kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Görüntüler Aktütün'e ait değil"

Giriş Saati : 17.10.2008 11:40
Güncelleme : 17.10.2008 18:02
Yeni Haber
Genelkurmay Başkanlığı, 14 Ekimde Taraf gazetesinde yayınlanan Aktütün Jandarma Karakolu Bayraktepe Mevkisine yapılan saldırı sonrasındaki operasyonlara ilişkin görüntülerin operasyonlara ait olmadığını, saldırı sonrasında tespit edilen hedeflerin Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F16'lar tarafından tam isabetle vurulduğunu bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, 14 Ekimde bir gazetede yer alan görüntülerden birinin Bayraktepe'ye 125 kilometre uzaklıktaki Kandil Dağı bölgesine, Aktütün'ün 1 kilometre yakınında olduğu belirtilen diğer iki görüntünün ise bu bölgeye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Keritepe'ye ait olduğunu bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, bir gazetede yer alan görüntülere ilişkin soru üzerine, Hava Kuvvetlerinin, Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na yönelik saldırının olduğu gün saat 16.58'den itibaren tespit edilen hedefleri tam isabetle vurduğuna ve 14.45'te de helikopterlerin, hedefi atış altına aldığına ilişkin görüntüleri basın mensuplarına gösterdi.

Bir gazetede, 14 Ekimde yer alan görüntülerden birinin 125 kilometre uzaklıktaki Kandil Dağı bölgesine, Aktütün'ün 1 kilometre yakınında olduğu belirtilen diğer iki görüntünün ise bu bölgeye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Keritepe'ye ait olduğunu belirterek, bunun, görüntüler üzerindeki koordinatlardan da çok kolay bir şekilde anlaşıldığını söyledi.
Bu konunun bazı basın yayın organlarında teknik bir dille çok iyi bir şekilde açıklandığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, konuyla ilgili ellerinde çok detaylı bilgiler bulunduğunu, inceleme tamamlandıktan sonra bunları açıklayacaklarını kaydetti.

Türk Hava Kuvvetleri F-16'larının vurduğu noktanın Bayraktepe'ye yakınlığının 17.5 kilometre civarında olduğunu bildiren Tuğgeneral Gürak, çatışma esnasında teröristlerin, askerlerin zarar görmeyeceği şekilde ateş altına alındığını söyledi.

Tuğgeneral Gürak, ''Durum takip edilmiş, elde edilen görüntüye yönelik hava harekatı uygulanmış ve hedef tam isabetle vurulmuştur''
Terörist zayiatıyla ilgili bir soruya da Tuğgeneral Gürak, durum raporlarının, çatışma bölgesindeki birlik tarafından hazırlanan bir rapor olduğunu, sadece kara unsurlarına ait faaliyetlerin açıklandığını, müteakip gün yapılan arama ve tarama faaliyetlerinde etkisiz hale getirilen ve TSK tarafından bildirilen terörist sayısına ulaşıldığını söyledi.
Tuğgeneral Gürak, harekat bölgesinin yakın civarındaki arazide bulunan 9 teröristin cesedinin Şemdinli Cumhuriyet Savcılığına teslim edildiğini
bildirdi.

BAYRAKTEPE İNCELEMESİ YAPILIYOR

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gürak, Bayraktepe'ye saldırı olayı ile ilgili incelemenin 2. Ordu Komutanı tarafından yapıldığını, inceleme sonuçlandığında paylaşılacak hususların kamuoyuna aktarılacağını söyledi.

Tuğgeneral Gürak, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde kaç İnsansız Hava Aracı (İHA) bulunduğu ve HERON hava araçlarının ne zaman teslim alınacağı yönündeki soru üzerine Tuğgeneral Gürak, TSK'da İHA bulunduğunu, HERON'ların alınması konusunda da teknik bazı gecikmelerin mevcut olduğunu söyledi.

