kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hem pasaport hem ehliyet

Giriş Saati : 18.09.2008 10:41
Güncelleme : 18.09.2008 23:58
Yeni Haber
Üzerinde bilgisayar cipi taşıyan ve pasaport olarak kullanılabilen yeni teknoloji ehliyetler, Amerika'nın New York kentinde kullanılmaya başlandı. Geçtiğimiz salı günü kullanılama sokulan ehliyetler, Washington'ın ardından New York'ta kullanılmaya başlandı. Yeni teknoloji ehliyetler Kanada, Meksika ve Karayipler arasındaki kara ve deniz ulaşımında pasaport olarak da kullanılabilecek.

Ehliyetler 11 Eylül saldırılarının ardından sınır güvenliğini sağlamak ve geçişlerin kolaylaştırılması düşünülerek tasarlandı. Motorlu Araçlar Biriminde (DMV) satışa sunulan yeni teknoloji ehliyetlerin üzerinde, ehliyet sahibinin fotoğrafına ek olarak sınırlarda geçişi kolaylaştıracak özel bir cip bulunuyor.

Ehliyetleri şu an sadece New York'ta yaşayan Amerikan vatandaşları kullanacak. 80 dolara satılan ehliyetler, normal ehliyetlerden 30 dolar daha fazla. Ehliyet süresi bitmemiş şahıslar yeni ehliyeti alırken eski ehliyetlerinin bitiş süresi üzerinden indirim şansına da sahip olacak. Haziran 2009'dan itibaren Federal Hükümet sınır geçişlerinde, pasaport gibi yeni teknoloji ehliyetleri sorabilecek. Yeni ehliyetler uçuşlarda kimlik kartı olarak kabul edilmeyecek. Örneğin 1 Haziran'da Jamaica'ya uçakla giden biri pasaporta ihtiyaç duyarken, Miami'den Jamaica'ya gemi ile giden bir diğer Amerikalı sadece yeni teknoloji ehliyeti göstermesi yeterli olacak.

Eyalet yetkilileri, yeni teknoloji ehliyetlerin piyasaya çıkmasıyla New Yorklu sürücülerin yüzde 16'sının yeni ehliyetler için başvuruda bulunacağını tahmin ettiklerini söyledi. Bu rakamın 1 milyon kişiye denk geldiği belirtiliyor. Ehliyetlerin piyasaya sürülmesi için uzun süredir hazırlık yapan DMV'ler, başvuruları denetleyebilmek için vatandaşlık ve ikamet bilgilerini denetleyen yeni bir sistem de kurdu.

Hükümet yetkilileri yeni ehliyetlerin 60 milyon dolarlık gelir getireceğini tahmin ettiklerini söyledi. New York'a bağlı küçük kasabalardan her ehliyetten 9 dolarlık bir kazanç beklendiği de kaydedildi.

CİHAN