kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bozcaada'da butik otel yarışı başladı

Giriş Saati : 22.07.2008 11:38
İstanbul ve İzmirlilerin yeni tatil adresi Bozcaada'ya gelen turist sayısı 15 bine ulaştı. 5 yıldızlı tesisin olmadığı adadaki butik otel sayısı her geçen gün artıyor. Butik otel açmanın maliyeti ise 2.5-3 milyon YTL...

Ünlü tarihçi Heredot, Tanrı'nın Tenedos'u (Bozcaada'nın o zamanlardaki adı) orada yaşayan insanlar uzun ömürlü olsun diye yarattığını söylemiş. Bozcaada'yı görüp de Heredot'a hak vermemek elde değil açıkçası...

Aslında Bozcaada'nın turizm geçmişi oldukça yeni. Son birkaç yıla kadar ada halkı bağcılık, şarapçılık ve balıkçılıkla geçiniyordu. Şimdi buna bir de turizm gelirleri eklenmiş durumda. Doğal güzellikleri, tarihsel dokusu, eşsiz denizi, birbirinden şirin evleri ve üzüm bağlarıyla Bozcaada, son yıllarda sakin tatilden hoşlananların yeni adresi olmayı başarmış.

ÇALIŞAN GENÇ BAYANLARIN GÖZDESİ
Bozcaada'nın güvenli, huzurlu ve sakin ortamı, onu özellikle 25-35 yaş arası çalışan genç bayanların gözdesi haline getirmiş durumda. İstanbul ve İzmir'e yakın olması nedeniyle diğer grupların da ilgisini çeken ada, her iki kentin de yeni "banliyö"sü olmaya başladı. Son birkaç yıldır adaya sefer yapan feribot sayısının artırılmasının yanı sıra Çanakkale'ye otobüs ve uçakla ulaşımın rahatlaması da sadece hafta sonunu adada geçirmek için gelen konuk sayısını yüzde 200 artırmış. Tatilini adada geçirmeyi tercih edenlerin ortalama konaklama süresi ise 4-5 geceye yükselmiş durumda. Başta Yunanistan olmak üzere İtalya, Fransa ve Almanya'dan gelen yabancılarla birlikte adaya 15 bin turist geliyor.

Bu artış beraberinde konaklama sorununu da getirmeye başlamış. Bu zamana kadar pansiyon ve çiftlik evlerini konukların hizmetine açan ada halkı, butik otelciliğe de soyunuyor. Son açılan 10 butik otelle birlikte adada konaklanacak tesis sayısı 50'ye ulaşmış. Bu tesislerdeki yatak kapasitesi ise 3 bine yaklaşmış. Bozcaada'daki tesislerin doluluk oranı sezon boyunca yüzde 70'lerde dolaşıyor. Ancak bazen, özellikle de bağbozumu şenlikleri süresince yer bulmak adeta imkansız hale gelebiliyor. Bu da Bozcaada'nın yeni konaklama tesislerine ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor.

İMAR İZNİ KISITLI
Adada otel yatırımı için kolları sıvayanlar arasında ada halkının yanı sıra turizm sektöründen de isimler görmek mümkün. Bunlardan biri de Ramis Polat... Polat'ın halen İstanbul Sultanahmet'te bir butik oteli var. Çeşme Alaçatı'da de benzer projelerini sürdürüyor. Ramis Polat'ın Bozcaada'daki Armagrandi butik oteli ise 2006'da hizmete girdi. Polat, bu otel için 2.5 milyon YTL'lik yatırım yapmış. Otelin 25 odası ve 55 yatağı bulunuyor. Polat, adanın büyük yatırımlar için elverişli olmadığının altını çiziyor. Bunun başlıca nedeni, adadaki imar izninin kısıtlı olması. 3.5 dönümlük araziye ancak 80 metrekarelik inşaat izni veriliyor. O da tek kat için... Bu da yatırım maliyetlerini artırıyormuş. Parsel fiyatları yüksek olduğu için yatırımcılar eski konak ve şarap evlerini butik otellere dönüştürmeyi tercih ediyormuş.

Sezonun 3 ayla sınırlı olması ise yapılan yatırımların geri dönüşünü zorlaştırıyor. Bu nedenle Polat, ancak 30 odalı otel yatırımlarının geri dönüşünün kolay sağlandığını açıklıyor.

Ramis Polat'ın adayla ilgili başka yatırım planları da var. Günübirlik konuklar için Çanakkale'nin Odunluk İskelesi'nde 32 odalı tesisleri olduğunu söylüyor. Polat, konaklama dışında adanın eğlence ihtiyacını gidermek için de proje geliştirmeyi düşünüyor. Ancak o da tüm bu yatırımların yapılabilmesi için adadaki ortalama konaklama süresinin ve sezonun uzatılması gerektiğinin farkında.



FİYATLAR OLDUKÇA MAKUL
Adanın çiçeği burnundaki yatırımı ise Mitos Hotel. Bozcaada'nın Ayazma dışındaki tek plajı olan Mitos'un işletmecileri Fikret ve Neslihan Okuş çifti, otel için yaklaşık 3 milyon YTL'lik yatırım yapmış. Bu yıl 19 Mayıs'ta hizmete giren otelin 10 odası ve 24 yatağı bulunuyor. Odalara, adanın karakterine uygun olarak Hades, Eros, Afrodit ve Zeus gibi mitolojik isimler verilmiş.

Mitos Hotel'de konaklamanın bedeli ise oda + kahvaltı olmak üzere kişi başına 40 YTL'den başlayıp 200 YTL'ye kadar çıkıyor. Fikret Okuş, otelin ilk yılı olmasına rağmen yaklaşık yüzde 60 doluluk oranına ulaştıklarını belirtiyor. Okuş, 29 Ekim'e kadar açık olacaklarını sözlerine ekliyor. Bozcaada'nın en eski butik otellerinden Adahan'ın sahibi Ercan İlik, adanın bu denli tercih edilmesinde konaklama fiyatlarının uygunluğunun da etkili olduğu kanısında.

Bozcaada'da pansiyon ücretleri kişi başı ortalama 30 YTL. Butik otellerde ise 50-150 YTL aralığına yükseliyor. Tabii bu fiyatlara yöreye özgü reçel ve peynirlerin yer aldığı zengin kahvaltı sofralarının da dahil olduğunu belirtmekte fayda var.

Adada hizmet veren pansiyonlardan biri de Seval'in Bağ Evi... Kişiye özel hizmetiyle öne çıkan pansiyonun yöneticisi Seval Gül, kişi başı 60 YTL konaklama bedeline kahvaltının dahil olduğunu söylüyor. Gül'ün butik otel projesi yok. Ama konuklarını butik çiftlikte ağırlamayı planlıyor. Bu arada, Bozcaada'da halen inşaatı süren iki butik otel projesi daha var. Ancak bunlar ada merkezinde değil, bağ evleri ve deniz şeridi tarafında konumlanacak.

Melis TOSYALI /PARA