulak Alanı'nın korunması için bir dizi çalışma yaptıklarını belirterek, ''Bafa Gölü ve Tuzla Sulak Alanı'nda yaşayan kuşların çevresel etkilerden, kirlilikten korunması lazım. Bafa Gölü'nde yaşanan kirlilik, kuşları olumsuz etkiliyor'' dedi.
Sulak alanların doğal dengenin korunmasında da önemli katkı sağladığını ifade eden Dizdar, ''Sulak alanlar orman gibi bize oksijen sağlıyor. Sulak alanların yok olması, bölgedeki doğal dengenin de bozulmasına neden olur. Sulak alanlar yok olursa, bölgenin iklimi değişir, yer altı sularının seviyesi azalır. En önemlisi, sulak alanların yok olması, kuşların göç yollarında yer aldıkları için, kuş türlerinin yok olmasına neden olur'' diye konuştu.
Bu arada Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Bafa Gölü'nde yaşanan kirliliğe gölün çevresinde faaliyet gösteren bazı işletmelerin atıklarının neden olduğunun tespit edildiğini belirterek, '' Bunların, balıkçılık işletmeleri ve zeytin yağı fabrikaları olduğu yönünde bir kanı ortaya çıktı. Gölün kirlenmesinin nedenlerini ortaya koyacak bir envanter hazırlanmalı. Bu gölü ne kirletiyor, nasıl kirletiyor.
Kirliliğe neden olan sorunların ortaya çıkartılması lazım. Bugüne kadar Bafa Gölü'nü kirleten sebepler tam olarak ortaya konulmamış. Kirliliğin derecesi ne, bunla ilgili bir çalışma yok. Öncelikle bunların yapılması lazım. Envanter çalışması sonrasında süratle tedbir alacağız. Öncelikle, gölde yaşanan kirliliğin önüne nasıl geçebiliriz onu tespit etmemiz lazım. '' diye ifade etti.
SU KUŞLARININ CENNETİ TÜRKİYE
Türkiye'nin su kuşu varlığı ise Doğa Derneği tarafından gerçekleştirilen ''Ulusal Su Kuşu Sayımları'' ile belirleniyor. 2007 yılında 87 alanda yapılan ulusal su kuşu sayımıyla Türkiye'de 95 türde 1 milyon 629 bin su kuşu tespit edildi.
Su kuşlarının konaklama ya da üreme amaçlı kullandığı alanlar arasında Beyşehir Gölü 263 bin adet kuş ile en fazla su kuşu bulunan alan olarak öne çıktı. Bu alanı 148 bin ile Eğirdir Gölü, 122 bin ile de Burdur Gölü izledi. Muğla'da bulunan kuş alanlarının bir bölümü ise ilk 10'da yer aldı.
MUĞLA ''SU KUŞU'' ZENGİNİ
Muğla ve ilçelerinde gönüllü olarak görev yapan ''Kuş Gözlemcileri'', Muğla'nın en önemli kuş alanlarını, ''Bafa Gölü, Güllük Deltası, Dalaman Ovası, Tuzla Sulak Alanı, Gökova Ovası ve Köyceğiz Gölü'' olarak bildirdiler.
Gönüllü kuş gözlemcilerinin 2007 yılında yaptığı tespitlere göre, kuşların türleri ve sayılarına göre dağılımı şöyle:
''Bafa Gölü: 33 tür 112 bin 795 kuş, Tuzla Sulak Alanı: 30 tür 6 bin 683 kuş, Gökova Ovası: 14 tür 106 kuş, Köyceğiz Gölü: 21 tür 116 bin 747 kuş, Dalaman: 16 tür ve 2 bin 467 kuş''.
Turistler ve doğa severler Bafa Gölü'nde yaşayan 30'dan fazla kuş türünü yakından görebilmek için düzenlenen turlara, fotoğraf makineleri ve kameraları ile katılıyorlar ve gölün çevresindeki köylerde bulunan pansiyonlarda konaklıyorlar.