Hakkari'deki saldırı sonrasında 18 teröristin etkisiz hale getirildiği yönündeki haberlerle ilgili bir soruya ilişkin Tuğgeneral Gürak, ''TSK tarafından yapılan resmi açıklamanın geçerli olduğunu'' belirtti.
Tuğgeneral Gürak, ''Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun hakkında Aktütün saldırısını geç haber almasıyla ilgili soruşturma açıldı mı?'' sorusu üzerine, ''Bununla ilgili açıklamanın daha önce yapıldığını, buna eklenecek birşeyin bulunmadığını'' söyledi.
Terörle mücadele için Güvenlik Müsteşarlığı kurulması hakkında Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşüne yönelik bir soruya karşılık Tuğgeneral Gürak, ''Terörle mücadele ile ilgili toplantılara devam ediliyor. Bizim bu konularla ilgili şu anda söyleyebileceğimiz birşey yok. Toplantılar sonrasında yapılan açıklamaları hepimiz biliyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor'' dedi.

AKTÜTÜN SALDIRISI

Tuğgeneral Gürak, Aktütün Karakolu'nun Bayraktepe'deki unsurlarına yönelik saldırı ile ilgili raporun hazırlanıp hazırlanmadığına ilişkin soru üzerine, ''Olay ile ilgili inceleme 2. Ordu Komutanı tarafından yapılmaktadır. İnceleme sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşılacak hususlar kamuoyuna aktarılacaktır'' yanıtını verdi.

Tuğgeneral Gürak, saldırıya ilişkin raporların sızmasıyla ilgili olarak da konuyla ilgili bir soruşturma yapıldığının daha önce ifade edildiğini, ayrıca savcılığın da olaya el koyduğunu, bu konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini anlattı.

Tuğgeneral Gürak, Aktütün Karakolu'nun Bayraktepe'deki unsurlarına yönelik saldırı ile ilgili olarak, bu olayın taktik bir durum olduğunun gözardı edilmemesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Bayraktepe ile ilgili konu izah edilirken; birincisi oradaki araziyi bir kere hepimizin çok iyi bilmesi lazım. İkincisi o bölgedeki o andaki kendi kuvvetlerimizin durumunu bilmemiz lazım. Üçüncüsü teröristin de durumunun bilinmesi lazım ve olayın oluş şeklinin de çok iyi bilinmesi gerekiyor, bir değerlendirme yapılmadan önce. Biraz da taktik bilgi sahibi olunması gerekiyor. Bunları bilmeden, buradan bir oda içerisinden bir değerlendirme yapmamızın yanlış olduğunu ve kamuoyunu yanıltmaya neden olduğunu ifade etmek istiyorum. Biz bundan üzüntü duyuyoruz.
Stratejik olarak elbette değerlendirmeler yapılabilir. Ama taktik düzeyde, araziyi, teröristin durumunu, birliklerin durumunu, olayın oluş şeklini ve bunu yorumlayacak taktik bilginiz yoksa, o zaman taktik değerlendirme bazı yanlışlıklara yanlış anlamalara sebebiyet verebilir.

Genelkurmay Karargahında bilgiler bize aşağıdan tam olarak gelmeden taktik bir değerlendirme yapamıyoruz. Bilgiler toplandıkça biz de taktik resmi daha iyi ortaya koyabiliyoruz. Bu nedenle olayı tam anlamadan hiçbir zaman açıklama ve değerlendirme yapmıyoruz.''

''İSTİHBARAT ZAFİYETİ YOK''

Tuğgeneral Gürak, bazı basın yayın organlarında, ilk önce istihbarat zafiyeti iddiasına yer verildiğini, şimdi ise istihbaratın gereğinin yapılmadığı yönünde haberlerin bulunduğunu belirtti.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın düzenlediği basın toplantısında saldırıya yönelik soruların hepsine 51 soru almak suretiyle, çok açık bir şekilde cevap verdiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, terörle mücadelede istihbarat zafiyeti bulunmadığını kaydetti.

AA