kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Turizmcilerin kabusu: "Her şey dahil"

Giriş Saati : 22.09.2008 11:15
Güncelleme : 22.09.2008 17:04
Yeni Haber
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası'nda ''her şey dahil'' sisteminin turizmcileri olumsuz yönde etkilediği bildirildi.

Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, ilçenin turizmde başarılı bir sezon geçirdiğini, doluluk oranlarının yüzde 100'e yaklaştığını, ancak her şey dahil sistemi nedeniyle kimsenin sezondan memnun kalmadığını belirtti.
Sezonun başında turist sayısı açısından geçen seneye göre yüzde 15 artışı hedeflediklerini, gerçekleşmenin ise yüzde 23'ü bulduğunu, gelen gemi sayısının 100'ü geçtiğini bildiren Mustafa Esen, şunları kaydetti:
''Her şey dahil sisteminden herkes şikayet ediyor. Mesela 100 kişi geliyor 3 gün 300 yatak, 15 tanesi dışarı çıkıp Kuşadası ticari hayatına katılmıyor. Kuşadası'nın öyle çok 4-5 yıldızlı oteli yok ama yine de sıkıntı hissediliyor. Sezon dolu geçti ama her şey dahil sisteminden dolayı kimse memnun olmadı. Şu örneği verebiliriz, turizm bir arı. Arı bu yıl çok var ama bal yapmadı. 2008'den çıkaracağımız çok ders var. Biz, yerel yönetim, esnaf odaları, turizm acenteleri, oturup 2008'i değerlendireceğiz. Esnafın faaliyet alanlarını bölge bölge planlamamız lazım, oto kontrolü sağlamamız lazım. Esnaf, turizm, otelciler derneği kendi kendini denetleyecek.''

''AKDENİZ ÇANAĞINDA ZARARI GÖRÜLDÜ''

Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, 2008 turizm sezonunun son yılların en iyi sezonu olduğunu, ancak her şey dahil sistemi nedeniyle turizmcilerin mutlu olamadığını ifade etti.

Bu sezon, geçmiş yılların bazı sıkıntılarının silindiğini, ancak Kuşadası'nın turizmden hak ettiği payı aldığına inanmadığını belirten Akdoğan, şöyle dedi:
''Limana 2009 yılında 3. iskele yapılmasına başlanacağı bilgisini aldık. Kuşadası'na 2 iskele az gelmiş, bu iskelelerin kapasitesinin dolduğuna inanılmış ve 3. iskele gündeme geldi. Otellerimizde doluluk sevindiriciydi. Yıllar sonra ilk defa turizm eylül sonuna kadar devam ediyor. Bayram tatili Kuşadası'nda uzun senelerden sonra turizmi eylül sonuna kadar uzattı. Ancak Türkiye'de büyük bir sorun var, her şey dahil sistemi. Türkiye'nin Akdeniz çanağındaki rakipleri İspanya, İtalya, Fransa, Yunanistan bu sistemi denedi, zararını gördü, vazgeçti. Bir an önce Türkiye'nin de bu sistemden vazgeçmesi gerekir. Bakanlık ve TÜRSAB öncülüğünde sektör bir araya gelmeli ve bu her şey dahil sistemi masaya yatırılmalı. Sayısal anlamda turist arttı ama parasal giriş aynı oranda artmadı. Antalya, Marmaris ve Bodrum'da sistem daha da çok zarar verdi.''
Fuat Akdoğan, 2009 turizm sezonunda da artışın devam edeceği sinyallerini aldıklarını kaydetti.

''HER ŞEY DAHİL STANDARDI OLUŞTURULMALI''

Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ise her şey dahil sisteminin zararlarını 3 yıldır anlattıklarını, ancak bir sonuca ulaşamadıklarını söyledi.

Turist sayısının artmasına rağmen esnafının her geçen yıl sıkıntıya girdiğini ifade eden Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Her şey dahil sisteminde turisti alıyorsunuz otele, normalde para ile satılan her şeyi bedava veriyorsunuz. Her şeyin bedava olması ülke ekonomisine de katkı sağlamıyor, çünkü turisti otel dışına çıkaramıyorsunuz. Görüyoruz ki bu sistem yanlış, bu sistemi Türkiye açısından frenlemek gerekiyor. Her şey dahil standardı oluşması lazım. Yemek standardı, içki standardı olmalı. Standart olursa küçük otellerin sistemden çıkmaları sağlanabilir. Veya 4 yıldızın altında her şey dahil yasaklanmalıdır.''

Sadece Kuşadası'nda değil, Türkiye'nin başka yerlerinde de turizmci esnafının ciddi kriz yaşadığını savunan Akdoğan, ''Kimsenin memnun olmadığı, ama olmazsa olmazmış gibi dayatılan bir sistemdeyiz. Turizmi tabana yaymaksak, insanlar 'turist bana gereksiz, kalabalık yapıyor' diye düşünmeye başlar. Biraz dengelemek lazım, diğer insanları da düşünmek lazım'' dedi.

(AA)
Haberin fotoğrafları