kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ön çapraz bağ yaralanmalarına dikkat

Giriş Saati : 22.09.2008 10:18
Güncelleme : 22.09.2008 22:32
Yeni Haber
Ön çapraz bağ yaralanmaları konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, özellikle sporla uğraşan ya da düzenli spor yapan insanların dizlerinde görülebilecek ağrılarda hemen doktora başvurmalarını tavsiye ediyor.

Özel Bahar Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Murat Saylık, dizde kemikleri bir arada tutan 4 adet bağdan biri olan ön çapraz bağın, bacakların öne doğru kaymasını sınırlandırarak dizin korunmasını sağladığını söyledi. Saylık, ön çapraz bağ yaralanmalarının, ayak yerde sabitken vücudun diz merkez olacak şekilde dönmesi sonucunda ya da dize yandan direkt olarak gelen darbeler sonucunda oluşabildiğini kaydetti. Eğer direkt darbe sonucu bir yaralanma söz konusu ise beraberinde menisküs, kıkırdak ve diğer dokularda hasar da söz konusu olabileceğini ifade etti.

Çarpraz bağ yaralanmalarında dizde ağrı olduğunu vurgulayan Saylık, şunları dile getirdi: "Beraberinde eklemde kanamaya bağlı olarak hızlı gelişen bir şişlik olur. Zaman geçtikçe şişlik azalır ve yerini stabilite bozukluğuna bırakır. Yaralanma esnasında bağın kopma sesi duyulabilir, ancak duyulan her ses bağın koptuğu anlamına gelmez. Kısmi bir yırtık söz konusu ise ağrı sadece ön çekmece testi sırasında hissedilebilir. Uzun süren bağ yaralanmalarında sportif aktiviteler ve zorlamalarla şikayetler tekrarlarken istirahatla bir rahatlama sağlanır."

Saylık, bu tür yaralanmalarda ameliyatın her zaman ilk tercih olamayacağını belirterek, şöyle devam etti: "Genç hastalarda ameliyat gerekir. Hastanın ameliyat sonrasındaki fizik tedavi programına uyumu önemlidir. Dolayısıyla bu programa adapte olamayacak hastalarda ve ileri yasta, aktivite düzeyi düşük hastalarda ameliyat planlaması yapılmamalıdır. Aktif sporla uğrasan profesyonel sporcularda, hobi olarak sporla uğraşan ve düzenli olarak spor yapanlarda, diz ekleminin ağır kullanımını gerektiren işlerde çalışanlarda, normal günlük işlerde şikayeti olmayan ancak örneğin merdiven inişlerde sorun yaşayanlarda, diz içerisine sık sık kanama olanlarda ve 6 aylık ameliyatsız tedaviye rağmen dizde şikayetleri geçmeyen hastalarda ameliyat gereksinimi vardır. Çapraz bağ yaralanması sonrasında ameliyat düşünülen hastalarda eklem içi kanama geçtikten sonra ameliyat planlaması yapılmalıdır."

CİHAN