Hareketsiz yaşam karaciğeri yağlandırıyor
Giriş Saati : 17.10.2008 12:10
Güncelleme : 17.10.2008 23:12
Obezite ve hareketsiz yaşamın, karaciğerdeki yağlanmayı artırdığı bildirildi.
Karaciğer yağlanmasının günün en önemli sağlık sorunlarından biri olduğu, hastalıkla ilgili şikayetlerin her geçen gün arttığını söyleyen uzmanlara göre; karaciğer yağlanması genel olarak, düzensiz beslenme, alkol kullanımı ve obeziteyle birlikte ortaya çıkıyor.
Yıllar içinde karaciğerin fonksiyonlarının bozulmasına yol açan yağlanmanın, genel olarak yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürdüğünü belirten Gastroenteroloji ve İç Hastalıklar Uzmanı Uzm. Dr. Nazmi Demirel, teknolojik gelişmeler ve hazır yiyecek tüketiminin obezite riskini artırdığını kaydetti. Dr. Demirel; "Genellikle tesadüfen bulunan karaciğer yağlanması, günümüzde sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur.
Tıp dilinde 'hepatosteatoz' diye anılan hastalık, karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikmesi anlamına gelir. Şişmanlık, şeker hastalığı, bazı ilaçların kullanımları ve alkol kullanımıyla ortaya çıkan yağlanma, devamı halinde ise siroz gibi karaciğerin fonksiyonlarını yitirmesine yol açabilir, hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Günlük yaşamda monotonluktan kurtularak, hareketli bir yaşam tarzı benimsenmeli'' dedi.
Katı yağların azaltılarak, yağlı yemeklerden uzak durulmasını tavsiye eden Uzm. Dr. Nazmi Demirel, sebze ağırlıklı beslenilmesi ve alkol kullanımından uzak durulması gerektiğini belirtti. Karaciğer yağlanmasından şüphelenilen kişilerde hastalıkların mutlaka araştırılması ve sonuca göre tedaviye başlanmasının önemine dikkati çeken Dr. Demirel şöyle devam etti:
"Başka bir hastalığın sonucu oluşmadıkça tek başına kişiye bir zararı yoktur. Çok çabuk düzelebilir. Ancak aynı zamanda baska hastalıklarla beraber görülebileceginden, karaciger yaglanması olan kişilerde bu hastalıklar mutlaka araştırılmalıdır ve sonuca göre tedaviye başlanmalıdır. ıÜüFazla alkol kullanılması sonucu ortaya çıkan karaciğer yağlanması kronikleştiğinde siroz hastalığına kadar ilerler. Karaciğer yağlanmasının herhangi bir özgül tedavisi yoktur. Lakin diyete dikkat etmek gerekir. Genellikle tetkikler ve kan tahlili sonucu ortaya çıkar."
(CİHAN)
Yayın tarihi: 17 Ekim 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/17//haber,4A0A97B3E1914AC095AE46C7412C8609.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.