Erdoğan Aktaş yönetiminde
Habertürk, her ay, A&G Araştırma ile halkın nabzını tutuyor.
*
"Bugün seçim olsaydı" hangi parti ne kadar oy alırdı? (Ekim 2008 anketine göre, kararsızlar dağıtıldıktan sonra )
AK Parti: % 41.3;
CHP: % 21;
MHP: % 18.6;
DTP: % 6.6;
Diğer: % 12.5
* Geriye doğru gidersek, AK Parti'nin oyunun OcakEkim 2008'de, aylar itibariyle iniş çıkışlar gösterdiğine şahit oluyoruz:
AK Parti'ye oy veririm diyenler. (Kararsızlar dağıtıldıktan sonra)
Ocak: % 54.2;
Nisan: % 41.7;
Mayıs: % 39.7;
Haziran: % 42.6;
Ağustos: % 47.6;
Eylül: % 48.3;
Ekim: % 41.3
Nisan'daki düşüşü, laiklikbaşörtüsü bağlamındaki tartışmalara ve ardından, 14 Mart'ta Yargıtay Başsavcısı'nın kapatma istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne müracaat etmesine bağlayabiliriz. Oysa genel kanaat, mağduriyet havasının ve kapatma davasının, AK Parti oylarını daha yukarılara taşıdığı istikametindeydi; A&G'nin verileri bunun tam aksini gösteriyor: Ocak'ta % 54.2, Nisan'da % 41.7. (Yorumu, elbette, araştırmanın sonuçlarının doğru olduğu varsayımına göre yapıyoruz.)
* Temmuz sonunda verilen Anayasa Mahkemesi kararı partinin kapatılmaması istikametinde. Herhalde
Ağustos'taki sıçramayı, AK Parti buna borçlu. Eylül başında ise AK Parti % 48.3'e kadar yükseliyor.
Ve Ekim'de, % 41.3. Neden?
* A&G Araştırma şirketinin sahibi
Adil Gür bu düşüşü, Aktütün Karakol baskını ile irtibatlandırıyor; çok taze olan bu şiddet eylemi karşısında halkın ani tepki verebileceğini söylüyor. Nitekim, aynı sebebten dolayı, MHP'nin oy oranı Eylül'de % 12.6 iken, Ekim'de % 18.6'ya kadar çıkmış.
Adil Gür'ün vardığı sonuç şu:
"Terör MHP oylarını besledi." Ben şahsen, Aktütün baskını dolayısıyla AK Parti'nin birden bire 7 puan gerileyebileceğini sanmıyorum. Belki, çok sıcak bir gelişme söz konusu olduğu için, bir iki puanlık düşüş ortaya çıkmıştır.
Deniz Feneri iddianamesiyle başlayan krizin etkisini yabana atmayalım. Bence, bu süreç,
Türkiye'de yarattığı gerginlik ve kutuplaşma ortamı ile AK Parti'yi olumsuz etkilemiştir. Halk, kutuplaşma ve gerginlikten ziyade, önünü görebileceği istikrarlı bir ortam peşinde. Yalnız şunu da unutmayalım. Mahalli seçimlerde, A&G Araştırma, AK Parti'nin çok daha yüksek bir oranı tutturacağı kanaatinde. En az % 50 rakamı telâffuz ediliyor. 5 yıl önceki mahalli seçimde AK Parti yurt sathında % 41.6'lık bir orana ulaşmıştı. Böyle bir sıçrama gerçekleşirse,
"Halk, AK Parti'nin hizmetlerinden memnun" sonucuna varabileceğimiz gibi, Tayyip Erdoğan da, genel seçimlere kadar, partisinin oyunu yükseltebileceği istikrarlı bir ortam yakalamış olacaktır. Mahalli seçimlerdeki başarısı, AK Parti'ye genel seçimlerde de
tramplen vazifesi görecektir.
Yayın tarihi: 9 Ekim 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/09//haber,AD448FC0F43E48C8AA2821276107E40B.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.