kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye'nin dış polikası çok karışık"

Giriş Saati : 21.09.2008 11:35
Güncelleme : 21.09.2008 16:47
Yeni Haber
Türkiye'nin dış politikasının "çok karışık" olduğu öne sürüldü. Newsweek dergisi, Türkiye'nin Rusya'ya bağımlı olan bir ABD müttefiki olduğunu savundu "Dış politikasının o kadar karışık olması şaşırtıcı değil" diye yazdı.

Newsweek dergisi, Türkiye'nin Gürcistan krizi sırasında takındığı tutumuna dikkat çekerek Ankara'nın dış politikasını değerlendirdiği analizinde "Türkiye, aynı zamanda Rusya'ya bağımlı olan bir ABD müttefikidir. Dış politikasının o kadar karışık olması şaşırtıcı değil" yorumunu yaptı.

ABD'li savaş gemisi Mount Whitney'nin Boğazdan geçişi olayına dikkat çeken dergi, Rusya'ya meydan okuyan bir deniz gücü gösterisinin yapılmasının "bir zamanlar ABD'nin sadık müttefiki Türkiye tarafında reddedildiği" yorumunu yaptı.

Dergi, "Resmi bir talepte bulunulmasından önce bile Ankara'nın, boğazlardan geçen gemilerin tonajına sınırlamalar getiren, 1936 tarihli uluslararası antlaşmasına atıfta bulunarak ağır ABD'li savaş gemilerinin geçmesine izin vermeyeceğini net bir biçimde bildirdiği"ni yazdı.

"TÜRKİYE TARAF SEÇMEYİ REDDETMESİ ŞAŞIRTICI DEĞİL"

Buna ek olarak Türk yetkililerinin daha önce destek verdiği Gürcistan'ın NATO üyeliğine çekincelerini dile getirdiğini savunan dergi şöyle dedi:

"Ankara, giderek artan bir biçimde kendisini şaşırtıcı karşı akımları ortasında buluyor. ABD ve İsrail'in bir stratejik ortağı ama Suriye ve İran ile dostane ilişkilerini korumaya çalışıyor. Avrupa Birliği üyeliğine aday ancak Kuzey Kıbrıs konusunda Birlik ile görüş ayrılıkları var. Kafkas ile sınırları ve Orta Asya'daki Türk cumhuriyetleri ile kültürel bağları, Türkiye'yi Avrupa'nın Rusya'dan enerji bağımsızlığı umutlarının kilit bir unsurunu yapıyor ancak gaz ve ticarette Rusya'ya çok bağımlı. Türkiye'nin taraf seçmeyi reddetmesine şaşırmamak gerek."

Newsweek, Irak savaşının Türkler arasında derin Amerikan karşıtı hissiyatını yarattığını, Moskova'nın da Türkiye'yi kendi ekonomik yörüngesine çekmek için çalıştığını belirterek kısa bir süre önce gerçekleştirilen bir anketin de, Türklerin ABD'ye göre Rusya'ya daha çok sempati duyduğunu gösterdiğini kaydetti.

"TÜRKİYE, RUSYA'YI PROVOKE ETMEYE İSTEKSİZ"


Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin 2008 yılında 38 milyar doları aşması beklendiğine işaret eden dergi, yılda Türkiye'yi iki milyon Rus turistinin ziyaret ettiğini, Türkiye'nin gazın yüzde 65'inin Rusya tarafından karşılandığını belirterek "Sonuç olarak Türkiye, Moskova'yı provoke etmeye çok isteksiz" değerlendirmesini yaptı.

Buna karşın, analizde Türkiye'nin, Gürcistan ile Ankara'nın enerji ihtiyaçları açısından "hayati" önem taşıyan bir ittifakı olduğuna dikkat çekilerek Türkiye'nin Gürcü ordusuna eğitim ve ekipman sağladığını kaydetti.

Gürcistan krizinin, Irak savaşı ve Rusya'nın ekonomik gücünün, ne ölçüde Türkiye'nin eski bağlılıklarından kopmasına ve zikzaklar yapmasına yol açmış olabileceğini gösterdiğini savundu.